Bannerafbeelding voor blogpost: Hoe Red Je Muizen en Vogels die Je Kat mee naar Huis Brengt

Hoe Red Je Muizen en Vogels die Je Kat mee naar Huis Brengt

6 sep. 2024.


Of je kat nu vaak buiten is of voor de eerste keer naar buiten gaat, kun je je zorgen maken over de ‘cadeaus’ die je kat thuisbrengt. Katten zijn van nature jagers, dus is het normaal dat je kat je muizen of vogels brengt. Weet je niet zeker wat je met deze jachttrofeeën aan moet? Hieronder duikt Cat in a Flat in het jachtinstinct van de kat en wat je met de muizen of vogels kunt doen die je kat je brengt.

Waarom brengt je kat je muizen of vogels

Je pluizige poezenvriend ziet er meestal misschien schattig en knuffelbaar uit, maar katten zijn in wezen kleine roofdieren. Niet zo gek als je je bedenkt dat de doodgewone huiskat een afstammeling is van de grote Afrikaanse katten!

Wanneer je kat je muizen of vogels brengt, gebruiken ze hun natuurlijke overlevingsinstinct om te jagen. Omdat onze kattenkameraden nooit volledig tam zijn geworden, voelen ze nog steeds de drang om te jagen voor voedsel om zo te overleven. Met de toename van castratie en sterilisatie van katten, is een andere theorie dat onze katjes hun jachtvaardigheden over proberen te brengen op de mens, omdat ze geen kroost hebben om het mee te delen.

Een kat met een speelgoedmuis in z'n bek zodat hij geen muizen of vogels mee naar huis brengt.

Hoe voorkom ik dat mijn kat me cadeautjes brengt

Je wilt zoveel mogelijk voorkomen dat je kat muizen en vogels mee naar huis brengt. Als fervente jagers kunnen katten een extreem negatief effect hebben op de lokale fauna. In sommige gevallen hebben ze zelfs bijgedragen aan het uitsterven van lokale diersoorten. Het is natuurlijk niet de schuld van je katje, ze doen nu eenmaal waar ze voor gemaakt zijn! Hun gedrag zit zo ingebakken, dat je het er niet uit kunt trainen. Er zijn echter wel stappen die je kunt nemen om de wilde dieren in je omgeving te beschermen.

Een kattenbel

Als je kat gewend is aan een halsband, geef ze er dan eentje met een bel. Het belletje waarschuwt de andere dieren dat je kat eraan komt. Dit geeft muizen en vogels de kans om te vluchten. Geef ze wel een halsband met quick release, zodat je kat niet vast komt te zitten.

Plaats vetbolletjes zorgvuldig

Een vetbolletje kan een fijne toevoeging aan je tuin zijn en Poekie kan genieten van alle vogels die hij door het raam ziet (een soort RTL Kat!). Plaats ze echter zorgvuldig. Hang ze niet te dicht bij de grond of een andere plek waar je kat gemakkelijk naartoe klimt. Kun je geen veilige plek vinden voor je vetbolletjes, is het beter als je ze niet ophangt.

Laat je kat niet ‘s ochtends vroeg of ‘s nachts buiten

Kleine zoogdieren zijn rond zonsopgang en zonsondergang het actiefst. Als je bedenkt dat je kat doorgaans overdag slaapt, weet je dat ze in eenzelfde ritme zitten. Wees daarom voorbereid op kattengejank als je ze rond deze tijden binnenhoudt.

Plan speeltijd in

Dagelijks spelen met je kat is een goede manier om hun energie en jachtinstincten op peil te houden. Door speeltijd komt je katje ook aan zijn trekken en voelt ie minder drang om te jagen op de dieren in de buurt. Het is ook nog eens goed voor de mentale gezondheid van en de band tussen jou en je kat!

Maak een buitenspeelruimte

Het is het veiligst als je kat niet losloopt. Buiten zijn er gevaren voor je kat als auto’s. Maak een afgesloten buitenspeelruimte (ook wel: catio) waar je poezenvriend kan spelen. Zo’n ruimte vermindert het risico dat je kat gaat jagen en muizen of vogels naar huis brengt.

Wat te doen als je kat je een muis of vogel brengt

Zelfs als je alle bovenstaande stappen volgt, is het mogelijk dat je kat een muis of vogel tevoorschijn tovert. Wanneer dat gebeurt, raak niet in paniek en straf je kat niet. Onthoud dat ze slechts hun natuurlijke instinct volgen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je kat muizen of vogels mee naar huis brengt.

Als het dier leeft, maar mogelijk gewond is: 

  • Leg een zachte doek of papieren keukendoekjes in een afsluitbare doos. Leg de muis of vogel erin. Bewaar de doos op een warme veilige plek, weg van direct zonlicht of tocht (en natuurlijk weg van je pluizige poezenvriend!)
  • Geef het diertje eten en water. Onthoud dat verschillende soorten verschillende behoeften hebben, dus zoek eerst op welk eten geschikt is. Als je er niet zeker van bent, geef ze dan water en neem contact op met een lokale professional.
  • Vraag hulp aan een professional. Het is niet altijd makkelijk te zien wanneer muizen of vogels gewond zijn, dus vraag hoe dan ook hulp aan een deskundige. Neem contact op met de dierenambulance of een dierenarts bij je in de buurt. Ze kunnen je extra informatie en ondersteuning geven in het verzorgen van het diertje.
  • Laat het beestje weer vrij. Als de muis of vogel eenmaal hersteld is (en je bevestiging hebt van de professional dat het goed is), laat het diertje weer vrij in het wild. Probeer dat te doen waar je ze hebt gevonden, want dit vergroot de overlevingskans.

Als je het diertje niet kan redden/al dood is:

  • Er zijn gevallen waarin je het diertje niet kunt redden. Als dit gebeurt, neem dan het diertje mee naar de dierenarts om het op een diervriendelijke manier in te laten slapen.
  • Is het diertje al dood? Verwijder je kat van de locatie voordat je het opruimt. Draag rubberen handschoenen om het dode diertje op te rapen en stop het in een zak. Bindt het zakje dicht zodat er geen lucht uit kan en gooi het buiten in de vuilnisbak. Maak de plek waar het diertje lag goed schoon met bleek of desinfectans.

Ga je op pad en wil je dat je kat buiten kan zijn terwijl je weg bent? Neem alles door met je kattenoppas in het geval dat je kat muizen of vogels mee naar huis brengt. Wanneer je een kattenoppas inhuurt, zorg er dan voor dat ze hun bezoekjes plannen rondom het schema van je kat. Ze moeten langskomen op de momenten dat je kat vaak thuis is. Zo kan de oppas controleren hoe het gaat met Poekie en ook nog eens knuffel- en speeltijd doorbrengen met je poezenvriend!

  • #cat behaviour
  • #catinaflat
  • cat behaviour
  • cat brings gifts
  • cat brings mice or birds
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT