Bannerafbeelding voor blogpost: Kattenspeeltijd Gids: Hoe Je ervoor Zorgt dat Je Kat Genoeg Beweging Krijgt

Kattenspeeltijd Gids: Hoe Je ervoor Zorgt dat Je Kat Genoeg Beweging Krijgt

22 okt. 2024.


Katten slapen veel, waardoor het vaak lijkt dat katten weinig beweging nodig hebben. Net als een gebalanceerd dieet is dagelijkse beweging echter belangrijk voor de algehele gezondheid van je katje. Als kattenoppas is dagelijkse speeltijd een van de prioriteiten voor je kattenklantjes. Weet je niet hoe je ervoor zorgt dat de kat genoeg beweging krijgt? Cat in a Flat legt je uit waarom beweging belangrijk is voor katten en hoe je je kattenklantje actief en tevreden houdt!

Waarom genoeg beweging belangrijk is voor een kat

Waarom beweging belangrijk is voor katten

Waarom is beweging zo belangrijk voor katten? Dagelijkse beweging is een must als je je poezenvrienden blij en gezond wilt houden. Het heeft meerdere voordelen waaronder het voorkomen van overgewicht, verbeterde slaap en betere fysieke en mentale gezondheid. Zodoende mag je dagelijkse speeltijd met Poekie nooit overslaan!

Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is dat een kat genoeg beweging krijgt:

Gewichtsmanagement

Je kattenklant brengt zeer waarschijnlijk veel tijd al chillend binnen door terwijl hun kattenouders weg zijn. Inactieve katten hebben meer kans op overgewicht – zeker als ze geen vast voedingsschema hebben. Dit kan leiden tot ziektes als kattendiabetes en gewrichtsproblemen. Als kattenoppas ben je tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor de gezondheid van je kattenklant. Je kunt ze slechts zo tevreden en gezond mogelijk houden terwijl jij ze verzorgt! Daarom is genoeg beweging belangrijk voor je bevriende kat.

Het vermindert verveling

Terwijl zijn kattenouders op pad zijn, geniet Poekie van minder sociale interactie dan gewoonlijk. Omdat hij zoveel tijd alleen doorbrengt, raakt je kattenklant eerder verveeld. Dagelijkse beweging helpt je poezenvriend energie gebruiken en vermoeien waardoor hij minder snel verveeld raakt in zijn eentje.

Mentale stimulatie

Katten zijn van nature jagers en het is belangrijk dat ze hun jachtinstincten kunnen gebruiken. Wanneer een kat niet genoeg beweging krijgt of zich niet gestimuleerd voelt door zijn omgeving, dan is de kans groter dat ze zich misdragen en agressie vertonen. Praat hier van tevoren over met het baasje van je kattenklantje om erachter te komen wat voor stimulatie je kan bieden voor je poezenvriend tijdens je bezoekjes en daar tussenin.

Hoeveel beweging heeft een kat dagelijks nodig? 

De activiteit van je kattenklant hangt af van de leeftijd, het ras en de persoonlijkheid. Experts zeggen daarentegen dat de gemiddelde kat minstens 15 tot 30 minuten per dag aan beweging nodig heeft. Hoe jonger je kattenkameraad, hoe actiever ze zijn. Dit is waarom huishoudens met meerdere katten zo gunstig zijn om katten actief te houden – ze kunnen dan ook met elkaar spelen!

Je hebt uiteraard maar een beperkte hoeveelheid tijd die je met elk katje kunt doorbrengen. Vrees niet, tijdens een bezoekje kun je de kat genoeg beweging bieden.

Kittens en jonge katjes:

  • Ideale speeltijd: 15 à 20 minuten per dag.
  • Speelwijze: Wanneer je zorgt voor kittens of jonge katjes, dan moet speeltijd energiek en interactief zijn om ze voldoende te laten bewegen. Gebruik speeltjes waarvoor je kattenklant moet springen, rennen en zich moet uitrekken. En ga vooral zelf ook lekker bewegen!

Older cats:

  • Ideale speeltijd: 10 à 15 minuten per dag. Dit hangt af van de leeftijd van de kat. Mik op meer beweging met een jongere kat en minder speeltijd met een wat oudere kat.
  • Speelwijze: Oudere katten raken eerder moe en zijn minder beweeglijk. Dit wisselt van kat tot kat, dus pas de speeltijd aan op de behoefte van je kattenklant.
Speeltijd met een kattenklant

Hoe weet je zeker dat een kat genoeg beweging krijgt

Spelen met je pluizige poezenvriend is een belangrijk onderdeel van het oppassen, dus maak er altijd tijd voor. Op de volgende manieren weet je zeker dat je kattenklant voldoende beweging krijgt terwijl de kattenouders weg zijn:

Weet waar de speeltjes zijn

Vraag de baasjes van je klantje altijd om de speelroutine van hun poezenkind. Vraag waar ze de speeltjes bewaren en welke veilig zijn voor hun katje om zonder toezicht mee te spelen.

Biedt variatie

Als je kattenklantje weinig verschillende speeltjes heeft, vraag de kattenouders dan of het goed is dat je zelf wat speeltjes meeneemt. Ballen, hengeltjes en lasers zijn allemaal leuke manieren om een kat genoeg beweging te geven.

Laat de kat ‘winnen’

Wanneer je speelt met een katje, laat ze dan ook ‘winnen’ aan het eind. Laat ze het veertje aan het eind van de hengel vangen of beloon ze met snoepjes wanneer ze een bal vangen of op de laser duiken.

Maar forceer het niet

Soms is Poekie niet in de stemming om te spelen en dat is oké! Dwing een kat nooit om in beweging te komen of met jou bezig te zijn. Laat ze zelf beslissen of en wanneer ze willen spelen.

Ruim de speeltjes op

Ruim aan het eind van speeltijd speeltjes op die gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Bijvoorbeeld speeltjes met touw of plastic zakken die stikgevaar opleveren voor Poekie. Neem bij twijfel contact op met de kattenouders!

Hoe vermaak je een kat

Hoe vermaak je een kat als je er niet bent

Hoe graag je ook al je tijd doorbrengt met het knuffelen van je kattenklantje, je kunt er niet de hele tijd zijn om ze te vermaken. Hier zijn vier manieren om ervoor te zorgen dat de kat genoeg beweging krijgt als je er niet bent:

  1. Laat enkele speeltjes achter: Laat enkele speeltjes liggen wanneer je bezoek is afgerond waar Poekie later zelf mee kan spelen. Let erop dat dit veilige speeltjes zijn. Je kunt zelfs overwegen om wat kattenkruid over de speeltjes te strooien om je kattenklantje te stimuleren.
  2. Kartonnen dozen: Katten HOUDEN van dozen en het beste is nog dat het goedkoop en gemakkelijk vermaak is. Heb je dozen over van een pakket? Neem er een paar mee voor je kattenklantje.
  3. Een uitzicht: Ramen zijn als televisies voor onze poezenvrienden. Zorg ervoor dat je kattenklant een onbelemmerd uitzicht heeft door vensterbanken vrij te houden en een mand of kattenboom bij het raam te zetten. Poekie kan genieten van vogel (en mensen)spotten en vermaakt zichzelf.
  4. Verstop snoepjes: Verstop enkele snoepjes door het huis voordat je weggaat. De kat krijgt genoeg beweging tijdens de zoektocht naar de snoepjes en het is ook nog eens een smakelijke verrassing!

Hopelijk helpen deze tips je met de beweging van je kattenklantjes. Wil je meer leren over kattenverzorging en hoe het is om een kattenoppas te zijn? Dan vind je misschien onze blogs over wat je moet doen als een kat niet wilt eten of drinken en hoe je om moet gaan met de vereisten van het oppassen.

  • #cat sitter tips
  • #catinaflat
  • #catsitting
  • #house sitting
  • #pet care
  • #pet sitting
  • Cat Care
  • cat sitter service
  • cat sitting
  • cat sitting tips
  • exercise cats
  • playing with cats
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT