Je Kat in Veiligheid: Tips om Je Oppaskat in Veiligheid te Houden
7 jan. 2025.
Als kattenoppas wil je ervoor zorgen dat je kattenklant veilig en gezond blijft terwijl hun kattenouders weg zijn. De veiligheid van de kat is niet alleen de prioriteit van het baasje, maar ook van een kattenoppas. Zeker als je je kattenkameraad alleen thuis moet laten tussen bezoekjes door.
Een van de belangrijkste eisen voor een kattenoppas is dat je weet dat jij verantwoordelijk bent voor de veiligheid en het welzijn van elke kat terwijl de baasjes van huis zijn. Het is een hoop verantwoordelijkheid en je behoort je best te doen om een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor je kattenklantjes. Zo houd je niet alleen Poekie gezond en veilig, maar laat je zijn kattenouders ook zien dat je een vaardige en betrouwbare kattenoppas bent. Weet je niet zeker welke maatregelen je moet nemen? Hieronder toont Cat in a Flat de grootste stappen die je als oppas moet weten.
Inhoudsopgave
- Een kattenproof omgeving creëren
- Sluit goed af voor de veiligheid van de kat
- Zorg dat de kat toegang heeft tot schoon water en voer
- Wat is de ideale temperatuur in huis voor een kat?
- Veiligheid tijdens het spelen met de kat
- Een veilige keuken voor de kat
- Hoe vaak moet een kattenoppas langskomen en updates sturen?
Een kattenproof omgeving creëren
Wat is de beste manier om een veilige omgeving voor een kat te creëren? Je kattenklantjes zullen waarschijnlijk meer tijd alleen doorbrengen dan gewoonlijk terwijl hun baasjes van huis zijn. Dit betekent dat de kans ook groter is dat ze zichzelf in de nesten werken! Veiligheidsmaatregelen nemen is het eerste wat je als oppas moet doen.
- Verwijder mogelijke gevaren als giftige planten en bloemen, chemicaliën en losliggende kabels.
- Voor de veiligheid van de kat, haal je alle dingen weg waar ze in verstrikt zouden kunnen raken. Bijvoorbeeld touwtjes die gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Je poezenvriend kan erin stukken of erin verstrikt raken en niet meer los komen.
- Haal plastic zakken weg als je die in het huis kunt zien. Katten houden van spelen met zakken en tassen, maar ze kunnen gevaar vormen. De kat kan in de hengsels vast komen te zetten of het risico lopen op verstikking.
- Leg speeltjes weg aan het eind van elk bezoek. Hoewel sommige kattenspeeltjes geen kwaad kunnen zonder toezicht, zijn er ook speeltjes die alleen onder toezicht gebruikt kunnen worden. Ruim daarom speeltjes op nadat je klaar bent met spelen met je kattenkameraad. Vraag aan het baasje van je poezenvriend welke speeltjes je weg moet leggen of kunt laten liggen.
Sluit goed af voor de veiligheid van de kat
Het laatste wat je wilt is dat je kattenklantje ervandoor gaat.
- Controleer na elk bezoek of alle deuren en ramen goed dicht en op slot zijn.
- Sommige baasjes kunnen je vragen om toegang aan de kat te verlenen aan een buitenruimte zoals een tuin of een balkon. Als dit het geval is, praat hier dan over met de kattenouders zodat je weet wat je moet doen als de kat vermist raakt.
- Voel je je daarentegen niet goed bij het buiten laten van de kat, laat dat op voorhand aan de baasjes weten. Ze zullen zeer waarschijnlijk begrijpen dat het veiliger is om Poekie binnen te houden terwijl ze weg zijn.
- Lever NOOIT de sleutels in voordat de baasjes van je poezenvriend weer thuis zijn. Geannuleerde vluchten, vertraagde treinen en veel andere dingen kunnen voorkomen dat de baasjes van je kattenklantje volgens plan thuis komen. Het is voor de veiligheid van de kat beter als je de sleutels bij je houdt tot de baasjes weer terug zijn. Op die manier kun je gemakkelijk vaker langskomen als er onverwachts vertraging optreedt.
Zorg dat de kat toegang heeft tot schoon water en voer
Als kattenoppas moet je ervoor zorgen dat je kattenkameraad altijd toegang heeft tot schoon water en voldoende voer – ook als je er niet bent.
- Voer de kat alleen eten dat het baasje heeft aangegeven met de aangegeven hoeveelheden.
- Als je zelf kattensnoepjes mee wilt nemen, bespreek dan eerst of Poekie die mag hebben. Je weet nooit hoe een kat reageert op bepaald voedsel of dat de kat bepaalde voedselallergieën heeft.
- Praat tijdens de eerste meet-and-greet met het baasje van de kat over het voer en de snoepjes die hun katje mag hebben. Voor optimale veiligheid van de kat moet je deze instructies nauw volgen.
Wat is de ideale temperatuur in huis voor een kat?
Om het welzijn en de veiligheid van de kat te waarborgen moet je ervoor zorgen dat hun huis op een degelijke temperatuur staat. Katten gedijen in een omgeving die noch te warm, noch te koud is. De ideale kamertemperatuur ligt doorgaans tussen de 20 °C en 25 °C. er zijn een paar maatregelen die je moet nemen bij extremere buitentemperaturen in de zomer of de winter.
Zomerse temperaturen:
- Zet een ventilator of airco aan om het huis van je kattenkameraad lekker koel te houden.
- Zorg dat de kat toegang heeft tot schaduw en verplaats hun mandje weg van hete, zonnige plekken als het nodig is.
- Weet hoe een zonnesteek bij een kat eruit ziet, hoe je het voorkomt en wat je moet doen.
Winterse temperaturen:
- Zet de verwarming op een comfortabele temperatuur.
- Maak knusse slaapplekjes voor je poezenvriend. Plaats manden bij de verwarming of op een zonnige plek bij het raam.
- Ken de symptomen van een onderkoelde kat en wat je dan moet doen. Weet ook hoe je winterse ziektes als kattengriep herkent.
Veiligheid tijdens het spelen met de kat
Een dagelijks speelkwartiertje is essentieel om je kattenklantjes tevreden en gezond te houden.
- Zorg ervoor dat je kattenkameraad genoeg speeltjes en activiteiten heeft, zodat ze niet verveeld raken. Bijvoorbeeld krabpalen en speeltjes waar ze in hun eentje mee kunnen spelen.
- Praat met de baasjes, als je kattenklant niet genoeg speeltjes heeft of verveeld lijkt. Het kan zijn dat je nieuwe speeltjes mee moet brengen om je kattenklant tevreden te houden, maar vraag het altijd eerst!
- Speel tijdens elk bezoek 15 à 20 minuten met Poekie. Hoe meer energie het katje verbruikt, hoe minder snel ze zich in de nesten werken wanneer je er niet bent!
Een veilige keuken voor de kat
De keuken is een van de gevaarlijkste delen van het huis, dus het is aan jou om er een veilige plek voor je kattenkameraad van te maken.
- Leg etenswaren en objecten die giftig zijn voor katten buiten pootbereik.
- Zorg ervoor dat de kookplaat uitstaat en dat er geen hete oppervlakken zijn waar je kattenklantje zich aan kan bezeren.
- Ruim alles goed op. Laat geen borden, bestek of kopjes staan op het aanrecht of tafels. Een kat kan een losliggend item interessant vinden en per ongeluk kapot gooien. Glasscherven kunnen gevaarlijk zijn voor Poekie z’n poten!
Hoe vaak moet een kattenoppas langskomen en updates sturen?
Goede communicatie is belangrijk voor de veiligheid van de kat. Zorg dat je regelmatig langsgaat bij je kattenklantje en de baasjes op de hoogte houdt van hoe het gaat met hun kattenkind.
- Vraag tijdens de meet-and-greet om welke tijd je het beste kunt langsgaan bij hun katje.
- Probeer elke dag rond dezelfde tijd langs te gaan. Katten houden van routine en voelen zich comfortabeler bij een vast schema.
- Stuur dagelijks updates over het welzijn van de kat, tenzij het baasje anders aangeeft. Je krijgt bonuspunten (en laat zien wat een goede oppas je bent) als je ook nog eens een foto van hun pluizige baby stuurt!
- Als er problemen of zorgen zijn, laat de baasjes het ONMIDDELLIJK weten. Probeer nooit zelf een probleem op te lossen. Maak je je bijvoorbeeld zorgen dat Poekie het misschien te koud heeft, vraag dan de baasjes of je de verwarming wat hoger mag zetten. Of ben je bang dat een kat ziek aan het worden is, laat het dan meteen aan de kattenouders weten.
Hoewel de veiligheid van een kat het hele jaar door van belang is, moet je er tijdens de feestdagen extra rekening mee houden. Lees in ons blog meer over de gevaren voor katten met Kerst en hoe je oud en nieuw overleeft met een kat!
- #catinaflat
- Katzenbetreuer
- Katzenbetreuung
- Katzensitter
- Katzensitter Service
- Katzensitter Tipps
- Sicherheit für Katzen