Vriend of Vijand? Weet of Je Katten met Elkaar Overweg Kunnen
6 sep. 2024.
Katten zijn onafhankelijke dieren, maar dat betekent niet dat ze geen vrienden kunnen maken. Het is soms echter lastig om te zien of je katten met elkaar overweg kunnen of niet. Zijn ze aan het vechten of aan het spelen? Hoe kun je zien of je katten elkaar aardig vinden of elkaar slechts tolereren? Hieronder legt Cat in a Flat het je uit.
Inhoudsopgave
Tekenen dat je katten met elkaar overweg kunnen
Katten zijn af en toe mysterieuze wezens, maar er zijn enkele duidelijke tekens dat je katten met elkaar overweg kunnen.
- Je katten geven elkaar een kopstoot. Dit is een teken van vriendschap. Katten verspreiden hun geur door hun kop of wangen tegen mensen, dingen of andere huisdieren te wrijven. Als katten elkaar een kopstoot geven, delen ze hun geur en laten ze elkaar weten dat ze elkaar kunnen vertrouwen!
- Ze wassen elkaar. Onze kattenkameraden spenderen 30% tot 50% van hun tijd aan wassen, dus hygiëne is belangrijk voor ze. Als je ziet dat je katjes elkaar likken is dat een goed teken!
- Je katten slapen samen. Katten zijn slaapkampioenen en slapen meer dan 12 uur per dag! Slaap is heilig voor je poezenvriend en als ze hun slaapplek delen, betekent dat dat ze blij zijn met elkaars gezelschap. Maakt niet uit of dit knuffelend gaat of ze enkel in elkaars buurt liggen.
- Ze neuzen met elkaar. Neuzen is dé kattenbegroeting. Dit doen ze niet alleen onderling, maar ook soms ook met ons mensen!
- Tijd samen doorbrengen. Als je katten graag samen zijn, is dat een duidelijk teken dat ze met elkaar overweg kunnen. Dit kan door samen te spelen of door samen buiten te chillen.
- Je katten spelen samen. Een van de grote voordelen van meerdere katten hebben is dat ze samen kunnen spelen! Houd de lichaamstaal van je katten in de gaten om te zien of ze spelen of vechten (daarover later meer). Onthoud wel dat je elke dag zelf ook met je katten blijft spelen – dit is belangrijk voor de band tussen jou en je katten.
Hoe weet ik of mijn katten spelen of vechten?
Het is soms moeilijk te zien of je katten aan het stoeien zijn of dat het wat serieuzer is. Hieronder lees je hoe je het verschil ziet tussen speelgedrag en vechtgedrag.
Speelgedrag
Energieniveaus kunnen erg wisselend zijn van het ene ras tot het andere. Maar als de twee katten met elkaar overweg kunnen, spelen ze regelmatig samen. Je katjes kunnen achter elkaar aan zitten, speeltjes naar elkaar toe gooien of elkaar bespringen. Sommige poezenvrienden wisselen de rol van ‘jager’ en ‘slachtoffer’ zelfs af. Als je katten een goede band hebben maken ze licht contact met elkaar en verwonden ze elkaar niet.
Door naar hun lichaamstaal te kijken kun je goed zien of je katten goed met elkaar overweg kunnen. Als je katjes simpelweg spelen, dan is hun lichaamstaal ontspannen. Hun spieren horen losjes te zijn, hun staarten in de lucht te zwaaien en hun oren naar voren te zijn gericht. De miauw van een kat zegt ook veel over hun humeur. Kwetteren en miauwen zijn speelse geluidjes en een teken dat ze elkaar mogen.
Vechtgedrag
We spreken misschien niet dezelfde taal, maar onze poezenvrienden kunnen op andere manieren duidelijk communiceren. Als je katten naar elkaar grommen, blazen, uithalen of elkaar bijten kan dit aangeven dat ze niet goed met elkaar overweg kunnen. Dit agressieve gedrag kan leiden tot verwondingen en trauma’s als de ene kat de ander constant pest.
De lichaamstaal is bij vechten ook anders dan bij spelen. Wanneer je kattenkameraden vechten komen ze meer verstijfd en gespannen over. Hun staarten hangen laag en hun oren liggen plat in hun nek. Let ook op de geluiden die je katten maken. Grommen en blazen zijn tekens van agressie en kunnen aangeven dat er gekibbel tussen je katten is.
Wat te doen als mijn katten niet met elkaar overweg kunnen?
Als je al een katje hebt, zorg er dan voor dat je de nieuwe kat langzaam kennis laat maken. Katten houden niet van verandering en hebben tijd nodig om te wennen aan een nieuw familielid. Heb je de juiste stappen genomen bij het introduceren van een nieuwe kat en kunnen je katten nog steeds niet met elkaar overweg? Kijk dan naar de suggesties hier beneden om de situatie onder controle te krijgen.
Steriliseer of castreer je katten
Katers die niet gecastreerd zijn, vertonen vaker agressief gedrag en hebben meer moeite met zich verhouden tot andere katten. Een ongesteriliseerde of ongecastreerde kat raakt ook nog krols of zoeken een partner. Dit kan betekenen dat ze meer temperamentvol zullen zijn richting andere huisdieren en jezelf!
Verdeel hun middelen
Je katten kunnen misschien niet met elkaar overweg, omdat ze het gevoel hebben dat ze moeten vechten om hun deel. Zorg dat je meerdere kattenbakken in huis hebt staan. De vuistregel is dat je er eentje per kat nodig hebt, plus eentje extra (dus als je twee katten hebt, heb je drie kattenbakken nodig). Doe dit ook met voeder- en waterbakjes. Voer je katten apart van elkaar als dat kan om te voorkomen dat er ruzie ontstaat. Zorg dat je katjes ook voldoende water hebben om te drinken door meerdere waterbronnen voor ze in huis te hebben.
Biedt voldoende slaapplekken
Ruzie maken over slaapplekken kan leiden tot agressie tussen je katjes. Daarom moet je meerdere krabbomen en hoge zitplekken door je huis hebben, zodat elke kat aparte plekken heeft om zich terug te trekken als ze willen slapen of zich gestrest voelen.
Beloon goed gedrag
Katten straffen omdat ze niet met elkaar overweg kunnen is nooit een goed idee. Creëer in plaats daarvan een poesitieve associatie door je katjes snoepjes of beloningen te geven als ze vriendelijk met elkaar omgaan.
Gebruik feromonen
Een feromonenproduct als Feliway bootst de natuurlijke geur van katten na. Mensen ruiken het niet, maar katten wel. Deze geur helpt vaak met het verminderen van de spanning. Doe een diffuser in het stopcontact of besprenkel de plekken waar je katten vaak agressief naar elkaar zijn.
Probeer ze opnieuw kennis met elkaar te laten maken
Als je al deze tips hebt geprobeerd en je katten nog steeds niet met elkaar overweg kunnen, dan kun je proberen om ze opnieuw kennis met elkaar te laten maken. Doe het deze keer nog langzamer dan de eerste keer door ze apart te laten leven voor een paar weken. Zo ruiken en horen ze elkaar wel, maar komen ze niet met elkaar in contact.
Wat te doen als katten vechten
Of je nu een bezorgde kattenouder bent of een kattenoppas die op kattenklantjes let, het is stressvol om een kattengevecht mee te maken. Je moet ze NOOIT laten uitvechten, omdat ze hun meningsverschil niet oplossen met geweld, maar alleen maar meer gestrest raken. Tegelijkertijd wil je niet in het midden van twee vechtende katten springen. Probeer ze in plaats daarvan af te leiden en klap in je handen of maak een luid geluid of onverwachte beweging. Hierdoor haal je ze uit hun concentratie en uit het gevecht.
Als je voor langere tijd van huis gaat en je je zorgen maakt of je katten met elkaar overweg kunnen terwijl je weg bent, praat dan met je kattenoppas. Het is stressvol voor sommige katjes als hun baasjes weg zijn en het is belangrijk dat je oppas de unieke behoeften van elke kat begrijpt. Als je katjes vaak vechten als ze gestrest zijn, zorg er dan voor dat je oppas de juiste stappen kent om ze te kalmeren.
En wanneer je een nieuwe kattenoppas boekt, zorg er dan voor dat ze je katten ontmoeten voordat je van huis gaat. De gratis meet-and-greet geeft je katjes de mogelijkheid om hun nieuwe oppas te leren kennen terwijl jij erbij bent. Je bent tegelijkertijd ook gerustgesteld wanneer je ziet dat je oppas en je katten met elkaar overweg kunnen!
- #cat behaviour
- can cats be friends
- cat behaviour
- cats getting along
- cats making friends