Bannerafbeelding voor blogpost: Wat Is een Cyperse Kat Precies? Leuke Feitjes over Deze Geliefde Katten

Wat Is een Cyperse Kat Precies? Leuke Feitjes over Deze Geliefde Katten

22 okt. 2024.


Je hebt vast wel eens van cyperse katten gehoord of ze zelfs wel gezien. Het is niet voor niets een van de populairste kattensoorten ter wereld! Iedereen heeft echter zijn eigen idee bij de term ´cyper´. Sommigen zien een rode kater voor zich, terwijl anderen moeten denken aan een stoere straatkat. Dus wat is een cyperse kat nou precies? Cat in a Flat vertelt je alles wat je moet weten over deze geliefde pluizenbollen.

Wat is een cyperse kat? 

Veel mensen denken dat cypers een bepaald ras is. Het woord ‘cypers’ verwijst echter naar de kenmerkende tekening. Ze komen onder verschillende rassen voor, maar ze zijn het gemakkelijkst te herkennen aan de patroon op de vacht. Hoewel al deze soorten katjes de bekende ‘M’ op hun voorhoofd hebben, verschilt de rest van de vacht. Hieronder vind je de vier hoofdzakelijke cypersoorten.

  • Makreel: Lange, smalle parallelle strepen aan weerzijden. De tekening doet denken aan een vissengraat, waar de naam makreel ook vandaan komt.
  • Klassiek: Het meest voorkomende soort. Ze hebben dikkere, gekrulde strepen evenals drie grote strepen die van schouder tot staart lopen.
  • Gespikkeld: In tegenstelling tot andere soorten, hebben gespikkelde cypers nauwelijks strepen of vlekken. De strepen van een gespikkelde cyper zijn misschien erg dun en moeilijk om te zien, maar ze zijn er toch echt!
  • Gevlekt: Deze katjes hebben ronde vlokken op een ondergrond van een lichtgekleurde vacht.
Vier verschillende soorten cyperse kat

Waar komen cypers vandaan?

Omdat cyperse katten verschillende voorouders hebben en ze onder meerdere rassen voor komen, is het moeilijk vast te stellen waar ze precies vandaan komen. Het vachtpatroon van de cyperse kat komt daarentegen misschien al uit het oude Egypte.

De oorsprong van de naam is afgeleid van Cyprus. Vanaf dit eiland kwam vanuit het Midden-Oosten handel in moiré. Een luxe Arabische stof van gestreepte zijde uit de wijk al-Attābiyya in Bagdad. Hier stamt dan weer de Engelse benaming ‘tabby’ van af.

Hoe groot worden cyperse katten?

Doordat cypers voorkomen onder alle rassen, varieert de grootte van kat tot kat. Afhankelijk van het ras worden ze tot wel 40 centimeter lang met een gewicht van 8 kilogram. Gemiddeld gezien worden ze echter 23 à 25 centimeter lang met een gewicht van ongeveer 4,5 kilo.

Wanneer je overweegt om een cyperse kat te nemen, onderzoek dan eerst hoe groot het ras zelf kan worden. Hoewel sommige katten goed samengaan met het appartementsleven, kunnen andere rassen te groot zijn en moeite hebben met het gebrek aan buitenruimte.

Karaktertrekken van de cyperse kat

Ook hier geldt dat de persoonlijkheid verschilt tussen de verschillende cyperse kattenkameraden, omdat het geen specifiek ras is. Er zijn daarentegen mensen die ervan overtuigd zijn dat deze katjes van huis uit intelligenter en liever zijn dan andere soorten katten. Ze zijn zo vriendelijk dat een cyper graag bij je in bed slaapt of je naar de badkamer volgt!

Dankzij de schattige tekening op de vacht, hebben baasjes van cypers vaak de neiging om hun katjes teveel te verwennen. Dit leidt tot een kat met overgewicht. Daarom is het belangrijk dat je een voedingsschema aanhoudt en je voldoende tijd met je kat speelt. Dit zijn uiteraard generalisaties, maar het laat wel zien hoeveel mensen van hun cypertjes houden!

Bekende cyperse katten

Bekende katten (en het zijn allemaal cypers!)

Cypers hebben veel historische harten gestolen. Hier zijn een paar van de bekendste katten (en hun kattenouders).

  • Tabby: de presidentiële kat. Weinig mensen weten dat oud-president Abraham Lincoln van de VS een groot kattenliefhebber was. Tabby was de eerste kat die in het Witte Huis woonde! Het gerucht gaat dat Tabby zelfs een keer mocht aanschuiven bij een staatsdiner.
  • Delilah: de cyper die een lied inspireerde. Freddie Mercury, bekend van Queen, was achter de schermen een fervent kattenfan. Hij zou wel tien katten hebben gehad gedurende zijn leven. De bekendste was de grote cyperse kat, Delilah. Freddie droeg zelfs een liedje aan haar op!
  • Orangey: de awardwinnaar. Wie ooit Breakfast at Tiffany’s heeft gezien, is het vast opgevallen dat Audrey Hepburn haar poezenvriend in de film een cypertje was. De kattenacteur heette Orangey en schitterde in meerdere films tijdens zijn 15 jaar durende filmcarrière. Hij heeft zelfs twee Patsy awards gewonnen – de dierenvariant van een Oscar.
  • Stubbs: de kattige burgemeester. Het is een bekend feit dat katjes ook banen hebben, maar een klein stadje in Alaska tilde het naar een hoger niveau. In 1998 verkoos het stadje de rode kater Stubbs na een zogenoemde write-in campagne. Burgemeester Stubbs nam zijn taken serieus en heerste met ijzeren poot. Het geliefde katje diende 20 jaar als burgemeester en overleed in 2017.

Omdat er geen typische ‘cyperse’ karaktertrekken zijn, is het beter om per ras naar gezondheidskwesties te kijken. Maak regelmatig afspraken bij de dierenarts om potentiële ziektes voor te zijn.

Of je nu een cyperse kat hebt of een ander soort pluizige poezenvriend, is het ook belangrijk dat ze goed worden verzorgd terwijl je van huis bent. Bekijk onze blogs over waar je op moet letten bij het uitzoeken van een kattenoppas en hoe je de juiste kameraad voor je kat boekt!

  • #catinaflat
  • cat facts
  • famous cats
  • tabby cats
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT