Bannerafbeelding voor blogpost: Is de Kat van Slag Omdat Je Niet Thuis Was? Hoe Je Je Kat Laat Wennen aan Vakanties

Is de Kat van Slag Omdat Je Niet Thuis Was? Hoe Je Je Kat Laat Wennen aan Vakanties

30 sep. 2024.


Op vakantie gaan is stressvol voor zowel jou als je kat. Los van het maken van vakantieplannen, moet je een betrouwbare kattenoppas inhuren waardoor je kat minder erg hoeft te wennen aan het feit dat je niet thuis bent.

Je kat mist je wanneer je er niet bent, dus je zou verwachten dat Poekie extra blij is als je na een lange reis weer thuis komt toch? Het kan teleurstellend zijn om erachter te komen dat je kat boos op je is, omdat je op vakantie bent gegaan. Dit gedrag is eigenlijk heel normaal! Hieronder vertelt Cat in a Flat je waarom Poekie afstandelijk lijkt te doen en hoe je je kat laat wennen voor en na je vakantie.

Moet mijn kat wennen aan het feit dat ik niet thuis ben?

Mist mijn kat me wanneer ik wegga?

Onze pluizige poezenvrienden zijn gewoontedieren. Elke verandering – of het nu om een verhuizing gaat of een bezoekje aan de dierenarts – kan stressvol voor je katje. Hoewel veel mensen denken dat katten op zichzelf en onafhankelijk zijn, vertelt de lange geschiedenis van de huiskat ons dat ze ook erg sociaal zijn.

Terwijl een kat je net zo erg mist als een hond dat doet, kan je kat alsnog moeite hebben met wennen aan het feit dat je niet thuis bent. Wanneer je weer thuis komt, kan je katje miauwen en om knuffels vragen, of zich afstandelijk gedragen en je negeren. In beide gevallen vertelt je kat zo hij of zij je heeft gemist terwijl je op vakantie was!

Hoe laat je je kat wennen aan het feit dat je niet thuis bent

Als je poezenvriend het soort kat is die je overal naartoe volgt, zelfs naar de badkamer, kunnen ze het zeker moeilijk vinden als ze ineens hun favoriete mens niet meer om zich heen hebben. Heb je eenmaal de perfecte kattenoppas gevonden en Poekie z’n favoriete voer, snoepjes en speeltjes in huis hebt, zijn er meer manieren die je kat helpen wennen aan het feit dat je niet thuis bent, zowel voor als na je vakantie.

Hoe help ik mijn kat wennen VOORDAT ik op vakantie ga

Je kat is zeer waarschijnlijk een scherpzinnige waarnemer die je emoties gemakkelijk oppikt. Als je gestrest bent, zal je kat ook gestrest zijn. Dus als je kalm bent, zal Poekie ook kalm blijven.

Een reis voorbereiden kan een hoop werk zijn. Je moet inpakken, extra huisklusjes afvinken en nog veel andere taken afhandelen. Desalniettemin moet je in de weken voor je op vakantie gaat zo veel mogelijk je normale schema aan te houden. Voer je kat altijd op de normale tijden en neem de tijd om met je kat te spelen. Wacht ook niet tot het laatste moment met het pakken van je koffer. Zet deze minstens een week van tevoren neer zodat je kat de koffer op z’n gemakje kan onderzoeken.

NB: Maak je je over het algemeen druk over de verzorging van je huis terwijl je weg bent? Je kattenoppas kan je daarbij geruststellen! Veel oppassers helpen je graag met extra dingen – zoals planten water geven – terwijl je van huis bent. Vraag het ze voordat je ze boekt om erachter te komen welke extra taken je kattenoppas kan doen. 

Hoe laat ik mijn kat wennen TERWIJL ik op vakantie bent

Huisdiercamera’s zijn niet alleen een goede manier om Poekie in de gaten te houden, ze helpen je ook je huis veilig te houden terwijl je weg bent. Plaats een paar huisdiercamera’s op strategische plekken in je huis als het kan. De gedachte dat je af en toe bij je poezenvriend kan kijken geeft je een veiliger gevoel. Praat echter niet tegen je katje door de camera. Hoewel het je kat gerust kan stellen, kan het ook je kat verwarren, waardoor ze misschien naar je gaan zoeken.

Laat enkele kledingstukken of beddengoed met jouw geur door het huis. Een bijzonder feitje over katten is dat hun reukzin 14 keer sterker is dan dat van de mens! Een kledingstuk met jouw geur laat je kat zich beter voelen en helpt met het verminderen van verlatingsangst terwijl je weg bent.

NB: Onderdeel van het takenpakket van een kattenoppas is de eigenaren op hun gemak stellen met updates en foto’s van hun katjes. Als oppasser moet je van tevoren nagaan of de kattenouders dagelijkse updates willen hebben (niet iedereen wil dat!). Weet als baasje dat het heel gewoon is als je dagelijks foto’s wilt ontvangen, dus schroom niet om dit aan je oppas te vragen.

Je kat nadat je op vakantie bent geweest

Hoe laat ik mijn kat wennen NADAT ik terug ben van vakantie

Of je nu terugreist met het vliegtuig, de trein of de auto, je denkt je vast al tijdens de trip in hoe fijn het is om je kattenkameraad terug te zien. Voel je echter niet slecht als je kat niet meteen op je af komt rennen. Als je kat zich afstandelijk gedraagt, denk dan niet dat je kat je haat. Ze passen zich alleen maar aan aan deze ‘nieuwe’ situatie!

Geef je kat de tijd om deze verandering aan hun omgeving te verwerken. Wees liefdevol voor je kat, maar pak je kat niet op in een poging ze te troosten. Laat Poekie naar je toekomen, aan je ruiken en je opnieuw leren kennen. Je hebt waarschijnlijk allemaal vreemde geuren op je die je kat moet onderzoeken! Probeer wel zo snel mogelijk weer in je oude ritme te komen. Sterk de band met je kat weer aan met knuffels (je kat heeft hier de leiding in), snoepjes en speeltijd.

NB: Nadat je terugkomt van je reis, spreek met je kattenoppas door hoe je katje zich heeft gedragen terwijl je weg was. Let op ongewoon gedrag – als protestplasjes – en houd dit in je achterhoofd voor de volgende keer. Misschien heeft je kat meerdere bezoekjes per dag van je oppas nodig terwijl je op vakantie bent. Of misschien moet je even snel naar de dierenarts om te checken of alles oké is!

Een verstoring in routine kan zeker stressvol zijn voor je katje. Lees je in of een kattenhotel of een kattenoppas beter is voor je kat en tips voor het zijn van een geweldige kattenouder!

  • #cat behaviour
  • #catinaflat
  • #catsitting
  • #house sitting
  • #pet care
  • #pet sitting
  • cat behaviour
  • Cat Care
  • cat sitter service
  • cat sitting
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT