Bannerafbeelding voor blogpost: Katten accomoderen in een pension versus kattenoppas: moet ik mijn kat in een pension laten verblijven of een kattenoppas zoeken?

Katten accomoderen in een pension versus kattenoppas: moet ik mijn kat in een pension laten verblijven of een kattenoppas zoeken?

19 apr. 2024.


Het plannen van professionele kattenopvang voor wanneer je niet thuis bent, kan een moeilijke beslissing zijn. Twee van de meest populaire methoden zijn het zoeken naar een kattenpension of het inhuren van een kattenoppas. Maar hoe maak je een keuze? Cat in a Flat onderzoekt deze opties om je te helpen beslissen.

Wat is een Kattenpension?

Een pensionfaciliteit of kattenpension is een plek waar je jouw kat kunt laten verblijven terwijl je weg bent. Kattenpensions bestaan meestal uit een plek met veel aparte kamers of verblijven voor katten en soms ook uit een gemeenschappelijke ruimte. Naast kattenpensions zijn er opvangfaciliteiten die zichzelf kattenhotels noemen. Deze zijn meestal luxer en duurder, omdat dit kattenpensions zijn die minder katten huisvesten en ze meer ruimte en aandacht geven dan andere faciliteiten. Er bestaat echter geen wettelijke definitie, dus ga er niet van uit dat de term ‘kattenhotel’ altijd luxe pensionfaciliteiten betekent. Katteneigenaren zouden altijd een pension moeten bezoeken voordat ze hun kat voor een verblijf boeken, om er zeker van te zijn dat deze plek veilig, zorgzaam en goed voelt.

Sommige mensen bieden ook opvang aan in hun eigen huis. Dit is een minder formele regeling, waarbij jouw kat in het huis van een oppasser verblijft in plaats van in zijn eigen huis.

Zoals bij elke kattenverzorgingsoptie zijn er voor- en nadelen verbonden aan het achterlaten van jouw kat in een pensionfaciliteit of kattenpension. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden, evenals de voor- en nadelen van het boeken van een kattenoppas.

Een kattenpension is één van de mogelijkheden voor professionele kattenopvang wanneer je weg bent.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van een kattenpension?

 • Regelgeving rond pensionfaciliteiten voor katten kan van plaats tot plaats en van land tot land verschillen. In de meeste gevallen hebben kattenpensions echter wetten en normen waaraan ze moeten voldoen om kattenklanten te beschermen.
 • Omdat kattenpensions gereguleerd zijn en doorgaans gerund worden door ervaren verzorgers moeten ze weten wat ze moeten doen in geval van nood.
 • Kattenpensions zijn afhankelijk van goede recensies. Zorg er dus voor dat je onderzoekt welke de beste opties bij jou in de buurt zijn.

Wat zijn de nadelen van het gebruiken van een kattenpension?

Kattenpensions en opvangfaciliteiten:

 • Kattenpensions en opvangfaciliteiten zijn maanden van tevoren volgeboekt en vereisen dus een zorgvuldige planning. Voor kattenverzorging op korte termijn betekent dit dat kattenpensions vaak niet beschikbaar zijn.
 • Kattenpensions en pensionfaciliteiten kunnen duur zijn.
 • Bij de meeste pensions moet je jouw kat binnen een kort tijdsspanne brengen, wat voor extra complicaties en stress zorgt bij het plannen van je reis.
 • Katten zijn gewoontedieren en houden er niet van om weg van huis te zijn. Een verandering in de omgeving – de onbekende geluiden en geuren – kan zeer stressvol zijn voor je kat.
 • Zelfs in luxe pensions zitten er veel katten bij elkaar in nauwe ruimtes. Kittens vinden het extreem stressvol om in de buurt van andere vreemde katten te zijn.

Je kat bij iemand thuis onderbrengen:

 • Sommige kattenpensionhouders nemen katten in hun eigen huis, en dit vergt extra aandacht. Je moet controleren of het huis veilig en kattenbestendig is en of ramen en deuren correct gesloten en bewaakt zijn. Je moet ook controleren of het huis vrij is van gevaarlijke planten.
 • Katten kunnen zich onvoorspelbaar gedragen in onbekende omgevingen en kunnen buiten de kattenbak naar het toilet gaan, aan meubels krabben of schade aan de eigendommen in de woning veroorzaken.
 • Sommige kattenverzekeringen dekken je huisdier niet voor locaties buitenshuis.
 • Als jouw kat ontsnapt, bevindt hij zich op een onbekende plek en kan hij de weg naar huis niet vinden. 

Wat is katten oppas?

Kattenoppas is een betaalde dienst waarbij een kattenverzorger voor jouw kat zorgt in het comfort van zijn eigen huis. Je kunt voor de gehele periode dat je weg bent een kattenoppas boeken om bij meneer Whiskers langs te gaan. Kattenoppas is een flexibele service, je kunt jouw verzorger vragen om jouw kat één of twee keer per dag te bezoeken, of zelfs bij je thuis te overnachten. Veel dierenoppassers helpen ook met klusjes in en rondom het huis, zoals het ophalen van de post of het water geven van je planten. Een reguliere kattenoppasservice bestaat uit het voeren van jouw kat, het verschonen van de kattenbak en ook het spelen en knuffelen van jouw harige vriend. Het betekent meer aandacht en minder ontregeling voor je kat terwijl je weg bent. Een kattenoppas geeft je ook gemoedsrust, wetende dat een kattenliefhebber voor jouw geliefde huisdier zorgt. Het is een geweldig alternatief voor een kattenpension.

Ontdek waar je op moet letten bij een kattenoppas in deze Cat in a Flat blog.

Schattige roodharige kat die in bed ligt. Pluizig huisdier die nieuwsgierig kijkt. Gezellige woning achtergrond.

Wat zijn de voordelen van het inhuren van een kattenoppas?

 • Katten worden verzorgd in het comfort van hun eigen huis. Als je jouw kat achterlaat op de plek die hij kent en waar hij van houdt, betekent dit dat je terugkeert naar een ontspannen en gelukkige harige vriend.
 • Kattenoppas betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over de breng- en ophaaltijden of dat je meneer Whiskers in zijn kattenreismand moet krijgen.
 • Kattenoppas is flexibel. Je kunt je oppas vragen om te helpen in huis door je post op te halen of je planten water te geven.
 • Kattenoppassers verwachten dat je hen informeert over jouw kat en het huis voordat je weggaat. Dit betekent dat kattenoppassers precies weten hoe ze voor jouw kat moeten zorgen.
 • Voor extra veiligheid kun je ook een oppas boeken om bij jou thuis te overnachten. Dit is ook een goede optie als jouw kat extra aandacht nodig heeft.
 • Platforms zoals Cat in a Flat hebben in de meeste locaties veel oppassers beschikbaar. Dit betekent dat er meer mogelijkheden zijn voor last-minute boekingen dan bij kattenpensions.
 • Veel mensen vinden dat regelmatige bezoeken aan hun huis hen de zekerheid en geruststelling geeft dat alles veilig is. 
 • Je kunt kattenoppassers zoeken die ervaring hebben met het verzorgen van zieke katten, of het toedienen van medicijnen indien nodig.
 • Een meer individuele service betekent ook dat je dagelijkse updates over je katten kunt verwachten. Een dagelijkse foto en berichtje is een mooie en geruststellende gunst waar baasjes elke dag naar uitkijken.
 • Als je een kattenoppas boekt via een platform zoals Cat in a Flat, zullen ze verzekerd en gescreend zijn. Je harige vriend is in veilige handen en gedekt als er zich een noodsituatie voordoet.
 • Je kunt beoordelingen van oppassers lezen voordat je boekt, om zeker te zijn dat andere kattenliefhebbers een goede ervaring hebben gehad.

Wat zijn de nadelen van het inhuren van een kattenoppas?

 • Kattenoppas is een betaalde dienst, dus het is duurder dan een vriend of familielid te vragen om op jouw huisdier te passen. Maar het is meestal een goedkopere optie dan een pension.
 • Hoewel er meestal meer lokale kattenoppassers zijn dan pensions, kunnen kattenoppassers tijdens drukke vakantieperiodes volgeboekt raken.
 • Er zijn mogelijk geen kattenoppassers bij jou in de buurt, vooral niet buiten de dorpen en steden.
cat sitter

Is het beter om een ​​kat thuis te laten of in een kattenpension te laten verblijven?

Katten geven er de voorkeur aan om niet te veel veranderingen te ervaren – ze blijven graag thuis in een vertrouwde omgeving. Het is het beste om een ​​kattenoppas te regelen die thuis voor jouw kat zorgt, waar hij of zij gelukkig, comfortabel en veilig is. Zorg er altijd voor dat een vertrouwde oppas minimaal één keer per dag bij je kat komt kijken. Katten mogen niet voor langere tijd alleen gelaten worden: het kan gevaarlijk zijn, en het kan ze gestrest en ongelukkig maken.

Is het slecht om je kat in een pension te laten verblijven?

De meeste kattenpensions zijn professioneel gerunde faciliteiten die 24 uur per dag zorg en aandacht voor katten bieden. Het is niet slecht of verkeerd om je kat in een pension te laten verblijven, vooral als je geen andere oplossing voor de kattenverzorging kunt vinden. Maar het regelen van kattenverzorging aan huis is een betere, vriendelijkere oplossing voor je kat. Kattenoppas is ook handiger voor jou! Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk op zoek gaat naar kattenoppassers om de beste zorg voor jouw huisdier te garanderen.

Hoeveel kost een kattenpension versus een kattenoppas?

De kosten voor kattenpensions variëren van faciliteit tot faciliteit, maar beginnen bij ongeveer €10 en lopen op tot ongeveer €25 per nacht. Kattenpensions brengen vaak extra zaken in rekening, zoals kachels en voor het toedienen van medicijnen. Kattenpensions rekenen ook per kat; Als je meer dan één huisdier hebt, zullen de kosten aanzienlijk hoger zijn. Kattenoppassers rekenen tussen €10 en €15 voor een eenmalige drop-in-service. Tweemaal daags een drop-in bezoek kost ongeveer €15 tot €25, en overnachtingen kunnen €15 tot €50 kosten. De kosten voor kattenoppas gelden voor het hele huishouden, niet per kat en er zijn geen verborgen kosten. Je kunt jouw kattenoppas ook vragen om tegen betaling extra diensten toe te voegen, zoals het water geven van de planten of het voeren van kleine huisdieren.

Zal mijn kat mij vergeten na twee weken weggeweest te zijn?

Nee, je kat zal jou niet vergeten na twee weken weg van huis. Katten hebben een heel goed geheugen – hoewel dit van dier tot dier verschilt, net als bij mensen. Katten kunnen zich hun baasjes jarenlang herinneren nadat ze van hen gescheiden zijn. Je kunt er dus zeker van zijn dat wanneer je terugkomt, jouw kat zich zal herinneren wie je bent evenals de speciale band die jullie delen. Om je kat aan jou te herinneren terwijl je weg bent, kun je iets achterlaten met jouw geur, zoals een kledingstuk. De geur zal geruststellend zijn voor je kat, vooral als hij last heeft van verlatingsangst.

Volg ons op Instagram

Kattenpension Veelgestelde Vragen

Is een kattenoppas of een kattenpension de juiste optie voor mijn kat?

Elke kat is anders en er is geen oplossing die voor alle katten geschikt is. De overgrote meerderheid van de katten blijft echter liever in hun eigen huis om verzorgd te worden. Katten houden niet van verandering, ze houden niet van reizen en ze houden er niet van om ruimte te delen met onbekende katten. Kattenoppassers besteden individuele, op maat gemaakte en liefdevolle aandacht aan jouw kat(ten) op basis van hun voorkeuren. Daarom is kattenoppas de beste oplossing voor de meeste katten, en het is ook handiger en goedkoper voor katteneigenaren.

Wat betekent een kat onderbrengen in opvang?

Het betekent het achterlaten van jouw kat in een pension, wat een beetje lijkt op een kattenhotel. Je betaalt een pensionfaciliteit of kattenpension om tijdens jouw afwezigheid op je kat te passen. In een kattenpension verblijven meestal veel katten tegelijk – vaak slapen katten in aparte hokken of kooien en delen ze een gemeenschappelijke ruimte. Soms hebben katten hun eigen plekje waar ze de hele tijd verblijven en delen ze hun plekje niet met andere katten. Katteneigenaren moeten van tevoren een plek reserveren in een kattenpension en een tijdstip afspreken waarop ze hun kat kunnen afzetten en ophalen bij terugkomst.

Is het gemeen om je kat naar een pension te brengen?

De meeste katten vinden het verblijf in een kattenpension stressvol. Katten zijn territoriaal en blijven het liefst in hun thuisomgeving. Zelfs de ervaring om je kat in een reismand te krijgen en hem naar een pension te brengen, kan angst bij jouw huisdier veroorzaken. De meeste katten houden ook niet van andere katten buiten hun vertrouwde familie, dus de ervaring van het delen van ruimte met veel nieuwe katten kan stressvol zijn. In kattenpensions zijn er veel geluiden en geuren van onbekende katten en mensen, wat overweldigend kan zijn voor jouw huisdier. Veel pensions worden professioneel gerund door mensen die om katten geven, maar tenzij je geen andere keus hebt, is het een vriendelijkere optie om jouw kat in je eigen huis te laten verzorgen door een kattenoppas.

Kan ik mijn kat vijf dagen alleen laten?

Geen enkele kat mag vijf dagen alleen gelaten worden. Je zou kunnen denken dat katten zelfvoorzienend zijn en het prima zal gaan met een automatische voerbak gedurende vijf dagen, maar je kat kan echter vast komen te zitten, ziek worden, een ongeluk krijgen, de voerbak kan kapot gaan of je kat kan zonder voer of water komen te zitten. Bovendien kunnen katten last krijgen van verlatingsangst en stress als ze alleen worden gelaten. Om er zeker van te zijn dat jouw kat veilig en gelukkig is, moet iemand hem minstens één keer per dag komen bezoeken.

Is het stressvol voor een kat om in een pension te verblijven?

Hoewel elke kat anders is en individueel zal reageren op de omgeving van een pension, zullen de meesten het stressvol vinden. Katten zijn territoriale dieren die niet van verandering houden. De vreemde geluiden en geuren van een pension kunnen overweldigend zijn voor een kat, evenals de aanwezigheid van veel onbekende katten. Uit huis gehaald worden en van en naar een verblijf vervoerd worden, is ook iets wat de meeste katten beangstigend vinden.

 • #cat boarding
 • Cat Care
 • cat sitter service
 • cat sitting
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT