Bannerafbeelding voor blogpost: Waarom Mekkeren Katten naar Vogels?

Waarom Mekkeren Katten naar Vogels?

6 sep. 2024.


Een bijzonder stukje gedrag bij katten is wanneer ze “mekkeren” naar vogels. De doordringende, gefocuste blik, het trillende bekje en herhaaldelijke gekwetter, gemiauw of gepiep wordt vaak vergezeld door de een zwiepende staart en alerte houding. Het is een fascinerend gezicht, maar waarom doen katten dit? Cat in a Flat zoekt het voor je uit.

Wat bedoelen we met een mekkerende kat?

Katten staren mekkeren vaak naar vogels die ze uit het raam zien.
Katten mekkeren vaak wanneer ze door het raam naar vogels aan het staren zijn.

Mekkeren, kwetteren of grommen – dit gedrag ziet er misschien gek uit, maar het is iets wat de meeste kattenbaasjes herkennen. Mekkeren gebeurt bijna altijd wanneer katten iets zien, maar niet kunnen bereiken. Meestal een diertje waar ze op jagen. Het komt voor bij zowel binnen- als buitenkatten.

Doorgaans mekkeren katten als ze door het raam naar buiten kijken en vogels, knaagdieren of andere kleine dieren zien. Katten klapperen met hun mond, wat gepaard gaat met een kwetterend, mekkerend of piepend geluid. Tijdens het mekkeren vertoont de lichaamstaal van de kat een reactie vanuit hun jachtinstinct; waaronder gespitste oren, een doelgerichte blik en een zwiepende staart.

Mekkeren lijkt te worden veroorzaakt door hun jagersinstinct, maar waarom is het zulk vreemd gedrag? En waarom doet je kat het alleen als ze een prooi zien die onbereikbaar is?

Zie in de video hieronder wat interessante voorbeelden van een mekkerende katten!

De bron van katten die mekkeren naar vogels

Er is geen officiële verklaring voor, maar er doen enkele theorieën de ronde rondom het gemekker van katten. Het is een onderdeel van kattengedrag die wetenschappers nog niet hebben kunnen verklaren, dus de meeste theorieën zijn ook niet meer dan enkel theorieën. Het is een interessant vraagstuk – nog een kattenmysterie! Hieronder vind je enkele van de populairste hypotheses.

  • Het gekwetter komt overeen met een dodelijke beet: volgens deze theorie doen katten net alsof ze in de nek van hun slachtoffer bijten, zoals ze dat tijdens de jacht doen. Het zien van een vogel, knaagdier of ander prooi is dan voldoende om dit instinct bij je kat naar boven te brengen.
  • Britse antropoloog Desmond Morris stelt in zijn boek over kattengedrag Catwatching dat het gemekker een “vacuüm activiteit” is. Dit is plaatsvervangend gedrag dat zich voordoet wanneer een dier niet in staat is om de werkelijke activiteit uit te voeren.
  • Sommige experts in dierengedrag stellen dat het gemekker een reactie is uit frustratie van het zien, maar niet kunnen bereiken van de prooi. Het is zo prikkelend dat hun prooi zo dichtbij, maar toch zo ver weg is, dat het een fysieke reactie bij je kat veroorzaakt.
  • Een vergelijkbare theorie legt het bijzondere gedrag anders uit. Wanneer katten naar vogels of andere prooien kijken, mekkeren ze als gevolg van een stoot adrenaline. Deze spanning om ergens op te jagen uiten ze door te mekkeren of kwetteren. Sommige katten doen dit ook naar hun speeltjes.

Kan het ook een poging tot nabootsen van de prooi zijn?

Een bijzondere en relatief nieuwe theorie is dat katten kwetteren uit een instinctieve drang om hun prooi na te apen. Tijdens een expeditie in het Amazonegebied in 2005 iets bijzonders ontdekt. Onderzoekers van het Wildlife Conservation Society (WCS) en de Universidade Federal do Amazones (UFAM) legden een margay, een kleine wilde boomkat, vast die het gekwetter van hun prooi nabootste. De margay produceerde de roepen van een baby bonte tamarin, waardoor de aandacht van de volwassen aapjes werd getrokken. Toen de tamarins in de buurt van de margay zochten naar de bron van het geluid, probeerde de kat een van deze aapjes te vangen.

Een margay werd vastgelegd terwijl hij het geluid van een tamarin nadeed.

Mensen die in het Amazonegebied leven, vertellen vaak verhalen van wilde katten, waaronder jaguars en poema’s, die het geluid van hun prooi nabootsen zoals kleine apen of knaagdieren. Deze expeditie was echter de eerste keer dat wetenschappers dit gedrag officieel hebben vastgesteld bij een wilde kat. Door andere dieren na te doen, zijn katachtigen in staat om dichter bij hun prooi te komen. Zoals WCS-onderzoeker Fabio Rohe zei: “Katten staan bekend om hun fysieke behendigheid, maar deze vocale manipulatie van prooisoorten geeft een psychologische sluwheid aan dat verder onderzoek verdient.”

Het kan zijn dat huiskatten dit gedrag in hun DNA hebben zitten. Dit kan ervoor zorgen dat katten gaan kwetteren of mekkeren wanneer ze naar vogels kijken.

Wat we nog niet weten over het gemekker van katten

De vraag waarom katten mekkeren naar onbereikbare prooien blijft vooralsnog bestaan. Katten kwetteren niet wanneer hun prooi binnen pootbereik ligt. Katten blijven doorgaans zo stil mogelijk tijdens het jagen. Mogelijk is het kwetteren een poging om de vogels dichterbij te brengen of simpelweg een instinct waar onze poezenvrienden geen controle over hebben. Meer onderzoek is nodig om dat uit te vogelen.

NB: klappertanden kan ook een gevolg zijn van pijn aan het gebit. Als je kat kwettert en klappert met de tanden op bijzondere momenten en dit je zorgen baart, breng dan je katje naar de dierenarts.

Houden jouw katten van mekkeren naar vogels? Tag @catinaflat in je kwetterende kattenvideo’s op Instagram!

Vindt meer over kattengedrag in onze online artikelen op de Cat in a Flat blog. Kom erachter wat katten bedoelen met hun gezichtsuitdrukkingen, gespin en gemiauw.

  • cat behaviour
  • cat chattering
  • cat sounds
  • cats and birds
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT