Bannerafbeelding voor blogpost: Waarom Volgt Mijn Kat Me naar de Badkamer?

Waarom Volgt Mijn Kat Me naar de Badkamer?

6 sep. 2024.


Het gebeurt waarschijnlijk vaker dat je kat je naar de badkamer volgt of miauwend bij de deur staat wanneer je ze buitensluit. Overwegend dat je je kat nauwelijks wast als onderdeel van de kattenverzorging, lijkt het misschien raar dat je kat om je heen dreutelt wanneer je uit de douche stapt. Heb je je altijd afgevraagd waarom je kat zo geobsedeerd is met jouw badkamer bezigheden? Cat in a Flat zoekt het uit!

Waarom volgt mijn kat me naar het toilet?

Katten willen privacy wanneer ze op de bak zitten, maar ze zijn ervan overtuigd dat jij gezelschap nodig hebt op jouw toilet! Het is voor jou misschien vreemd dat je kat op je schoot komt chillen terwijl je op het toilet zit, maar zo vertoont je kat eigenlijk hoeveel hij van je houdt. Ze laten je zien dat je hun onverdeelde aandacht hebt en tijd met je willen doorbrengen.

We willen extra benadrukken dat je katje privacy wilt tijdens het gebruik van de kattenbak. Het is niet dat ze pietluttig zijn, maar het heeft te maken met een gevoel van veiligheid. Katten voelen zich kwetsbaar in deze situaties; en een overdekte kattenbak geeft ze dat. Jij hebt daarentegen niet dat gevoel nodig, daarom vind je kat het oké als hij je naar de badkamer volgt.

Kat liggend in de gootsteen.

Houdt mijn kat van routine?

Je badkamer routine is waarschijnlijk een van de meest regelmatige dingen in je leven. Als een fan van routine is het voor je kat geruststellend om je elke dag te zien tijdens het tandenpoetsen, het gebruiken van het toilet of het douchen op dezelfde tijd. Je kat volgt je naar de badkamer, omdat hij deel wil uitmaken van dit dagelijkse ritueel.

Je kat kan je ook volgen naar de badkamer, omdat ze je routine associëren met iets anders. Het kan zijn dat je kat heeft opgemerkt dat je hem altijd voert na het douchen in de ochtend. Of wellicht weten ze dat het tijd is voor hun nachtelijke snoepjes en knuffels nadat je je tanden ‘s avonds hebt gepoetst.

Waarom volgt mijn kat me naar de douche?

Het is soms moeilijk om te weten waarom onze pluizige piassen doen wat ze doen. Het kan een mysterie zijn waarom je kat je naar de badkamer volgt of erop staat je te vergezellen onder de douche. Ook al houden katten niet van water, betekent dat niet dat ze het niet fascinerend vinden. Een lopende kraan of douchekop kan een bron van nieuwsgierigheid vormen voor je katje. Ze houden misschien wel van spelen met het water of het water rond doen spatten bij een gevuld bad.

Als je de deur dichtdoet dan zorgt dit alleen maar voor nog meer nieuwsgierigheid bij je poezenvriend. Grote kans dat ze je graag naar de badkamer volgen om op de rand van het bad te zitten terwijl je doucht of baddert. Zie het als een manier voor je kat om een band met je te scheppen door te weten wat je doet.

Kat die drinkt van een lopende kraan.

Is mijn kat dorstig?

Katten geven de voorkeur aan het drinken van lopend water tegenover stilstaand water, wat eveneens een reden kan zijn dat je kat je volgt naar de badkamer. Misschien zijn ze dorstig en drinken ze graag van de lopende kraan. Het is oké om je kat dit te laten doen, maar zorg er ook voor dat je kat voldoende water tot zijn beschikking heeft wanneer de kraan dicht is.

Drinkfonteinen zijn altijd een goede investering voor je kattenkameraad. Het kan echter ook een teken zijn als je kat meer drinkt dan normaal. Katten halen een hoop vocht uit hun voer en overmatige dorst kan een teken van ziekte zijn. Maak je je zorgen dat je kat teveel drinkt? Ga dan langs bij de dierenarts.

Houdt mijn kat niet van gesloten deuren?

Het is gewoon als je kat een afkeer heeft tegen gesloten deuren. Je kat volgt je misschien naar de badkamer, omdat ze weten dat je de deur sluit als ze niet snel genoeg zijn! Katten zien gesloten deuren als een uitdaging en houden er niet van om aan de verkeerde kant van de deur te zitten.

Als kattenouder weet je misschien dat het een slecht idee is om je kat buiten de badkamer te sluiten. Je innerlijke rust zal worden verstoord door kattengejank, gekrab aan de deur, alles om maar naar binnen te mogen. Besluit je toch om je kat te trainen om je alleen te laten in de badkamer? Zorg ervoor dat je consequent bent en de deur gesloten houdt.

Wil mijn kat tijd met me doorbrengen?

Je kat volgt je misschien naar de badkamer, omdat ze simpelweg van je houden en de hele tijd bij je willen zijn. Ondanks dat het onafhankelijke dieren zijn, vormen katten hechte banden met de mens. Je kat mist je oprecht wanneer je er niet bent. Het is dan ook geen verrassing dat je kat je van de ene naar de andere ruimte volgt. Zelfs naar de badkamer.

Daarentegen is het wel belangrijk dat je het verschil ziet tussen liefde en verlatingsangst – sommige katten leiden daar ook aan. Poept je kat naast de bak? Weigeren ze je alleen te laten? Ogen ze nerveus als je voor langere tijd weg bent? Dit zijn allemaal tekenen van verlatingsangst bij katten. Neem contact op met de dierenarts als je kat enkele van deze symptomen vertoond en je je zorgen erover maakt.

Zorg dat je als kattenoppas de mogelijkheid van verlatingsangst bespreekt met de baasjes van je kattenklantje. Ken de signalen en weet wie je moet benaderen als Poekie erg gestrest is als zijn baasjes er niet zijn.

Waarom volgt mijn kat me naar de badkamer? 

Je gaat waarschijnlijk nooit volledig begrijpen waarom je kat je per se moet volgen naar de badkamer. Misschien willen ze niet dat je ze alleen laat. Of wellicht hebben ze er een hekel aan dat je toegang hebt tot een deel van het huis waar zij niet in mogen. Mogelijk is je kat simpelweg nieuwsgierig of is het een geval van koppigheid. Wie heeft per slot van rekening niet meegemaakt dat je kat bij de deur jankt om naar buiten te gaan en nog geen tel later weer naar binnen wilt?

Wat de reden ook is, waardeer het dat je kat je volgt naar de badkamer om tijd met je door te brengen. Het is soms misschien storend, maar je kat heeft waarschijnlijk positieve associaties met de badkamer. Op je schoot chillen terwijl je op het toilet zit, staat gelijk aan non-stop aaien over de bol. Een bad betekent spelen met bubbels en water. Op de gootsteen zitten terwijl jij je klaarmaakt, betekent dat ze dichtbij hun favoriete mens mogen zijn!

Benieuwd naar waar je kat van houdt en waarom? Bekijk onze blogs en kom erachter waarom katten van dozen houden en wat hun verschillende geluidjes betekenen.

  • #catinaflat
  • cat behaviour
  • Cat Care
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT