Bannerafbeelding voor blogpost: Hoe Bescherm Je Je Kat Tegen Vuurwerk

Hoe Bescherm Je Je Kat Tegen Vuurwerk

22 okt. 2024.


Vuurwerk is misschien ontzettend leuk voor ons, maar niet voor de meeste katten. Zorg ervoor dat je katje veilig thuis is, als je rond oud en nieuw plannen buitenshuis hebt. Afhankelijk van de buurt waar je in woont, begint het geknal soms eind november al en gaat het door tot de eerste paar dagen van het nieuwe jaar. Dus hoe bescherm je je kat tegen vuurwerk? Cat in a Flat behandelt enkele tips.

Houd je kat binnen

De onverwachtse luide knallen kunnen je kat laten schrikken. Als ze buiten zijn, betekent dit dat ze in paniek wegrennen, zich verstoppen en zo verdwaald raken. Poekie is je misschien niet dankbaar, maar je kat binnenhouden is de beste keuze.

  • Houd je kat binnen, zeker zodra het donker wordt
  • Zorg voor een kattenbak
  • Speel met je kat, zodat ze genoeg beweging krijgen
  • Let erop dat je kat niet per ongeluk kan ontsnappen en je kattenluik op slot is

Bescherm je kat tegen vuurwerk en maak een veilige verstopplek

Als je zelf een knusse safe space voor je kat wilt maken, dan is een afgesloten doos met een gat erin waar ze door naar binnen kunnen het beste. Doe er een dekentje of misschien je oude trui in, zodat ze omringd worden door jouw geur. Een kat voelt zich het veiligst op hoge plekken, dus des te hoger je de doos kunt zetten, des te beter.

Sluit ramen en gordijnen voordat het vuurwerk begint

Als het kan, probeer je kat weg te houden bij de ramen en sluit je gordijnen. De flitsen kunnen net zo eng zijn als de luide knallen. Een gesloten raam voorkomt ook dat je kat probeert te ontsnappen.

Leid je kat af met geluidjes

Houd de televisie of radio aan om de impact van een onverwachtse luide knal te verminderen.

Vermijd het oppakken van je kat

Een gestreste kat kan erg agressief worden, dus het is het beste om je kat met rust te laten. In tegenstelling tot mensen vinden ze knuffels niet troostend en geven de voorkeur aan verstoppen op hun vertrouwde verstopplek.

Tijdens het vuurwerk is het altijd beter om je zoals gewoonlijk te gedragen. Als je kat merkt dat het vuurwerk niets met je doet, kan dit de zenuwen bij je kat ook verminderen.

Haal snoepjes voor je kat

Geef je katje wat van zijn favoriete snoepjes gedurende het vuurwerk. Dit helpt je kat de knallen associëren met een positief smaakje.

Als je kattenkameraad echt bang is, kun je kalmerende producten kopen zoals een Feliway Diffuser.

Zorg ervoor dat de chip van je kat up-to-date is

Lukt het Poekie toch om te ontsnappen, dan wil je wel dat hij makkelijk geïdentificeerd kan worden wanneer hij wordt gevonden.

Een kattenoppas aanbieden

If you are a cat sitter caring for someone else’s cat, please do speak to the cat owner about the above-mentioned points.

Ben je een kattenoppas en pas je op andermans kat? Overleg dan de bovenstaande punten met het baasje van de kat.

  • Bespreek voedertijden – het kan zijn dat je je avondbezoekjes iets eerder dan normaal moet doen om ervoor te zorgen dat de kat veilig binnen is
  • Blijven logeren – als de kat doorgaans erg bang wordt van vuurwerk, dan is het misschien beter als je de kat constant kan vergezellen.
  • Noodcontacten – in het geval dat de kat ontsnapt en vlucht tijdens het vuurwerk, dan is het handig om te weten wie je kunt benaderen in de afwezigheid van het baasje.

Veel plezier en houd de katjes veilig!

  • #catinaflat
  • cat fireworks
  • cat safe
  • cat sitting
  • kat Vuurwerk
  • scared cat
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT