Waarom Gaat Mijn Kat op Zijn Rug Liggen? Waarom Katjes zo in de Knoop Slapen
30 sep. 2024.
Katten uiten zich constant op vele manieren. Er is een hoop dat je kat je kan vertellen via miauwen, gezichtsuitdrukkingen of zelfs met de staart! Maar hoe zit dat als je kat op zijn rug gaat liggen? Wat je kan je ondersteboven liggende kat je vertellen? Er zijn verschillende, verrassende antwoorden op deze vraag. Hieronder legt Cat in a Flat je uit wat het betekent als je kat op zijn rug ligt.
Inhoudsopgave
Je poes ligt op haar rug, omdat zij je vertrouwt
Meestal als je kat op zijn rug gaat liggen, betekent dit dat hij zich comfortabel en blij voelt! De buik is een van de gevoeligste delen op het lichaam van je pluizige poezenvriend. Dus als je kat op zijn rug ligt, kan dit een teken zijn van vertrouwen.
Je kattenkameraad voelt zich veilig genoeg dat ze het aandurven om hun gevoelige buik aan je bloot te stellen – een goed teken van een sterke band tussen jou en je katje! Hoewel het aanlokkelijk is om Poekie over z’n buikje te aaien, betekent het niet meteen dat je kat daarvan houdt. Er zijn een paar manieren waarop je kan zien of je kat zich gelukkig voelt. Let op hun lichaamstaal om te zien of je katje vraagt om een aai over de buik en wanneer ze willen dat je stopt!
Tekenen dat je kat zich goed voelt:
- Ontspannen houding
- Spinnen
- Hoge miauwen
- Oren naar voren gericht
Kan mijn kat geïrriteerd zijn wanneer hij op zijn rug ligt?
De mens probeert al eeuwen de kat te begrijpen, maar we weten nog steeds niet waarom onze pluizige gekkies zijn zoals ze zijn! Zelfs de geschiedenis en origine van de huiskat blijft een mysterie voor ons. Neem bij twijfel aan dat er meerdere verklaringen zijn voor het vreemde gedrag van je poezenvriend. Dit betekent dat het goed mogelijk is dat je kat op zijn rug gaat liggen uit irritatie.
Op de rug liggen kan een defensieve houding zijn voor een geïrriteerde kat. Het maakt alle vier de klauwen vrij voor de aanval! In deze situaties kan het aanlokkelijk zijn om Poekie met je hand of voet te laten stoeien. Voorkom echter dat je met je kat stoeit als hij op zijn rug ligt. Dit kan je katje alleen maar verder irriteren en leiden tot een onrustige relatie. Houd je aan de richtlijnen van veilig spelen met je kat en let op de lichaamstaal van je kat om te zien of je kat blij of geïrriteerd is.
Tekenen dat je kat geïrriteerd is:
- Oren liggen plat in de nek
- Ogen wijd open met grote pupillen
- Een zwiepende staart of staart strak langs het lichaam gekruld
- Lage miauwen
Laat mijn kat onderdanigheid zien door op zijn rug te liggen?
Als je meerdere katten in huis hebt, kan het gebeuren dat een van je poezenvrienden meer onderdanig is dan de ander. Hoewel katten vrienden kunnen maken, heerst er alsnog een strikte hiërarchie.
Katten laten onderdanigheid zien door zichzelf klein te maken. Ze vermijden oogcontact en nemen een niet dreigende houding aan. Een manier waarop een kat dat doet, is door op de rug te gaan liggen. Deze houding kan dus betekenen dat Poekie zijn onderdanigheid toont.
Hoewel dominant en onderdanig gedrag voorkomt onder katten, let wel op ongezond gedrag. Hieronder valt sproeien om dominantie op te eisen tot fysieke agressie en het pesten van de onderdanige kat. Kattenruzies zijn gewoon in een huis met meerdere katten. Als je echter een kat hebt die agressief dominant is, is het belangrijk om dit gedrag zo snel mogelijk te corrigeren.
- Probeer je katten opnieuw kennis met elkaar te laten maken door ze van elkaar te scheiden en over enkele weken langzaam weer samen te brengen.
- Controleer of je kat ziek is of pijn heeft. Soms kan je katje bovenmatig agressief of onderdanig zijn wanneer ze zich niet lekker voelen.
- Voer je katten apart van elkaar. Vaak jaagt een dominante kat de onderdanige kat weg bij de voerplek.
- Biedt veilige speeltijd. Samen spelen met beide katjes kan een goede manier om een goede band te vormen.
- Gebruik een Feliway spray of vernevelaar om je katten te kalmeren en stress of vechtlust te verlagen.
N.B. Wanneer je een kattenoppas inhuurt, leg duidelijk uit wat de unieke behoeften van je katjes zijn. Elke kat is anders en een goede oppas is bereid om hier rekening mee te houden.
Waarom slaapt mijn kat op zijn rug?
Je kat kan op zijn rug liggen uit vertrouwen, irritatie of onderdanigheid. Maar wat betekent het als je katje graag op de rug slaapt?
Omdat je kat zich veilig voelt
Katten slapen veel en voor sommige katten is op de rug de perfecte manier om in dromenland te verkeren. Omdat katjes op hun kwetsbaarst zijn tijdens hun slaap, slapen katten op hun rug wanneer ze geen gevaar om zich heen voelen.
Omdat het verkoelend werkt
In de warme zomermaanden kan je katje gemakkelijk oververhit raken. Daarom is het belangrijk dat je je kat koel houdt en ervoor zorgt dat hij genoeg drinkt. Een andere manier om hun lichaamstemperatuur te reguleren is door op hun rug te slapen. Zo maakt al Poekie z’n voetkussens vrij voor verkoeling. Door op de rug te liggen slapen, kan je kat zich ook uitrekken en de buik open stellen aan frisse lucht. Dus schrik niet als je kat graag op zijn rug slaapt tijdens de warme maanden, zo blijft hij koel!
Het is echter belangrijk dat je de grenzen van je pluizige poezenvriend respecteert. Aai je katje niet over zijn buik terwijl hij slaapt. Hierdoor kan Poekie schrikken en zich minder veilig voelen om op zijn rug te slapen!
Wil je meer weten over het gekke gedrag van Poekie? Leer meer over de verschillen tussen een zieke en een schuwe kat, en 6 dingen waar je katje een hekel aan heeft en hoe je die dingen vermijdt.
- #cat behaviour
- #catinaflat
- #catsitting
- cat behaviour