Bannerafbeelding voor blogpost: Lapjeskatten, Bengalen en Siamesen, Hemeltje! De Top 8 Populaire Kattenrassen

Lapjeskatten, Bengalen en Siamesen, Hemeltje! De Top 8 Populaire Kattenrassen

27 jun. 2024.


Een kwart van de Nederlanders is het baasje van een kat (of beter gezegd, heeft een kat als baas), dat zijn er ongeveer 4,5 miljoen! Met zoveel rondrennende katjes, is het duidelijk dat we een land zijn die van katten houden. Overweeg jij de adoptie van een kat of wil meer over je buurtkatten weten? Lees dan verder voor de Cat in a Flat top 8 populaire kattenrassen!

Europese Korthaar: De nummer 1 van Nederland

De Europese Korthaar
De Europese Korthaar is de meest populaire kat van Nederland.

De Europese Korthaar is het populairste kattenras van Nederland, maar vindt zijn oorsprong in Zweden. Deze katten zijn middelgroot tot groot, gespierd en hebben een korte, dichte vacht die in vele kleuren voorkomt, zoals zwart, rood, blauw en zelfs met tijgerprints. Ze zijn intelligent, speels en vriendelijk, en kunnen goed opschieten met andere huisdieren.

Hun aanpassingsvermogen maakt ze geschikt voor zowel binnen- als buitenleven. Echter, omdat ze vaak worden verward met gewone huis-, tuin- en keukenkatten, worden ze soms minder gewaardeerd als raskat. Ze kunnen, net als andere katten, territoriaal zijn en hun omgeving verdedigen tegen indringers door te vechten, maar ook door te sproeien.

Britse Korthaar: Het neefje van de Europese Korthaar

De Britse Korthaar
De Britse Korthaar is een van de meest populaire kattenrassen van de VS, terwijl de Europese Korthaar het populairst is in Nederland.

Uiteindelijk is de Britse Korthaar in Amerika terechtgekomen door op schepen mee te reizen naar de Nieuwe Wereld. Tegenwoordig is het een van meest populaire kattenrassen in de VS. Hun dikke, pluizige vacht, aanhankelijke aard en schattige, ronde kopjes maakt ze bij iedereen geliefd. Denk je daarentegen na over het adopteren van een Britse Korthaar, is het belangrijk te weten dat dit soort kat een strikt voedingsschema vereist om gezond te blijven. Hun ontspannen persoonlijkheid betekent ook dat ze minder actief zijn en sneller aan kunnen komen.

De Britse Korthaar is niet alleen het oudste kattenras in Engeland, maar ook een van de oudste van de hele wereld. Dit soort kat vinden we terug in de eerste eeuw na Christus. De Romeinen namen Britse Kortharen mee naar Engeland om ze daar in te zetten als jager. Deze poezenvrienden van weleer waren verantwoordelijk voor de ongediertebestrijding in de Romeinse kampen.

Ragdoll: De ultieme knuffelkont

De Ragdoll
De Ragdoll is als was in je handen wanneer je die oppakt.

De Ragdoll is vernoemd naar hun reactie wanneer ze worden opgepakt. Ze verslappen als een lappenpop. Hun kalme en relaxte houding heeft dit ras zeer populair gemaakt in de Verenigde Staten. Ook al lijken ze een beetje op hun naaste familie, de Siamese kat, is hun langere vacht een vrij kenmerkend verschil. Dit kattenras raakt doorgaans erg gehecht aan hun baasjes en volgen ze overal naartoe—inclusief het toilet!

Een ding wat je wel in je achterhoofd moet houden over dit kattenras is hun aanleg voor hartfalen op jonge leeftijd. Ook al moet je nooit wachten tot je kat ziek of gewond is voordat je ze naar de dierenarts brengt, is het bij dit kattenras goed om de gezondheid van je kat twee keer per jaar te laten checken.

Maine Coon: Wat is het grootste kattenras ter wereld?

Maine Coon
Maine Coons zijn de grootste soort huiskatten ter wereld

De Maine Coon is de grootste soort huiskat. Dit ras poezenvriend kan 25 tot 40 cm hoog worden en wel een meter lang! Het record van de grootste kat ter wereld staat zelfs op naam van een Maine Coon genaamd Stewie met een lengte van bijna 1 meter 25.

Laat je niet misleiden door de omvang van deze kat. Maine Coons zijn van nature vrij liefkozend en komisch, omdat ze zelf amper doorhebben hoe groot ze zijn. Hun langere manen zorgen er echter wel voor dat ze meer verzorging nodig hebben. Een Maine Coon vereist essentiële dagelijkse verzorging om gelukkig en gezond te blijven.

Perzische Kat: Het onafhankelijke kattenras

Perzische kat
Perzische katten zijn onafhankelijker dan andere rassen

De Perzische kat is ook een van de populaire kattenrassen in de VS. Hun korte pootjes, vierkante lichamen en dikke staarten laat ze kleiner lijken dan andere rassen. Maar wat de Perzische kat tekort komt aan grootte, maken ze meer dan goed met hun grote persoonlijkheden.

Perzische katten zijn perfect voor appartementen, omdat ze heel ontspannen zijn en niet veel ruimte nodig hebben om in rond te rennen. Ook al vindt een Perzische kat het heerlijk om te knuffelen, vinden ze het ook niet erg om alleen te zijn. Dit maakt ze het perfecte kattenras voor iemand die veel van huis is.

Cyperse Kat: Welk kattenras wordt het meest geadopteerd?

Cyperse kat
Cypers vallen op door de ‘M’ op hun voorhoofd.

Cyperse katten zijn eigenlijk geen ras, maar een type kat met specifieke tekeningen. Het komt vaak voor dat mensen Cypertjes als favoriete poezenvriend noemen; ze zijn zelfs zo populair dat oranje Cypers een van de meest geadopteerde katten in de VS is.

Alhoewel de meeste Cyperse katten de herkenbare ‘M’ op hun voorhoofd hebben, variëren de prachtige tekeningen op hun lichaam van katje tot katje. Cypers komen ook voor in verschillende kleuren, van grijstinten tot felle oranje kleuren. Geen wonder dat dit kattenras zo populair is in de VS.

Exotische Korthaar: De Perzische kat lookalike

De Exotische Korthaar
Door hun platte snuit hebben ze soms moeite met ademhalen

De Exotische Korthaar is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren ’60 door het kruisen van de Amerikaanse Korthaar met de Perzische kat. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat ze worden verward met de Perzische kat. Dit ras heeft een stevig lichaam, een ronde kop en een korte, dichte vacht die zacht aanvoelt. Ze zijn liefdevol, rustig en onafhankelijk, maar ook speels en nieuwsgierig.

Hun zachte karakter maakt ze geschikt voor gezinnen met kinderen. Echter, door hun platte snuit kunnen ze gezondheidsproblemen hebben zoals problemen met de ademhaling en zicht. Daarnaast verharen ze behoorlijk, waardoor je wat vaker moet stofzuigen.

Devon Rex: De koppige knuffelkat

Devon Rex
De Devon Rex is aanhankelijk, maar heeft een eigen wil

De Devon Rex is een uniek kattenras dat in de zestiger jaren is ontstaan in Devonshire, Engeland. Dit kattenras is middelgroot, heeft een slank lichaam en is vooral bekend om hun gekrulde, zachte vacht en grote oren. Ze hebben een speels, nieuwsgierig en aanhankelijk karakter, en zijn zeer mensgericht. Dat verklaart wel waarom het een van de populaire kattenrassen van Nederland is.

Hun intelligentie en energie maken ze tot geweldige huisdieren, maar ze hebben ook veel aandacht en mentale stimulatie nodig. Een nadeel is dat hun gekrulde vacht gevoelig kan zijn voor klitten en regelmatige verzorging vereist. Daarnaast kunnen ze soms koppig zijn en hun eigen wil hebben.

Lapjeskat: De miauwende mengelmoes!

calico cat
Lapjeskatten brengen volgens vele culturen geluk

Net als cypers zijn lapjeskatten eigenlijk geen kattenras, maar een type kat. Je herkent ze aan hun unieke vacht met vlekken in drie kleuren. Een interessant weetje is dat de meeste lapjeskatten vrouwelijk zijn—mannelijke lapjeskatten zijn daardoor amper te krijgen.

In vele culturen op de wereld is de lapjeskat—zeker met witte, zwarte en oranje tekening—een teken van voorspoed. Ook in Nederland wordt deze populaire kat door sommige als gelukstotem beschouwd vanwege zijn zeldzaamheid. De meeste lapjeskatten zijn koppige, pittige beestjes. Alhoewel, doordat lapjeskatten in vele verschillende rassen voorkomen, wisselt het karakter van kat tot kat.

Houd je van alle kattenrassen?

Kom je er nog steeds niet uit welke kat het beste bij je persoonlijkheid en lifestyle past? Het is belangrijk dat je goed de tijd neemt bij het kiezen van een pluizige poezenvriend. De Cat in a Flat blog helpt je daarbij! Bekijk onze blog en leer meer over de voordelen van het adopteren van een kat en tips voor het klaarmaken van je huis op de komst van een nieuwe kitten.

Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT