Bannerafbeelding voor blogpost: Wie Is de Bengaalse Kat? Fascinerende Feitjes over dit Exotische Kattenras

Wie Is de Bengaalse Kat? Fascinerende Feitjes over dit Exotische Kattenras

30 sep. 2024.


Als je de perfecte huisgenoot zoekt, heb je waarschijnlijk al overwogen om een Bengaalse kat in huis te nemen. Bengaalse katten zijn niet alleen wereldwijd zeer populair, maar zijn ook een van de meest unieke en fascinerende rassen. Wil je weten hoe het is om te leven met een Bengaalse kat? Hieronder vertelt Cat in a Flat je alles wat je over deze mooie en indrukwekkende katjes moet weten.

Wat is een Bengaalse kat? 

In tegenstelling tot de Britse korthaar, een van de oudste rassen ter wereld, is de Bengaalse kat een vrij nieuwe kattensoort. Het Bengaalse kattenras vindt zijn origine in de Verenigde Staten van de vroege 20e eeuw, resulterend uit het kruisen van de huiskat en de Aziatische luipaardkat. In 1983 werd de Bengaalse kat erkend als een officieel kattenras.

Deze korte en nauwe connectie tot zijn wilde voorouders geeft dit katje zijn unieke uiterlijk, karakter en persoonlijkheid! Er wordt zelfs vaak gezegd dat Bengaalse katten eruit zien en zich gedragen als kleinere versies van de wilde luipaard.

Is een Bengaalse kat het waard om te adopteren?

Bengaalse katten zijn een van de duurste rassen om te kopen – zo’n soort kat kan ruim €2.500 kosten. Ze kunnen ook veel kosten in de verzorging met zich meebrengen. De gemiddelde levensduur van een Bengaalse kat is zo’n 12 tot 16 jaar, dus het is belangrijk dat je weet wat je qua uitgaven kunt verwachten.

Echter, is het hoge prijskaartje en dure verzorging geen probleem voor jou, dan kan een Bengaalse kat een prachtige pluizige poezenvriend voor je zijn.

Dit zijn de voordelen van het hebben van een Bengaalse kat: 

  • Zeer aanhalig. Ondanks hun nauwe connectie met hun wilde voorouders heeft dit type kat doorgaans een sterke band met hun baasjes. Wees niet verrast als je Bengaalse kat graag bij je in bed slaapt of je overal naartoe volgt (zelfs naar het toilet)!
  • Gaat goed samen met andere huisdieren. Net zoals ze een goede band met mensen kunnen hebben, kunnen Bengalen ook goed overweg met andere huisdieren om hun heen. Ze zijn een ideaal ras als al andere huisdieren hebt of overweegt om er in de toekomst nog meer te nemen. Zorg er dan wel voor dat je de basisregels volgt van het introduceren van nieuwe katten in het huishouden, zodat zowel je Bengaaltje als je andere diertje goed aan elkaar kunnen wennen.
  • Hondachtige trekken. Bengaalse katten kunnen vergelijkbare persoonlijkheidstrekjes vertonen als honden! Dit betekent dat, als je ze van jongs af aan traint, je Poekie dagelijks kunt uitlaten. Gebruik een tuigje en een lijn om je Bengaal te trainen en zo hun energiepieken in te dammen met een wandeling buitenshuis. Net als honden kunnen Bengaalse katten ook trucjes leren en zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties.
  • Vermakelijk. Een van de voordelen van een Bengaalse kat is dat je niet snel verveelt raakt! Dit ras houdt van aandacht en optreden voor een publiek. Poekie zal veel met je optrekken en je alert houden met zijn capriolen. 

Ook al zijn er veel voordelen aan het houden van een Bengaalse kat, dit kattenras is niet voor iedereen. Doe genoeg onderzoek en praat met een deskundige fokker voordat je er een aanschaft.

Dit zijn de nadelen van het hebben van een Bengaalse kat: 

  • Voelt zich snel eenzaam. Dit ras kan niet makkelijk alleen zijn voor lange periodes. Dus ben je veel van huis voor werk? Dan past een Bengaalse kat misschien niet bij jou. Neem je er toch een, boek dan een goede kattenoppas zodat die langskomt en tijd doorbrengt met je katje terwijl je weg bent. Zoek een oppas die meerdere keren per dag langs kan komen of zelfs kan blijven slapen. Zo blijft je Bengaaltje goed verzorgd en voorkom je dat ie zich uit eenzaamheid gaat misdragen.
  • Ondeugend. Dankzij hun hoge energieniveau zijn Bengaalse katten erg avontuurlijk. Ze zullen overal tussen kruipen, dus verwijder potentiële gevaren uit je huis. Doordat ze ook constante stimulatie nodig hebben, zijn Bengaalse katten ook meer geneigd om aan je meubels of tapijten te krabben dan andere rassen. Wordt ook niet boos als dit gebeurt. Onthoud, dat is hoe katten zijn! Zorg in plaats daarvan dat je Bengaaltje genoeg krabplanken, krabpalen en stimulerende speeltjes heeft om hun energie goed te verdelen.
  • Hoog in energie. Terwijl de meeste katten bekend staan om hun vele slapen, is een van de interessante trekken van de Bengaalse kat dat ze actiever zijn dan andere poezenkindjes. Ze hebben een hoop vermaak nodig en gaan goed op toegang tot buitenruimtes waar ze in bomen kunnen klimmen en genoeg beweging kunnen krijgen. Dit betekent echter ook dat deze katten niet geschikt zijn voor het leven in een appartement.
  • Raken snel verveeld. Een ander symptoom van hun hoge energieniveau is dat Bengalen snel verveeld raken. Je moet ze niet alleen voldoende speeltjes geven (vindt hier meer over gevaarlijke kattenspeeltjes), maar je moet ze ook regelmatig verwisselen voor nieuwe speeltjes. Dit kan je budget behoorlijk opdrijven, omdat Bengaalse katten veel vermaak vereisen. Houd ook rekening in je schema met meer dagelijkse speeltijd dan andere kattenrassen.
De kitten van een Bengaalse kat

Moet ik een Bengaal overwegen

Een nieuw huisdier is een langetermijnverplichting en niet een beslissing die je zomaar moet nemen. Onthoud in ieder geval dat Bengalen meer tijd en energie van je vragen dan andere kattenrassen.

Onethische fokkers die Bengaalse kittens tegen een meerprijs verkopen is overigens ook een groot probleem. Dus als je besluit dat een Bengaalse kat bij je levensstijl en persoonlijkheid past, zorg dat je goed onderzoek doet naar ethisch verantwoorde fokkers voordat je er een koopt. En onthoud, er zijn duizenden katjes in asielen die wachten op een liefdevol onderkomen. Als een Bengaalse kat toch niets voor je is, overweeg dan een nieuw poezenkind te adopteren.

Of je nou kiest voor een Bengaal, een lapjeskat of een ander ras, je kunt niet ontkennen dat katten fascinerende wezens zijn. Wil je meer weten over onze pluizige poezenvrienden? Bekijk dan onze blogposts voor interessante kattenfeitjes die je nog niet kent!

  • bengal cats
  • cat behaviour
  • Cat Care
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT