Bannerafbeelding voor blogpost: Ga Je Weg? Top Tien Tips voor de Zorg van Je Kat.

Ga Je Weg? Top Tien Tips voor de Zorg van Je Kat.

27 jun. 2024.


Met de zomervakantie voor de deur, nemen de reisplannen ook weer toe. Het leuke vooruitzicht van een tripje kan alleen soms aangetast worden door de kopzorgen die je krijgt als je beseft dat je je kat thuis moet laten. Om ervoor te zorgen dat jij en je katje er klaar voor zijn, heeft Cat in a Flat de volgende checklist samengesteld waarmee je je kattenverzorging voorbereid voordat je weggaat.

1. Bedenk wat voor verzorging je kat nodig heeft wanneer je op vakantie gaat

Voordat je een kattenoppas regelt, is het belangrijk dat je bekijkt hoeveel aandacht je katje nodig heeft terwijl je weg bent. Voor de meeste katten zijn een of twee dagelijkse bezoekjes voldoende. Bij elk bezoek moet dan het voer en water bijgevuld worden, de kattenbak worden verschoond en moet er worden gespeeld met je huistijger. Als je kattenvriend aanhankelijk is, dan moet er ook tijd worden genomen om even te knuffelen.

Voor katten die meer aandacht nodig hebben, kun je overwegen om een overnachting te boeken bij je oppasser. Nerveuze katjes, kittens, oudere of zieke katten hebben daar vaak baat bij. Menselijke aanwezigheid in de nacht zorgen ervoor dat je kat minder nerveus blijft en helpt je volledig tot rust te komen. Als je kat medicatie nodig heeft, zorg er dan voor dat je een kattenoppas vindt die ervaring heeft met het toedienen ervan.

Wanneer je weggaat, zorg ervoor dat je kat iemand heeft om mee te spelen
Wanneer je weggaat, zorg ervoor dat je kat iemand heeft om mee te spelen

2. Zorg bijtijds voor een kattenverzorger

Wat voor verzorging je ook kiest voor je kat, zorg ervoor dat je dit ruim voordat je vertrekt regelt. Tijdens hoogseizoen raken kattenoppassers en pensions al snel volgeboekt. Wanneer je op tijd een kattenoppas regelt, geeft dat je ook tijd om je katje en je verzorger goed voor te bereiden op je afwezigheid.

Cat in a Flat raad ten zeerste aan dat je zoekt naar een lokale oppas die op loopafstand woont of eentje met eigen vervoer. Ook moet je een plan B hebben in het geval dat je kattenoppas ziek of verhinderd raakt terwijl je weg bent.

3. Zorg ervoor dat je kat van alle vaccinaties, medicatie en vlooienmiddel voorzien is

Wanneer je de kattenverzorging voorbereid voordat je weggaat, controleer of je kat alle vaccinaties heeft gehad, een vlooienkuurtje heeft gehad en volledig gezond is. Maak op tijd een afspraak bij je dierenarts als Poekie dat nodig heeft voordat je vertrekt. Zorg er ook voor dat er genoeg medicatie voor je kat in huis is, als je kat dat neemt.

4. Laat je kat kennis maken met de kattenoppas

Als het kan, bereid je kat voor op het gezelschap van een kattenoppas door ze kennis te laten maken voor je weggaat. Een relatie opbouwen tussen de twee is vooral prettig wanneer je kat nerveus of schuw is. Je afwezigheid kan stressvol zijn voor je katje en een onbekende die over de vloer komt, kan ze dan nog nerveuzer maken.

Katten zijn van huis uit erg territoriaal en houden niet van verstoring van hun thuisomgeving. Baasjes moeten verzorgers uitnodigen om langs te komen en ze tijd geven om kennis te maken met de kat. Geef je pluizige poezenvriend de kans om even goed te snuffelen aan hun kattenoppasser in een ontspannen setting, zodat hun geur bekend is wanneer ze weer langskomen.

Zorg ervoor dat je kattenverzorging voorbereid is voordat je weggaat, door je oppasser rond te leiden door het huis en de bijzonderheden voordat je vertrekt. Breng ze ook op de hoogte van de routine van je kat, wat hij of zij leuk vindt en niet leuk vindt. Dit is ook meteen de mogelijkheid om te zien of je een goed gevoel hebt bij de kattenoppas en dat je die vertrouwt als je ze nog niet eerder hebt ontmoet.

5. Laat gedetailleerde instructies achter voor je kattenoppasser

Je verzorgingsinstructies:

Naast een ontmoeting met je kattenoppas, moet je voor je trip ook gedetailleerde instructies opstellen wat betreft de verzorging van je huistijger. Katten zijn gewoontedieren en kunnen slecht omgaan met verstoring van hun routine. Zorg ervoor dat je thuiskomt bij een blije, stressvrije kat door hun dagen zo gelijk mogelijk te houden.

Er moet geen verandering zijn in de voedertijden, het verschonen van de kattenbak, voer of voerbakjes. Als je kat medicatie moet hebben, moet dit duidelijk en zorgvuldig uitgelegd worden met stap-voor-stapinstructies. Laat eveneens een lijst achter met de dingen die je kat leuk en niet leuk vindt, hun favoriete speeltje en waar de oppas de kattensnoepjes kan vinden – alles om je katje blij en ontspannen te houden.

Zorg voor noodcontacten:

Essentieel, maar gemakkelijk te vergeten – laat altijd contactgegevens achter van iemand waarmee je kattenoppas contact op kan nemen in geval van nood. Dat kan een vriend, een buurman of buurvrouw, of een familielid zijn; iemand die jou en je kat goed kent. Stel je noodcontact op de hoogte van de situatie en laat altijd een huissleutel bij ze achter. Noteer ook het telefoonnummer en adres van je dierenarts achter voor je oppas.

6. Maak je huis kattenproof

Als je huis straks voor langere tijd leeg is terwijl je weg bent, is het verstandig om je woonruimte kattenproof in te richten. Het laatste wat je als baasje wilt, is dat je pluizige vriend vast komt te zitten of gestrest of zelfs gewond raakt.

  • Doe deuren binnenshuis op slot, blokkeer ze met zware objecten of houd ze geopend om te voorkomen dat je kat zichzelf per ongeluk opsluit.
  • Kort koordjes van gordijnen of jaloezieën in door er een knoop in te leggen. Zo zijn ze buiten bereik van je kat en kunnen ze er niet in verstrikt raken.
  • Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het kan zijn dat je kat bij stress gaat kauwen op dingen in het huis. Daarom moet je stroomdraden zoveel mogelijk afdekken, verstoppen of de stekker uit het stopcontact halen. Je kunt ook overwegen de draden te besprenkelen met een bittere of een citrusachtige spray om zo de neiging tot kauwen tegen te gaan.
  • Als je niet hebt gecontroleerd of je planten kattenvriendelijk zijn, moet je ze buiten Poekie’s bereik zetten.
  • Laat je kattenoppas weten welke ramen en deuren open kunnen blijven en welke dicht moeten blijven.

Voor nerveuze katten kun je ook een kalmerende diffuser neerzetten. Deze diffusers verspreiden ontspannende en geurvrije feromonen door je huis en houden je kat stressvrij. Een kalmerend apparaat voor katten is vooral handig in een huishouden met katten die elkaar niet aardig vinden. Installeer deze diffusers minstens een paar weken voordat je vertrekt, om ze goed genoeg in te laten werken.

Katten houden ervan om door het raam naar buiten te kijken, dus zorg ervoor dat ze toegang hebben tot hun favoriete plekje als je weggaat.
Katten houden ervan om door het raam naar buiten te kijken. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot hun favoriete plekje als je weggaat.

7. Houd rekening met de weersomstandigheden

Als je weggaat gedurende de warme zomerperiode, zet dan wat extra water neer voor je kat. Overweeg desnoods de aanschaf van een fonteintje. Je kunt ook wat bevroren kattenijsjes maken. Die kan je kattenoppas als traktatie aan je katje geven terwijl je op reis bent.

Ga je daarentegen in de winter op pad, laat dan de verwarming zoveel mogelijk draaien als gewoonlijk. Zoals je weet, houdt je kattenkindje niet van de kou en heeft jou niet om tegenaan te kruipen!

8. Laat iets van jezelf achter

Heeft je kat last van verlatingsangst? Laat dan iets achter dat naar jou ruikt bij hun slaapplek. Je geur houdt je katje gerustgesteld en vrij van stress.

9. Maak afspraken voor dagelijkse updates

Vraag je oppasser om je dagelijkse kattenupdates te sturen. Vraag om zowel foto’s als informatie over hoe het gaat. Niemand kent je kat als jij, dus misschien merk je iets op in hun gedrag wat je kattenoppas over het hoofd ziet. Wissel ruim voor je vertrek contactgegevens uit, zodat je goed op de hoogte kan blijven.

10. Vraag je kattenoppas of ze aanvullende taken willen doen

Naast de verzorging van je kat, helpen de meeste kattenoppassers graag een handje met wat extra klusjes in- en om het huis.

Dit kan zijn:

  • Lichten aan en uit zetten zodat je huis er ‘bewoond’ uitziet
  • Openen en sluiten van de gordijnen zodat je kat overdag op z’n favoriete plekje voor het raam kan zitten
  • Kamerplanten water geven
  • Post verzamelen
  • Vuilnisbakken aan de weg zetten
cat sitter

Wanneer de kattenverzorging goed is voorbereid voordat je weggaat, kun je uitkijken naar een welverdiende en stressvrije vakantie. Lekker lezen op reis? Waarom zou je niet een boek uitkiezen van Cat in a Flat’s lijst van beste kattenboeken?

  • #holiday planning
  • Cat Care
  • cat carer
  • cat holiday care
  • cat sitter service
  • cat sitting
  • holiday cat care
  • vacation cat care
Payment Method Information

Betaal Veilig

MasterCard Visa iDEAL IBAN