Bannerafbeelding voor blogpost: Krabt Je Kat de Meubels Kapot? Waarom Katten Krabben en Hoe Je Ze Stopt

Krabt Je Kat de Meubels Kapot? Waarom Katten Krabben en Hoe Je Ze Stopt

1 okt. 2024.


Elke kattenouder kent de frustratie. Je hebt net een prachtige nieuwe bank of tapijt gekocht, maar eenmaal thuis verandert het in de krabpaal van je kat. Hoe zeer je je katje ook verwent met de beste kattenbomen, het lijkt wel alsof ze hun nagels in allesbehalve hun krabpaal willen zetten. Vraag je je af hoe je voorkomt dat je kat je fijne bank de vernieling in helpt? Cat in a Flat legt uit waarom katten krabben en wat je er tegen kunt doen.

why cats like scratching

Waarom krabben katten?

Het lijkt soms of Poekie ervan houdt om dingen te slopen, maar krabben is normaal kattengedrag. Er zijn vele redenen waarom katten krabben:

  • Territorium afbakenen: Kattenpootjes zijn erg schattig, maar wist je dat de pootjes van je pluizige poezenvriend zogenoemde interdigitale klieren bevat? Wanneer Poekie zijn pootjes uitrekt of zijn klauwtjes uitschuift, verspreidt dat een sterke geur. Dus wanneer je kat aan je meubels krabt, zijn ze eigenlijk hun territorium aan het markeren – zowel zichtbaar als met een geur.
  • Manicure: Je kat kan je meubels gebruiken om hun klauwen gezond en scherp te houden. In het wild gebruikt een kat bomen of houten palen om lagen dode cellen van hun klauwen te krijgen en ze scherp te houden voor de jacht. Ook al is Poekie een echte huiskat nu, deze natuurlijke instincten blijven binnenshuis actief.
  • Fysieke en mentale gezondheid: Krabben is vorm van beweging die de voorpoten en ruggengraat van je katje activeert. Dit helpt ze fysiek in vorm te houden. Volgens sommige onderzoeken helpt krabben katten ook meer emotioneel stabiel te houden. Dus je kat kan aan het meubilair krabben als een soort zelfverzorging.
  • Verveling of aandacht: Het is niet ongewoon dat katten verveeld raken – zeker wanneer ze de hele tijd binnen zitten of niet genoeg mentale stimulatie krijgen. Krabben aan de meubels kan dan een manier zijn om jouw aandacht te trekken of verveling te uiten.
Katten graag aan speeltjes, krabpalen of krabplanken.

Hoe weerhoudt je je kat van krabben

Het is belangrijk en natuurlijk dat je kat ergens aan krabt en je moet nooit proberen ze daarvan te weerhouden. In plaats daarvan moet je je pluizige poezenvriend aanmoedigen om hun klauwen in de daarvoor bestemde plekken te zetten in plaats van in je tapijt of meubilair.

Geef ze krabspeeltjes

Om je kat te laten stoppen met het krabben aan je meubels, moet je een aanlokkelijker alternatief bieden. Daarom is het belangrijk dat je katje voldoende stevige krabpalen in het huis heeft staan. Zorg voor variatie – van horizontale krabplank waar Poekie op kan liggen tot krabpalen waar je poezenvriend tegenop kan klimmen om te krabben. Als je een goed alternatief zoekt voor een kattenboom, overweeg dan kartonnen krabplanken waar de meeste katten dol op zijn!

Kies de juiste plekken

Bedenk goed waar je de krabpalen of planken van je katje neerzet. Plaats ze bijvoorbeeld op plekken waar je katje komt voor ontspanning of bij ‘probleemgebieden’ (zoals bankleuningen of stukken tapijt waar je kat graag aan krabt). Moedig Poekie aan om de krabpalen te gebruiken door ze met feromonen als Feliway te besproeien, speeltjes te gebruiken die de aandacht van de kat trekken of door snoepjes erbovenop te leggen.

Verminder stress

Stress is een onvermijdelijk deel van het leven. Misschien ben je net verhuisd met je kat of heb je ze recentelijk meegenomen naar de dierenarts of is er een nieuw huisdier bij jullie ingetrokken. Veel dingen kunnen stress veroorzaken, wat op zijn beurt kan leiden tot het krabben aan meubels. Omdat je niet altijd stressvolle situaties kunt vermijden, probeer het leven van je katje zo stressvrij mogelijk te houden. Houd een routine aan, breng dagelijks voldoende tijd door met elkaar en boek een kattenoppas om Poekie kwaliteitsverzorging en aandacht te geven als je er niet bent.

Voorkom vervelingZ

Minimaliseer verveling door dagelijks met je kat te spelen. Koop veilige kattenspeeltjes waar je kat in z’n eentje mee kan spelen en zorg voor toegang tot ramen zodat je kat vogels kan spotten. Als je veel van huis bent, overweeg dan een kattenoppas voor kattenverzorging aan huis. Een kattenoppas kan spelen met je kat en zorgen dat de routine van je kat gelijk blijft. Dit voorkomt verveling en gaat ongewenst krabben van katten tegen.

Maar wat als mijn kat nog steeds niet stopt met krabben?

Wat moet je doen als je kat niet stopt met krabben? Het is frustrerend als je alle stappen opvolgt en je kat nog steeds je mooie meubilair kapot krabt. Ontklauwen is NOOIT het antwoord. Het is niet alleen illegaal in landen als Nederland, maar dierenartsen wereldwijd zeggen dat ontklauwen alleen mag gebeuren in zeer ernstige gevallen met medische oorzaken. Er zijn voldoende veiligere en gezondere alternatieven om je kat te laten stoppen met krabben:

  • Frequent nagels knippen: Leer hoe je correct de nagels van je kat knipt en doe dat elke een à twee weken. Dit vermindert de schade en weerhoudt je kat ervan constant zijn klauwtjes aan te scherpen.
  • Nagelkappen: Als je kat het toelaat, probeer dan nagelkapjes te gebruiken. Deze gaan over de punten van de klauwtjes en hoeven slechts om de vier tot zes weken. Doe eerst grondig onderzoek naar nagelkapjes voordat je ze koopt – niet alle kapjes zijn even veilig en comfortabel voor katten.
  • Positieve stimulatie: Beloon goed gedrag (bijvoorbeeld wanneer Poekie zijn krabpaal gebruikt) met snoepjes en speeltijd. Negeer je kat wanneer ze aan de meubels gaan krabben. Katten houden van aandacht, zelfs al is het negatief. Dus focus in plaats daarvan op stimulatie van goed gedrag.
  • Maak probleemgebieden schoon: Wanneer een kat ergens aan krabt, laten ze hun geur achter. Dit stimuleert meer krabgedrag. Maak deze ‘probleemgebieden’ daarom grondig schoon en verwijder de kattengeur met azijn en water. Blijft je kat krabben? Besproei de plek dan met een citrusspray. Katten haten de geur van citrus en dit helpt krabben tegengaan. Gebruik dit echter pas als laatste redmiddel. Sterke geuren kunnen prikken in het gevoelige neusje van je kat.

Hopelijk helpen deze tips je het gedrag van je kat bij te sturen! Op zoek naar nog meer kattastische tips? Bekijk dan vooral onze andere blogs

  • #cat behaviour
  • #catinaflat
  • cat scratching
  • cat scratching furniture
  • destructive scratching
  • stop cat scratching
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT