Bannerafbeelding voor blogpost: Kattenoppas Tips: Ongelukken en Ontsnappingen  Voorkomen Tijdens het Oppassen

Kattenoppas Tips: Ongelukken en Ontsnappingen Voorkomen Tijdens het Oppassen

22 okt. 2024.


Op katten passen is een dankbare baan, maar het brengt ook unieke uitdagingen met zich mee. En als betrouwbare kattenoppas is het belangrijk dat je weet hoe je ongelukken kunt voorkomen. Of je nu op een Houdini kat past die ervan houdt om te ontsnappen of een pittige poezenvriend let die problemen aan zijn kont heeft hangen, je wilt voorbereid zijn! Lees verder voor tips van Cat in a Flat waarmee je ongelukken tijdens het oppassen voorkomt.

Vragen die je aan een klant kunt stellen

Wanneer je een nieuwe kattenklant voor het eerst ontmoet, is het belangrijk om verwachtingen duidelijk te maken – zowel voor jou als voor de kattenouders van Poekie. Stel alle essentiële vragen en achterhaal zoveel mogelijk informatie over je kattenkameraad voordat zijn baasjes vertrekken.

Belangrijke dingen om te vragen: 

  • Vraag om de basisdingen als leeftijd, ras, of de kat gecastreerd of gesteriliseerd is en of er medische kwesties zijn waar je van hoort te weten.
  • Wat zijn de gewoontes van de kat? Wat zijn bijvoorbeeld de beste tijden op de dag om langs te komen om de kat te komen verzorgen?
  • Waar verstopt je klantje zich graag? Om als kattenoppas ongelukken te voorkomen en er zeker van te zijn dat het goed gaat met je poezenvriend, is het handig om de kat te zien tijdens elk bezoek. Vraag naar de plekken waar de kat zich doorgaans verstopt, zodat je weet waar je moet zoeken als je kattenklant verlegen is of zich niet laat zien wanneer je er bent.
  • Hoe gedraagt de kat zich wanneer hij alleen is? Je poezenvriend zal waarschijnlijk vaker alleen zijn dan normaal terwijl de baasjes weg zijn. Zodoende moet je vragen hoe zich in hun eentje gedragen. Werkt het katje zichzelf in de nesten wanneer het lang alleen is? Zo ja, dan is het misschien een beter alternatief als je blijft overnachten, zodat je Poekie beter in de gaten kunt houden.
  • Vraag om een lijst met noodcontacten. Als voornaamste wil je als kattenoppas ongelukken voorkomen, maar in het geval dat er wel iets misgaat wil je enkele lokale noodnummers bij de hand hebben wanneer je de baasjes van je poezenvriend niet te pakken krijgt. Op deze lijst moet de contactinformatie van de dierenarts staan en het nummer van een vriend of familielid die om de hoek woont.
Kattenoppas ongelukken en ontsnappingen voorkomen

Hoe voorkom ik ongelukken als kattenoppas?

Wat kun je als kattenoppas het beste doen om ongelukken te voorkomen? Je bewust zijn van je omgeving is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van ongelukken als kattenoppas. Zodoende moet je extra goed opletten wanneer je het huis van je klant binnengaat en verlaat. Sommige katten zijn sluw en ontsnappen graag wanneer je even niet oplet! Vraag de baasjes van het katje of ze al eens eerder zijn ontsnapt en wat je moet doen als Poekie onverhoopt vermist raakt onder jouw toezicht.

Kattenbaasjes: verzeker jezelf ervan dat je een kat makkelijker terugvindt door je katje een chip te geven. Als je kat er al een heeft, zorg er dan voor dat de contactinformatie up-to-date is. Zo ben je bereikbaar als je kat wordt gevonden en naar een asiel of dierenarts wordt gebracht. Onthoud dat Poekie zich anders kan gedragen in jouw afwezigheid. Dus onderschat je katje niet en laat je katje chippen.

Loop alle in- en uitgangen na

Loop alle deuren en ramen na om ongelukken en ontsnappingen te voorkomen als kattenoppas. Zorg dat ze goed dicht zitten aan het eind van elk bezoek. Sommige klanten kunnen je vragen om een raam op een kier te laten voor frisse lucht terwijl je er bent. Laat echter NOOIT een raam open wanneer je er niet bent. Zoals wel eens op het internet wordt gezegd: katten zijn vloeibaar. Katachtigen zijn verrassend lenig en flexibel en kunnen zich door de kleinste gaatjes heen wurmen. Vermijd stress en doe alles goed dicht voor je weggaat.

Hoe pas je op buitenkatten

Hoewel het aan te raden is om katten binnen te laten terwijl de baasjes weg zijn, willen sommige klanten toch echt dat de kat naar binnen en naar buiten kan gaan. Bespreek goed met de kattenouders wat het beste werkt om buitenkatten naar binnen te lokken. Het is belangrijk dat je de verwachtingen duidelijk maakt. Een dagelijks bezoekje duurt ongeveer 30 à 40 minuten. Maak de kattenouders duidelijk dat je niet uren kunt wachten op hun katje.

Doe je best, maar zorg ervoor dat het duidelijk is voor de ouders van Poekie dat het kan gebeuren dat je hun buitenkat niet ziet tijdens een bezoek en dat ze daar akkoord mee gaan. Een goede manier om te zien of je poezenvriend binnen is geweest terwijl je er niet was is door de hoeveelheid voedsel en water in zijn bakje in de gaten te houden. Ook kun je kijken of ze hun kattenbak hebben gebruikt.

Heb opties

Net zoals dat jij noodcontacten moet hebben voor je poezenvriend, moet je zelf ook een back-up hebben wanneer het fout gaat. Een kattenoppas kan ook een noodgeval hebben! Zorg dat je een verantwoordelijk persoon hebt die kan invallen mocht er wat met jou gebeuren (misschien raak je ziek of heb je een ander noodgeval). Ondanks dat het niet veel voorkomt, is het belangrijk dat je erop voorbereid bent. Ongelukken en stress voorkomen werkt het beste als je opties hebt als kattenoppas.

Zelfs als je je best doet om kattenoppas ongelukken te voorkomen, kunnen dingen alsnog fout gaan. Door de juiste kennis te hebben, kun je een superkattenoppas worden die kattenouders vertrouwen! Dus leer eerste hulp bij kattenoppas ongelukken en hoe je een zieke of gewonde kat herkent. Zorg ook dat je weet hoe je katten verzorgt wanneer het extreem warm weer is of wanneer het buiten vriest. Zo verzeker je je klanten ervan dat hun geliefde kattenkind in goede handen is terwijl ze weg zijn.

  • #catinaflat
  • #catsitting
  • #house sitting
  • #pet care
  • #pet sitting
  • Cat Care
  • cat sitter service
  • cat sitting
  • cat sitting safety
  • prevent cat sitting accidents
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT