Wees de Perfecte Kattenoppas: de DO’s en DONT’s van Oppassen
28 jun. 2024.
Als je net zo geobsedeerd bent door katten als wij, dan is kattenoppas worden een goede manier om aan je dagelijkse hoeveelheid van vitamine Kat te komen. Bijna 2 miljoen huishoudens in Nederland hebben een of meer katjes door het huis rennen, dus er is zeker geen tekort aan kansen om op katten te kunnen passen. Huisdierverzorging kan echter variëren van kat tot kat. Als kattenoppas is het belangrijk dat je begrijpt hoe je iedere kat het beste benadert. Vrees niet, want Cat in a Flat is hier voor je. Lees hieronder verder en kom achter de grootste DO’s en DONT’s bij het oppassen.
Inhoudsopgave
De DO’s en DONT’s bij het oppassen op katten
Katten houden niet van verandering en je katachtige klant kan wat tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuw mens in z’n aura. Het is van belang dat je al bij je eerste keer oppassen de grootste DO’s en DONT’s en de beste benadering begrijpt. Je wilt niets anders dan een goede indruk achterlaten! Hier zijn enkele oppas DO’s en DONT’s om te volgen:
DO’s
- DO – negeer de kat. Wees niet teleurgesteld als je kattenklantje niet meteen vriendjes wilt maken of van je wegrent en zich verstopt wanneer je binnenkomt. De beste aanpak is simpelweg je poezenvriendje te negeren. Doe gewoon je dagelijkse kattenoppas dingen en laat Poekie naar je toe komen in zijn eigen tempo.
- DO – praat tegen je kattenklant. Praat met een kalme stem tegen het katje gedurende je kattenoppas bezoekje. Een andere manier om te ‘praten’ is door langzaam te knipperen met je ogen. Vermijd echter te langdurig oogcontact en sluit in plaats daarvan langzaam je ogen en kijk weg.
- DO – maak dagelijks speeltijd vrij. Terwijl hun kattenouders van huis zijn is je klantje voor een groot deel van de dag alleen en zonder het sociale contact dat ze gewend zijn. Wanneer je op een kat past, moet je ervoor zorgen dat je bij elk bezoekje de tijd neemt om met je kattenkameraad te spelen. Dit is niet alleen goed om energie te verbruiken, maar ook goed voor hun fysieke en mentale gezondheid. Het versterkt ook de band tussen jou en je pluizige poezenvriend.
- DO – maak jezelf klein. Wanneer je kattenklantje klaar is voor toenadering, zorg dat je je op hun niveau bevindt door te hurken of op de grond te gaan zitten. Op deze manier zie je er minder eng voor ze uit. Als de kat niet te dicht in de buurt wil komen, blijf dan rustig zitten in zijn of haar buurt.
DONT’s
- DON’T – loop niet constant de achterna. Het is nooit een goed idee om een katje na te jagen of ze in een hoek te drijven. Dit maakt de kat alleen maar meer bang voor jou. Het is een slechte start voor je kattenoppas/kattenklant relatie. Dus probeer de affectie van een kat niet af te dwingen, ze komen naar je toe als ze er klaar voor zijn.
- DON’T – schreeuw niet tegen je klantje. Dit is een absolute no-go tijdens het oppassen (of als kattenbaasje in het algemeen). Zelfs als je kattenklantje iets doet wat niet mag, mag je nooit je stem verheffen en tegen ze schreeuwen. Dit kan ervoor zorgen dat je pluizige vriend je niet meer vertrouwd of zich nog meer gaat misdragen.
- DON’T – gebruik je handen niet als speeltje. Speeltijd is goed voor het natuurlijke jaaginstinct van Poekie, maar je moet wel oppassen wanneer je je handen gebruikt als speeltje. Katten zijn van nature jagers en je leert ze dan alleen maar dat ze mensen ook mogen aanvallen. Je kattenklant kan je verwonden door te bijten of te krabben. En zijn ouders zullen niet blij zijn wanneer ze ontdekken dat hun katje een slechte gewoonte heeft aangeleerd in hun afwezigheid.
- DON’T – maak geen harde geluiden. Katten schrikken snel, zeker met een nieuw persoon om zich heen. Dus vermijd het maken van harde geluiden of onverwachte bewegingen. Vertel de kat simpelweg dat je in zijn of haar buurt komt en wat je komt doen. Katjes verstaan je misschien niet, maar ze pikken al een hoop informatie op uit je intonatie.
Wat voor vragen moet ik stellen als kattenoppas?
Katten staan bekend om hun nieuwsgierigheid, dit moet ook voor jou gelden als kattenoppas. Geen dont’s, maar absolute do’s bij het oppassen is dat je genoeg vragen stelt wanneer je aan een oppasklus begint. Hoe meer je weet over je katachtige klantje, hoe beter. Zeker in geval van nood kunnen de juiste vragen een van de negen kattenlevens redden.
De ultieme vragen voor een kattenoppas
Voordat je naar je eerste meet-and-greet gaat met je nieuwe kattenklantje, schrijf alle vragen op die je hebt, zodat je ze niet vergeet. Hier zijn enkele belangrijke vragen die je moet stellen aan de ouders van je nieuwe kattenkameraad:
- Hoe is de kat als jullie van huis weg zijn? Elke kat heeft zijn eigen persoonlijkheid. Sommige ervaren stress in de afwezigheid van hun baasjes, terwijl anderen meer ontspannen en relaxed zijn. Zorg dat je goed weet wat je kunt verwachten (zoals blazen uit protest) en wat je er tegen kunt doen.
- Wat zijn de favoriete verstopplekken van je kat? Katten zijn meesters van de verdwijntruc. Het is belangrijk dat je visueel kunt bevestigen dat het goed gaat met je kattenklant tijdens elk bezoek. Daarom moet je weten wat de favoriete verstopplekken zijn voordat de ouders van je kattenkameraadje de deur uit gaan.
- Kunnen je katten goed met elkaar overweg? Als je moet oppassen in een huis met meerdere katten, vraag dan vooral naar de onderlinge relaties tussen de verschillende katten. Zoek uit wat je wel moet doen (en wat je niet moet doen) in het geval van een kattengevecht.
- Zijn er allergieën of ziektes waar ik van op de hoogte moet zijn? Hopelijk nemen de kattenbaasjes dit de individuele behoeften van elke kat met je door. Zo niet, controleer dan in ieder geval dat er geen allergieën of potentiële ziektegevallen spelen. Vraag of ze willen voordoen hoe je medicatie toedient bij de kat, zodat je goed begrijpt wat je moet doen. Je wilt niet tijdens de eerste keer oppassen erachter komen dat je kattenklantje medicatie nodig heeft zonder dat je weet hoe je dit moet geven.
Wat moet je doen tijdens dagelijkse kattenoppas bezoekjes
Je hebt waarschijnlijk al wel een idee bij de taken van een kattenoppas. Hier is daarentegen toch een lijstje met taken die je moet volmaken bij elk van je kattenklantjes.
- Ververs voer en water. Volg altijd de routine die het kattenbaasje je heeft aangeleerd bij het voeren van hun kat. Kattensnoepjes zijn een goede manier om goede vriendjes te worden met je kattenklantje. Maar overleg altijd eerst met het baasje wanneer je van plan bent zelf kattensnoepjes mee te nemen naar je oppasadres.
- Verschoon de kattenbak. Onderhoud van de kattenbak is erg belangrijk en je kattenklantje zal het waarderen als jij zijn toilet schoonhoudt! Veeg enige kattenbakkorrels die op de grond zijn gevallen op nadat je de kattenbak hebt verschoond om te voorkomen dat je kattenkameraad het door het hele huis meeneemt. Zorg dat je weet waar extra kattenbakkorrels staan voor het geval dat je de hele kattenbak moet verversen.
- Houd je kattenklantje actief. Plan voor elk bezoek wat speeltijd in voor je kattenklantje. Weet welke speeltjes gevaarlijk kunnen zijn voor katten en je weg moet leggen wanneer je er niet bent. Ook hier geldt dat je eerst moet overleggen als je van plan bent zelf speeltjes mee te nemen!
- Borstel je kattenkameraad. Niet alle katten hebben het nodig om (of willen) geborsteld worden, maar sommige katjes houden er erg van en het is ook nog een goede manier om een band op te bouwen met je klant. Houd de poetssessies kort en beloon je kattenklantje met een snoepje of speeltijd na afloop. Als je een deurmat aan Poekie z’n kattenvacht tegenkomt, geef het werk dan uit handen. Neem contact op met de kattenouders en laat ze een afspraak maken met de trimsalon.
- #catinaflat
- #catsitting
- #house sitting
- #pet care
- #pet sitting
- Cat Care
- cat sitter service
- cat sitting
- cat sitting dos and don'ts