Bannerafbeelding voor blogpost: Stress bij Je Kat Voorkomen Wanneer Je Weggaat

Stress bij Je Kat Voorkomen Wanneer Je Weggaat

27 jun. 2024.


In dit artikel zoekt Cat in a Flat naar manieren om stress bij je kat te voorkomen wanneer je eropuit gaat.

De katachtige persoonlijkheid

Het is belangrijk om katteneigenaren bewust te maken van het feit dat katten geen ‘dominante’ of ‘passieve’ persoonlijkheden hebben. Je komt meestal katten tegen die goed gesocialiseerd zijn en vertrouwd met andere dieren en mensen vanaf hun geboorte. Deze tijgers zijn beter bestand tegen verandering en passen zich beter aan wanneer je voor langere tijd weggaat.

Als een kat niet genoeg socialisatie heeft genoten tijdens de belangrijkste ontwikkelingsfase, is de kans groter dat ze schuw en nerveus worden. Dit zorgt ervoor dat ze minder goed zullen reageren op verandering in hun dagelijkse routine of gevoel van veiligheid.

Teveel verandering zal echter bij BEIDE persoonlijkheidstypes zorgen voor een hoop stress bij jouw afwezigheid. Daarom moet je manieren vinden om stress bij je kat te voorkomen wanneer je niet thuis bent.

Hoe herken je stress bij je kat?

Stress maakt zich bij katten op veel verschillende manieren kenbaar en deze tekenen kunnen vaak vrij subtiel zijn en niet passen bij onze verwachtingen van hoe stress bij katten eruit zou kunnen zien. Daarom is het makkelijk om deze signalen verkeerd te begrijpen of volledig te missen.

 • Verstoppen
 • Vaker rusten of doen alsof ze slapen
 • Verminderde eetlust
 • Wassen zichzelf in overmaat
 • Agressie richting andere katten of mensen
 • Sproeien binnenshuis
 • Minder speels
Een gestreste kat

Dus wie zorgt er voor je kat?

Je vakantie komt eraan en je paspoort en zonnebrand liggen klaar… maar wie zorgt er voor de kat? Een kattenhotel? Komt de buurman of een familielid zo nu en dan poolshoogte nemen? Tegenwoordig hebben kattenbaasjes meerdere opties, maar voor degenen die op zoek zijn naar een veilig en betrouwbaar plan de campagne die ervoor zal zorgen dat stress bij je kat voorkomen wordt, plan vooruit en ga op zoek naar een kattenoppasservice.

Kattenhotel vs. Kattenoppas

Van oudsher was een kattenhotel het gekozen pad als je voor langere tijd van huis ging. Het grote probleem met kattenhotels is dat ze niet hetzelfde zijn als je huis en zeker niet hetzelfde als thuis ruiken, klinken of voelen voor je kat! Terwijl je kleine vriend zijn eigen verblijf krijgt, zo luxueus als maar kan, zal het onbekend aanvoelen en door veel katten met twijfel worden benaderd.

Kattenoppassers of housesitters komen langs bij jou thuis. Je kat zal niet de onrust door hoeven maken van het verhuizen naar een kattenhotel, waar ze omringd zijn door onbekende missen en de geur van vreemde katten! Wanneer je van een dienst als Cat in a Flat gebruikmaakt, weet je zeker dat je kattenoppas medicatie kan toedienen, beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag en zowel kat als oppasser gedekt zijn bij ongevallen of ziekte.

Kattenoppas

Hoe je stress voorkomt bij kat

De sleutel tot stressvermindering is om alles gelijk te houden. Maak voor jezelf helder wat de routine van je kat is en behoudt dat zoveel mogelijk.

Soorten voeding, voedingsbakjes, kattenbakvulling, voedingstijden, televisietijd, noem maar op. Houd het constant! Het enige dat mag missen in de routine van je kat wanneer je weg bent, ben jij!

Vernevelaars met feromonen, zoals Feliway, zijn ook goed, maar die moet je minstens een maand voor je vertrek al inschakelen.

Bouw een band op met je kattenoppas, maar bovenal, laat je kat een goede relatie opbouwen voordat je weggaat. Het is essentieel dat je catsitter je kat kent en goed op de hoogte is van de routine van je pluizige vriend of vriendin. Alleen dan kun je goed voorbereid op je vakantie.

 • #cat behaviour
 • #stressed cat
 • aggressive cat
 • cat at home
 • Cat Care
 • cat sitter service
 • holiday cat care
 • over grooming cat
 • urine marking with cats
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT