Bannerafbeelding voor blogpost: Wat Vertelt de Staart van Mijn Kat Me?

Wat Vertelt de Staart van Mijn Kat Me?

27 jun. 2024.


Katten kunnen zeer mysterieuze dieren zijn. Het is moeilijk om erachter te komen wat je kat denkt; komen ze je halen om met ze te spelen of willen ze meer eten? Zwaait de staart van mijn kat als vriendelijk gebaar of is je kat boos? Hieronder ontdekt Cat in a Flat de verborgen verhalen achter de staarten van onze katten.

Waarom hebben katten staarten?

Kattenstaarten hebben vele functies voor onze katachtige vrienden. Een van de belangrijkste functies is balans. Staarten helpen katten over smalle oppervlakken lopen, rondspringen of achter hun favoriete speeltje aan jagen. Katten functioneren daarentegen net zo goed zonder staart. Zo wordt het Manx-ras geboren zonder staart en zijn ze net zo behendig en in balans als andere rassen. Bobtails hebben evenzo een erg korte staart, maar bewegen net zo sierlijk als hun soortgenoten met lange staart. Katjes die verwondingen aan de staart oplopen leren dit ook te compenseren.

Twee rode katten met hun staart in de lucht
Katten wikkelen hun staart om andere katten en mensen die ze aardig vinden

Huiskatten zijn de enige katachtigen die rondlopen met hun staart in de lucht. Wilde katten houden hun staart doorgaans horizontaal of tussen hun poten. Katten houden hun staart in de lucht in de buurt van andere katjes om ze uit te nodigen hun geur uit te wisselen en elkaar te leren kennen. Moederkatten gebruiken hun staart ook om haar kittens haar te laten volgen, als een soort gids met een paraplu.

Heel belangrijk is dat de staarten van onze katten een manier zijn om onze pluizige vrienden te begrijpen. Lichaamstaal is cruciaal in de communicatie met je kat en de staart is een essentieel onderdeel van de kattentaal. Gecombineerd met onze kennis van de geluiden die de kat maakt, is de kennis van de geheimtaal van een kattenstaart een krachtig gereedschap om Poekie wat beter te leren kennen.

Alle katten verschillen. Onze gids helpt je. op weg, maar je moet de tijd nemen om je kattenvriend te leren kennen en wat ze willen zeggen met hun staart.

Een gekrulde staart in de lucht is een teken dat je kat goedgehumeurd is.

Verschillende staartposities en wat ze betekenen

  • Omhoog en trillend: Ik vind je erg aardig, en ik ben heel blij om je te zien! Katten maken vaak een trillend geluid bij een gespitste staart, de kattenversie van “hallo!”
  • Omhoog en stil, of de staart heeft de vorm van een vraagteken: Ik ben gelukkig en comfortabel, laten we vrienden zijn, je mag me aaien.
  • Om jou of een andere kat heen gewikkeld: Dit is een teken van intimiteit, gemak en vriendschap: “ik vind je aardig!”
  • Je kat houdt z’n staart schuin achter zich: Hmm, ik ben nieuwsgierig. Ga je alsjeblieft op je hurken zitten en steek je hand uit zodat ik eraan kan ruiken.
  • Tussen de achterpoten: Ik ben angstig; benader me langzaam of liever niet.
  • De punt van de start schiet heen en weer: Ik ben alert, gefocust en voel me speels. Stoor me niet, tenzij je wilt spelen.
  • Heen en weer zwaaien: Stoor me niet, ik ben gefocust en kan elk moment iets aanvallen.
  • Heen en weer zwiepen: Ik ben ontdaan, laat me even alleen tot ik me weer rustig voel.
  • Omhoog en dik: Ik ben boos, blijf bij me vandaan.
  • Vlak en dik: Ik ben bang en ik weet eigenlijk niet wat ik nu moet doen, dus blijf alsjeblieft stilzitten, geef me wat ruimte en wacht tot ik weer rustig ben.
Learn what your cat is saying

Wat de staart van mijn kat mij zegt over de gezondheid en humeur van mijn kat

Katten kunnen verborgen ziektes tonen in hun lichaamstaal. Als je kat verandert hoe het communiceert met de staart – als ze het bijvoorbeeld laag en achter zich houdt – houd het gedrag goed in de gaten en breng je kat naar de dierenarts als je je zorgen maakt.

Staarten zijn ook erg gevoelig, dus het kan erg pijnlijk zijn als een kattenstaart gewond raakt. De staart is een verlengstuk van de ruggengraat van je kat, dus verwondingen kunnen ernstig uitpakken. Het beginpunt van de staart bij de kont is een gebied waar vlooien vaak voorkomen, dus houd je ogen open voor overmatig wassen of kale plekken.

Tip voor kattenoppassers: Als kattenoppas kom je veel verschillende katten tegen met verschillend gedrag en eigenschappen. De staartbewegingen van je kattenklantje, gezichtsuitdrukkingen en de verschillende geluiden begrijpen is belangrijk om goede vriendschappen op te bouwen. Ontdek meer over het verzorgen van agressieve katten in dit artikel op de blog van Cat in a Flat.

Wanneer Poekie niet kan stoppen met staren naar z’n eigen staart of erop jaagt, zou je bijna denken dat de staart een eigen wil heeft! 😸

  • #cat behaviour
  • #cat body language
  • #catinaflat
  • Cat Care
  • cat sitter service
  • cat tail
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT