Bannerafbeelding voor blogpost: Wie Is de Rode Kat? 5 Feitjes over deze Karakteristieke Katjes

Wie Is de Rode Kat? 5 Feitjes over deze Karakteristieke Katjes

3 okt. 2024.


Garfield, de Gelaarsde Kat of Cat uit Breakfast at Tiffany’s, het is duidelijk dat we geobsedeerd zijn door rode katten. Misschien komt dit doordat de origine van de rode kat makkelijker terug te leiden is naar hun wildere voorouders. De meeste rode katers lijken best wel op kleine versies van hun tijgerfamilie. Heb je een rode kater of wil je slechts meer weten over deze schattige katjes? Lees de fascinerende feitjes van Cat in a Flat over de rode kat.

Wat is een rode kat? 

Rode katten zijn een van de meest geliefde katten ter wereld. Dus waarom staan ze niet op de lijst van de populairste kattenrassen? Dat komt doordat deze katjes niet een op zichzelf staand ras zijn. Het gaat meer om de kleur van de vacht. Rode katten kunnen zowel langharige als kortharige katten zijn. Wat ze gemeen hebben is de herkenbare oranje kleur van hun vacht.

Een rode kat die een cyper wast

Zijn rode katten en cypers hetzelfde? 

Het is veelvoorkomend misverstand dat rode katten en cypers hetzelfde soort kat zijn. Hoewel alle rode katers cypers kunnen zijn, zijn niet alle cypers een rode kat. Net als rode katten is een cyper geen ras, maar meer een soort kat. Cypertjes staan bekend om de unieke tekeningen op hun vacht en deze patronen komen voor bij veel verschillende kattenrassen. In tegenstelling tot rode katten, varieert de kleur van cypers. Van grijs tot crème tot oranje.

De vlekken en strepen van je cypertje komen voort uit een dominant agouti gen. Als Poekie dit gen niet erft, dan krijgt hij of zij geen cypers vachtpatroon. Rode katten kunnen alleen het dominante agouti gen overnemen, wat ze hun unieke kleur geeft. Vandaar dat alle rode katten cypers zijn, maar niet alle cypers rood zijn!

Het leeuwendeel van rode katten is mannelijk

Vanwege het dominante agouti gen, komt het vaker voor dat je katten met rood haar ziet, dan mensen met rood haar! Een ander interessant feitje over rode katten is dat ze, vanwege hun genetische aanleg, veel vaker mannetjes zijn dan vrouwtjes. Dit komt doordat mannetjeskatten slechts een dominant gen hoeven te erven om een rode vacht te krijgen. Bij vrouwtjes moeten ze het gen van zowel hun moeder als vader krijgen. Vandaar dat 80% van de rode katten man is en slechts 20% vrouw.

Rode mannetjes kat

Waarom praat mijn rode kat zoveel? 

Als je samenwoont met een rode kater, is het je waarschijnlijk al opgevallen dat ze praatgraag zijn. Veel katjes praten alleen wanneer ze iets willen of nodig hebben (wanneer het bijvoorbeeld voedertijd is of ze naar buiten willen). Onze rode poezenvrienden praten echter over van alles tegen je. Kattenouders van rode katers zullen je vertellen dat hun katje houdt van een goed gesprek en een hoop verschillende geluiden laat horen. Van mekkeren tot verschillende miauwen. Weet je niet zeker wat je rode kat je probeert te zeggen? Lees je dan in wat katten met hun gemiauw bedoelen!

N.B. Overmatig gemiauw kan soms betekenen dat je kat pijn heeft of zich niet lekker voelt. Kattenouders en kattenoppassers moeten het verschil kennen tussen een praatgrage kat en de tekenen van een zieke kat. Ga meteen naar de dierenarts als je denkt dat Poekie ziek is.

Rode katten zijn veriendelijker dan andere katten

Vanwege hun kalme, warme en aanhalige karakter worden rode katten soms ‘klittenbandkatten’ genoemd. Maar zijn rode katten echt vriendelijker dan andere katjes? Soort van. Volgens dit onderzoek uit 2016 is er een verband dus de vachtkleur en de persoonlijkheid en gedrag van een kat. Dit kan een vertekend beeld zijn, omdat mannetjeskatten over het algemeen aanhaliger zijn dan vrouwtjes. En we weten dat rode katten vaker mannetjes zijn (wat ook verklaart dat lapjeskatten – die genetisch gezien vaker vrouwtjes zijn – vaker een ‘kattitude’ hebben).

N.B. De persoonlijkheid verschilt van kat tot kat en wordt niet per se beïnvloedt door hun geslacht of vachtkleur. Om die reden moet je altijd zelf onderzoek doen voordat je een nieuw katje in je leven neemt. Zo weet je zeker dat je een kat vindt die past bij je eigen persoonlijkheid en levensstijl (en vice versa).

Of je een rode kat of een andere soort poezenvriend hebt, het is altijd leuk om meer te leren over je katje. Dus bekijk ook de Cat in a Flat blogs voor meer interessante kattenfeitjes en tips over hoe je de beste kattenouder wordt!

  • #catinaflat
  • facts about ginger cats
  • ginger cat
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT