Bannerafbeelding voor blogpost: Kattenbak Basics: Hoe Kies Je de Beste Kattenbak voor Je Kat

Kattenbak Basics: Hoe Kies Je de Beste Kattenbak voor Je Kat

28 jun. 2024.


Wanneer je je huis voorbereid op de komst van een nieuw katje, is een van de must-haves een kattenbak. Met zoveel beschikbare opties is het echter moeilijk om te weten welke kattenbak je voor je kat moet kiezen. Het is belangrijk om goed over deze beslissing na te denken, zodat je een bak kiest waar je kat zich goed bij voelt. Vrees niet, wij zijn hier om je te helpen! Hieronder vertelt Cat in a Flat alles wat je moet weten over het toilet van je kattenkameraad.

Hoeveel kattenbakken heeft mijn kat nodig

Allereerst moet je beslissen hoeveel toiletten je pluizige poezenvriend(en) nodig heeft (hebben). De vuistregel is een kattenbak per kat, plus eentje extra. Dus zelfs als je maar een kat in huis hebt, moet je meer dan kattenbak hebben staan. Je kat moet toegang hebben tot twee kattenbakken. En als je twee katten hebt, geldt diezelfde regel, een bak per kat, plus eentje extra (drie in totaal).

Als je te weinig kattenbakken in je huis hebt staan, kan dit problemen opleveren voor je katje. Poekie kan protestplasjes achterlaten buiten z’n bak of zich agressief gaan gedragen als ze het gevoel hebben dat ze niet genoeg plekken hebben om te poepen of te plassen. Katten zijn ook territoriaal, waardoor je wel meerdere bakken moet hebben in een huis met meer dan een kat. Dit is vooral belangrijk wanneer je een nieuwe kat in huis neemt. Je wilt dat al je pluizige poezenvrienden genoeg persoonlijke ruimte hebben.

kattenbakkorrels

De beste soorten kattenbak voor je kat

Ras, persoonlijkheid, gezondheid en leeftijd spelen allemaal een rol in welke bak je moet kiezen voor je kat. Hier zijn enkele dingen om te overwegen bij het uitkiezen van een kattenbak:

  • Beste formaat kattenbak — Bepaalde rassen (zoals de Maine Coon) zijn groter dan anderen. De grootte de kattenbak hoort overeen te komen met de grootte van je kat. De bak moet ongeveer 1,5 keer de lengte van je kat, van kop tot het begin van de staart, hebben. Het moet groot genoeg zijn voor je kat om zich binnen te kunnen omdraaien (zeker wanneer ze hun poep of plas begraven).
  • Beste bak voor gravers — Als je katje sproeit, het leuk vindt om kattengrit rond te gooien of niet goed kan richten, is een gesloten kattenbak het overwegen waard. Als je kat echter niet van een gesloten bak houdt, kun je simpelweg gaan voor een bak met hoge wanden aan drie kanten en een verlaagde in- en uitgang aan een kant.
  • Beste kattenbak voor kittens of oudere katten — Als je een jonge kitten of een oudere kat hebt die slecht ter been is, wil je gaan voor een bak met lagere wanden voor gemakkelijke toegang. Doorgaans moet een in- en uitgang van 6 à 9 centimeter voldoende zijn.

Hoe maak je de keuze tussen een gesloten en een open kattenbak

Als je je afvraagt of gesloten of open kattenbakken beter zijn, wees dan gerust met het feit dat er geen goed of fout antwoord is. Elke kat is anders en wat voor het ene katje werkt, werkt misschien niet voor de andere. Een manier om dat uit te zoeken is je kat een paar opties te geven om uit te kiezen. Je kunt al vrij snel zien welke je poezenvriend verkiest, omdat dat de bak is die hij of zij het meeste gebruikt!

Als je een kattenbak hebt gekozen die je kat niet leuk vindt, gooi het dan niet weg. Doneer het! Er zijn vele goede doelen die donaties verwelkomen zoals kattenbakken, manden en speeltjes voor de katjes die ze verzorgen.

N.B. Als je kiest voor een gesloten bak, zorg ervoor dat de opening niet te klein of te moeilijk is voor je pluizige poezenvriend. 

Waar moet ik de kattenbak neerzetten

Hopelijk heb je genoeg ruimte in je huis voor meerdere kattenbakken. Hier zijn enkele tips wat betreft de locatie van je kattenbak:

  • Vermijd drukke plekken in het huis. Katten hebben de voorkeur voor rustige plekken met privacy voor het doen van hun behoeften.
  • Vermijd het midden van een kamer. Onze katjes zijn misschien tam, maar ze beschikken nog steeds over instincten van hun wildere voorouders. Als de kattenbak in het midden van de kamer staat, voelt je kat zich mogelijk te kwetsbaar om het te gebruiken. Dit komt doordat het onmogelijk is voor Poekie om overal om zich heen te kijken of er geen roofdieren zitten. Plaats de bak in een hoek of achter een deur, zodat je kat zich veilig voelt.
  • Vermijd opeenhoping. Als je de ruimte hebt voor meerdere bakken, plaats ze niet naast elkaar en zelfs niet in dezelfde ruimte. Plaats ze verspreid door het huis. Als je meerdere verdiepingen in je huis hebt, plaats er dan een op elke verdieping.
  • Vermijd voer- en waterbakjes. Zou jij je toilet recht naast je eettafel willen hebben? Je kat ook niet! Onze katjes zijn kieskeurige, schone beestjes, dus plaats Poekie z’n toilet niet te dicht bij zijn voer- en waterbakjes.

Wat voor kattengrit moet ik gebruiken

Er zijn vele verschillende soorten kattenkorrels beschikbaar. Net als met het kiezen van een kattenbak, hangt de keuze voor kattenbakvulling af van wat je unieke kattenkompaan wilt. Hier zijn wat opties waar je uit kunt kiezen:

  • Biologisch afbreekbare vulling — Dit wordt vaak gezien als de beste keuze, omdat het goed is voor zowel de kat als het milieu. Ze zijn gemaakt van plantaardige materialen zoals maïskolven, houtpellets, stro of papier. Je komt ze zowel klonterig als niet klonterig tegen en sommigen kunnen zelfs door het toilet worden gespoeld of worden gebruikt als compost.
  • Silica vulling — Silica is een natuurlijk mineraal en een van de best geurvretende gritsoorten op de markt. Het is ook erg absorberend, blijft minder hangen in de pootjes van je kat en is hypoallergeen. Daarentegen is silica kattenbakvulling niet biologisch afbreekbaar en daardoor niet milieuvriendelijk.
  • Klei vulling — Dit is een van de populairste soorten kattenbakvulling. Je komt het in de meeste winkels wel tegen en is betaalbaarder dan andere soorten. Kleikorrels zijn echter minder absorberend dan sommige andere opties. Het kan ook minder hygiënisch zijn, doordat het vrij veel stof afgeeft wanneer je kat grit opwerpt of tijdens het verschonen van de bak.
  • Gezondheidsgrit — Katten kunnen aanleg hebben voor ziektes als blaasontsteking, zeker als ze ouder worden of overgewicht hebben. Dit soort kattenbakvulling verandert van kleur zodra bepaalde pH-waarden veranderen of je kat last heeft van urineweginfectie. Het is echter een relatief nieuw concept op de markt en daardoor lastig in te schatten hoe goed het werkt en wat de nadelen zijn.

Hoe onderhoud je de kattenbak

Het verschonen van de kattenbak zal een onderdeel worden van je dagelijkse ritueel voor zolang als je katje leeft. Schep de poep en plas er minstens eens per dag uit, liefst twee keer per dag, en gooi het weg. Eens per week moet je de hele bak legen, wassen met heet water en zeep en hervullen met verse kattenbakvulling. Als je de bak vult, houd dan een diepte van ongeveer 5 à 7,5 centimeter aan. Doe je te weinig vulling in de kattenbak, zal je katje het lastig vinden om zijn drollen te begraven. Als er te veel in zit zal Poekie meer moeite ervaren met door de bak lopen.

N.B. Als je een kattenoppas inhuurt om je kat te verzorgen terwijl je op reis bent, laat ze dan de kattenbakroutine van je kat zien voor je weggaat. Neem nooit aan dat je oppas weet wat ze precies moeten doen of hoe ze het toilet van je pluizige poezenvriend dienen te onderhouden. De kattenbak leeg scheppen hoort een van de dagelijkse taken van je kattenoppas te zijn, maar sommige oppassers zullen ook extra taken op zich nemen (zoals het verversen van de kattenbak) als daarom gevraagd wordt.

Wil je meer weten over hoe je je kat het beste kunt verzorgen? Bekijk onze veiligheidstips voor nieuwe kattenouders en onze aanbevelingen voor de beste krabbomen voor je katje.

  • #catinaflat
  • #pet care
  • Cat Care
  • cat litter box
  • choosing cat litter box
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT