Bannerafbeelding voor blogpost: Welke Kattenrassen zijn het Beste voor een Appartement

Welke Kattenrassen zijn het Beste voor een Appartement

28 jun. 2024.


Niet elke kattenliefhebber heeft de luxe van een tuin of een groot huis waar je katje in rond kan wandelen. Dus waar moeten kattenouders in spe over nadenken? Kortom, welke kattenrassen zijn het beste voor het leven in een appartement? Cat in a Flat zoekt het voor je uit.

Kunnen katten wonen in een appartement?

Our furry friends have a lot of energy. And cats’ natural curiosity indeed means that most kitties seem to enjoy exploring the outside world. But that doesn’t mean cats can’t be kept in an apartment. So, what are the most important factors to consider if you live in an apartment and want a cat?

Onze pluizige poezenvrienden hebben een hoop energie. En de natuurlijke nieuwsgierigheid van de kat betekent inderdaad dat de meeste katjes graag op ontdekking gaan. Maar dat betekent niet dat je katten niet in een appartement kunt houden. Dus wat zijn de belangrijkste factoren als die je moet overwegen als je in een appartement woont en een kat wilt?

Top tips voor het houden van een kat in een appartement

Sommige kattenrassen zijn beter geschikt voor het leven in een appartement dan anderen
Sommige kattenrassen zijn beter geschikt voor het leven in een appartement dan anderen
  • Evenals dat sommige kattenrassen beter geschikt zijn voor het leven in een appartement dan anderen (iets wat we hieronder verder behandelen), passen sommige persoonlijkheden van katten beter bij het appartementsleven. Probeer een kat te vinden die hem of haar een perfecte bewoner van een appartement zou maken. Katten die zich makkelijk aanpassen, stil, relaxed en kalm zijn trekken het leven in een appartement goed.
  • Veel asielen en goede doelen bieden de voorkeur aan huishoudens met buitenruimte – maar regels en beleid variëren per opvang en per land. Er zijn nog altijd mogelijkheden om een kat te adopteren als je in een appartement woont. Neem contact op met je lokale asiel, kijk wat hun beleid is en bespreek je woonsituatie. Zelfs opvangcentra met strikt beleid laten je soms oudere, meer timide katten en katten met gezondheidsproblemen als Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) adopteren als je in een appartement woont.
  • Katten die in een appartement wonen, hebben een hoop beweging en vermaak nodig, waaronder regelmatige speeltijd. Zorg dat je verscheidene speeltjes haalt waarmee je kat kan spelen gedurende de dag om ze actief en vrolijk te houden.
  • Katjes houden ervan als ze meerdere zitplekjes in het huis hebben. Het maakt niet uit in wat voor huis je woont, de meeste katten houden van uit het raam staren vanaf de vensterbank. Als je in een klein appartement woont, zorg er dan voor dat je kattenkameraad verschillende plateaus en zitplekken heeft. Dit houd je kat gestimuleerd en geeft ze een eigen plekje in je huis. Een kattenboom met meerdere niveaus of speciale zitplankjes zouden je kat tevreden moeten houden.
Verscheidene zitplekjes houden appartementkatten tevreden.
Verscheidene zitplekjes houden appartementkatten tevreden.

Belangrijk: Veel bloemen en huisplanten zijn gevaarlijk voor katjes. Doe goed onderzoek en neem geen gevaarlijke plantensoorten in huis.

Inrichting

  • Kattengras kan een goede toevoeging aan je huis zijn als je katje niet naar buiten kan. Onze pluizige baby’s houden ervan om te kauwen op wat vegetatie om hun stoelgang te helpen en buikkwaaltjes te voorkomen. Kattengras is ook een goede afleiding voor katjes die anders op huisplanten kauwen.
  • Evenals een verscheidenheid aan speeltjes is een speciale plek om te krabben essentieel voor binnenkatten. Zonder de aanwezigheid van een boom of houten palen om aan te krabben, gaan katten op zoek naar andere manieren om hun nagels scherp te houden. En de meeste kattenouders hebben liever niet dat ze dat aan de meubels doen. Er zijn vele krabaccessoires om de klauwtjes van je kat scherp te houden en het is het waard om er een voor je katje aan te schaffen. Lees hier de tips van Cat in a Flat over welke krabpalen je moet kiezen en hoe je je poezenvriend aan het krabben zet.
  • Een kleine ruimte katvriendelijk inrichten kan een uitdaging zijn. Het liefst zet je de waterbakjes, voerbakjes en kattenbak van Poekie ver uit elkaar. In een appartement is dit minder makkelijk, maar probeer de benodigdheden van je katje zo neer te zetten dat ze de benodigde ruimte hebben. Een waterfonteintje dat geurtjes wegfiltert en water in beweging houdt kan een katje laten drinken.
  • Frisse lucht voelen en ruiken houdt een kat blij. Als je budget en huisregels het toelaten, kun je diervriendelijke schermen over je ramen plaatsen, zodat je ze open kunt zetten zonder dat je kat risico loopt. Schermen zijn essentieel als je het raam open wilt zetten op warme zomerdagen.

Belangrijk: Houd katten te allen tijde weg bij open ramen en balkons. Dierenartsen rapporteren jaarlijks vele ongelukken met katten die uit het raam zijn gevallen.

De beste kattenrassen voor in een appartement

Ontdek welke kattenrassen het beste zijn voor in een appartement

Hoewel alle katten anders zijn, passen katten die zich makkelijk aanpassen, stil en relaxed zijn het beste bij het leven in een appartement. En sommige rassen hebben daar meer geschikte karakteristieken voor dan anderen. Ontdek welke kattenrassen het beste zijn voor in een appartement met de lijst van Cat in a Flat hieronder.

Ragdoll

Het relaxte en kalme karakter van deze fluffy katten maakt ze zeer geschikt voor het appartementsleven. Ragdolls zijn echte schootkatten en zullen content zijn met het leven in een appartement zolang ze lekker tegen hun favoriete mens aan kunnen kruipen.

Sphynx

Deze haarloze schoonheden zijn ook echte knuffelkonten. Sphynx katten houden van niks meer dan van warmte en de gezelschap van hun baasjes en zijn minder geneigd tot op ontdekking gaan dan andere rassen, zeker als het koud is.

Perzische katten

Deze majestueuze en fluffy katten zijn lui en relaxed. Perzische katten zijn over het algemeen minder nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en toleranter waar het aankomt op het delen van een woonruimte dan andere kattenrassen. Je kunt Perzische katten ook lekker alleen een dutje laten doen, terwijl jij op pad gaat naar je werk.

Maine Coon

Hoewel dit een van de grotere rassen huiskat is, past het appartementsleven goed bij de Maine Coon. Hun zachtaardige en tolerante karakter maakt dat deze grote katten op elke plek tevreden kan samenleven met hun favoriete mens, al hebben ze wel frequente speeltijd en aandacht nodig. Maine Coons zijn ook fantastisch met kinderen dankzij hun rustige en nieuwsgierige karakter.

Heilige Birmaan

Deze fluffy katten zijn aanhankelijk en relaxed, wat ze ideale appartementkatten maakt. Ze houden van aandacht en tijd doorbrengen met hun baasjes, maar vragen er niet de hele dag om, perfect voor een harmonieuze woonsfeer.

Britse Korthaar

De pluizige en majestueuze Britse Korthaar zijn ontspannen en flexibele katten, dus ze zullen niet zo snel van hun stuk worden gebracht door het appartementsleven. Ze zijn ook nog eens een stiller kattenras, ideaal als je in een appartementencomplex woont. Desalniettemin zijn Britse Kortharen intelligente katten die dagelijkse interactie nodig hebben van een mens of een andere kat.

Blauwe Rus

Blauwe Russen zijn stil en relaxed. Deze katten zijn onafhankelijk genoeg om de dag alleen door te brengen, maar houden nog steeds van spelen als je weer thuiskomt. Blauwe Russen zijn kalm en een beetje in zichzelf gekeerd, wat ze perfecte kompanen maakt voor een knus en kalm appartement.

Katten die niet passen bij een appartement

Hoewel elke katten een eigen karakter en persoonlijkheid heeft, zijn sommige rassen van huis uit minder geschikt voor het appartementsleven. Bengaalse, Abessijnse, Siberische en Siamese katten zijn een beetje te energiek voor kleine woonruimtes. Siamese en Bengaalse katten zijn ook vrij vocaal, wat problemen kan veroorzaken in een appartementencomplex als de muren of vloeren dun zijn.

Wat je woonsituatie ook is, we hopen dat er een kat voor jou is. Als je je nog steeds afvraagt of een kat wat voor jou is, lees dan het Cat in a Flat artikel over wel of niet adopteren hier. En kom erachter welke kattenrassen het minst allergische reacties veroorzaken.

  • cat apartment
  • cat breeds
  • Cat Care
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT