Bannerafbeelding voor blogpost: Ragdoll Katten. Interessante Kattenweetjes over dit Rustige Ras

Ragdoll Katten. Interessante Kattenweetjes over dit Rustige Ras

2 okt. 2024.


De unieke kenmerken en karaktertrekken van Ragdoll katten maakt ze geweldige kattenkameraden. Het is makkelijk te begrijpen waarom ze een van de populairste kattenrassen van Nederland zijn! Maar past de Ragdoll echt bij jou? Cat in a Flat vertelt je alles wat je moet weten over dit kalme kattenras.

Waar komen Ragdoll katten vandaan? 

In tegenstelling tot de Britse Korthaar of de Bengaalse kat, is de Ragdoll een vrij jong ras. Ze zijn ontwikkeld in de jaren 60 door een fokster genaamd Ann Baker uit Californië. Een interessant weetje over de Ragdoll kat is dat ze voornamelijk gefokt zijn van loslopende katten. Ann Baker fokte haar eigen langharige witte dameskat met katjes die ze door de buurt zag lopen. Van dat nageslacht selecteerde Baker die katten met unieke karaktertrekken die ze zocht, tot ze het bekende Ragdoll ras had gecreëerd.

Een kitten van Ragdoll katten

Hoe zien Ragdoll katten er uit? 

Ragdolls staan bekend om hun schoonheid. Dat is ook een van de redenen dat ze zo alom geliefd zijn. Ze zijn een van de grootste soort huiskatten en kunnen een gewicht van wel 9 kg bereiken! Hun halflange vacht kan ze nog groter laten lijken – ongeveer de grootte van een kleine hond.

Alle Ragdoll katten hebben opvallende blauwe ogen, dus als je er een tegenkomt met groene of gele ogen, let dan op; dit betekent dat het een Ragdoll mix is. Ze hebben halflange vachten die variëren in kleur. Alle Ragdoll kittens worden wit geboren, maar worden op verschillende manieren donkerder naarmate ze ouder worden. Net als Siamese katten ontwikkelen Ragdolls gekleurde accenten rond hun oren, gezicht, staart en pootjes. Ook al zijn er 20 soorten Ragdoll, er zijn maar zes algemene accentkleuren:

  • Seal — Bleke of crèmekleurige vacht. Accenten zijn donker seal bruin.
  • Blauw — Blauwig wit lichaam. Accenten zijn donkerblauw. 
  • Lila — Wit lichaam. Grauwe accenten met een rozige tint. 
  • Rood — Wit lichaam. Helder abrikoos tot donkerrode accenten. 
  • Crème — Wit lichaam. Vaal oranje tot lichtroze accenten. 

Voordelen van Ragdoll katten

Ragdolls zijn goed gezelschap en niet alleen vanwege hun fantastische looks! Hier zijn enkele voordelen van het houden van een Ragdoll katje.

Vriendelijk

Ragdolls zijn zeer loyale en aanhankelijke katten en hebben bijna hondachtige persoonlijkheden. Dit kattenras is volledige toegewijd aan hun baasjes. Poekie zal je komen begroeten bij de deur en volgt je door het hele huis – zelfs naar het toilet! Hun innemende temperament maakt ze ook katjes waar elke kattenoppas van droomt.

Gemakkelijk te trainen

Dit kattenras is erg intelligent, waardoor je ze gemakkelijk traint. Een Ragdoll leert graag nieuwe trucjes zoals apporteren, high five, zitten of liggen op commando.

Schootkatten

Afhankelijk van hoe je het bekijkt, is het relaxte karakter van de Ragdoll kat een voordeel of een nadeel. Als je zoekt naar een schootkat, dan is de Ragdoll perfect voor jou. Deze katten slapen maar al te graag bij je in bed of bij je op schoot.

Simpele vachtverzorging

Je zou denken dat de lange haren van Ragdolls ze een nachtmerrie maakt, maar niets is minder waar! Ragdoll katten hebben genoeg aan de meest basale kattenverzorging. Twee keer per week borstelen met een stalen borstel is voldoende om je Ragdoll tevreden te houden. Dat schept nog eens een band tussen jou en je kat ook! Een bijkomend voordeel is dat ze ook minder verharen als je ze regelmatig borstelt.

Nadelen van Ragdoll katten

De Ragdoll kat klinkt te mooi om waar te zijn, maar wacht nog even met eentje adopteren! Net als met elk kattenras zijn er enkele nadelen die horen bij het houden van een Ragdoll.

Luidruchtig

Onze poezenvrienden communiceren met ons op verschillende manieren. Of ze nu op hun rug gaan liggen of miauwend smeken om een snoepje. Ragdoll katten doen dat echter op een geheel ander niveau! Dit kattenras is berucht om hun geluidsproductie. Dus als je een Ragdoll gaat nemen, wees voorbereid op een hoop dramatisch gemiauw.

Geen buitenkat

Ondanks dat de Ragdoll een intelligent ras is, hebben ze geen jachtdrift of straatwijsheid. Ze zijn van huis uit ook niet territoriaal en zijn vrij zachtaardig. Om deze redenen moet je de Ragdoll zien als een binnenkat. Dit maakt ze wel perfect voor het appartementsleven.

Overgewicht

Een nadeel van het luie karakter van de Ragdoll is dat ze snel aankomen. Dat niet alleen, maar Ragdoll katten eten ook veel en weten niet wanneer ze moeten stoppen. Deze katjes zijn geen grazers, dus je moet de rantsoenen van de Ragdoll strak houden. Als je je kat schematisch kleine porties voert en dagelijks met ze speelt, dan is het op peil houden van het gewicht een eitje. (Tip: Als je een kattenoppas inhuurt, stel ze dan op de hoogte van het strikte voedingsschema van je Ragdoll. Dit kan betekenen dat je de oppas meerdere keren per dag moet laten komen om ervoor te zorgen dat je kat zich aan z’n dieet houdt terwijl je weg bent).

Gezondheidsproblemen

Over het algemeen zijn Ragdolls gezond. Daarentegen zijn er wel ziektes die specifiek bij dit ras vaker voorkomen. Wees alert op de tekenen van een zieke kat, zodat je weet wanneer je met ze naar de dierenarts moet.

Hypertrofische cardiomyopathie — Hierbij verdikt de hartspier door een overactieve schildklier. Obesitas speelt vaak een rol bij deze aandoening. Enkele symptomen zijn: loomheid, verminderde eetlust en verhoogde ademhaling.

Nierziektes — Deze aandoening wordt veroorzaakt door een afwijkend gen die sommige Ragdoll katten bij zich dragen. Het komt voor bij kittens die worden geboren met cystes op de nieren of lever. Deze cystes groeien mettertijd en kunnen leiden tot nierfalen. Symptomen zijn: buitensporig veel dorst en gewichtsverlies.

Het is altijd belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen voordat je een kat adopteert, van welk ras dan ook. Onze poezenvrienden verdienen het beste en je wilt er zeker van zijn dat Poekie bij je persoonlijkheid en levensstijl past, en vice versa. Als je meer wilt weten over kattenkameraden en hoe je ze moet verzoren, bekijk dan onze blogs met veiligheidstips voor nieuwe kattenouders en tekenen van overgewicht bij je kat.

  • #catinaflat
  • Katzenrasse
  • Katzenrassen
  • Ragdoll
  • Rasse
  • Steckbrief
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT