Bannerafbeelding voor blogpost: Waarom Je Kat Naast de Kattenbak Piest

Waarom Je Kat Naast de Kattenbak Piest

22 okt. 2024.


Het is frustrerend als je kat op ongepaste plekken uit protest plast achterlaat. Van nature zijn onze poezenvrienden nette beestjes, dus kan piesen naast de bak een teken zijn dat er iets aan de hand is met Poekie. Plast je kat uit protest of laat hij kleine ‘cadeautjes’ voor je achter? Cat in a Flat zoekt voor je uit waarom je katje naast de baak piest en wat je eraan kunt doen.

Een kleine oranje kat die uit protest plast

Op wat voor manieren plast je kat uit protest?

Territoriaal gedrag

Het is normaal dat een kat zijn territorium afbakent in het wild. Als je een tuin hebt, heb je vast wel eens gezien dat je kat zijn kont richt op de bosjes of schutting om dit te besproeien met urine. Dit heet sproeien. Het laat andere katten weten dat dit het terrein van jouw poezenvriend is. Soms brengen ze dit gedrag echter mee naar binnen, wat niet alleen onhygiënisch is, maar ook irritant is voor hun baasjes.

N.B. Territoriaal gedrag komt het meest voor onder katten die niet gecastreerd zijn. Er hangen veel voordelen aan het castreren van je kat, dus het is de overweging waard. Dit helpt niet alleen tegen territoriaal gedrag, maar je hebt ook nog eens een vrolijkere en gezondere kattenvriend!

Urine/ontlasting naast de kattenbak

Plassen uit protest kan zich op meerdere manieren voordoen. Je kat plast mogelijk in de kattenbak, maar poept ernaast of vice versa. Of je kat deponeert zowel zijn poep als plas naast de bak.

Redenen waarom mijn kat uit protest plast

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kat uit protest plast. Elk katje is anders en elke vorm van ongepast urineren moet op een unieke wijze worden aangepakt. Wanneer je kat uit protest plast, proberen ze je iets te vertellen. Katten zijn erg netjes en stoppen niet zomaar met het gebruik van de kattenbak of beginnen niet zonder reden binnenshuis te plassen.

Medische oorzaken

Wanneer je kat ineens zijn kattenbak niet meer gebruikt, is een bezoek aan de dierenarts het eerste wat je moet doen. Ongepast plassen, moeite hebben met plassen of het ophouden van de plas kunnen er allemaal op wijzen dat je kat ziek is. Een blaasontsteking is bijvoorbeeld een pijnlijke aandoening die ervoor zorgt dat je kat moeite heeft met plassen en kan ertoe leiden dat je kat uit protest plast.

Andere ziektes als nier en leverziektes kunnen je poezenvriend dorstiger maken, waardoor ze vaker zullen moeten plassen. In dat geval kan het zijn dat je kat naast de bak piest, omdat Poekie niet op tijd bij zijn kattenbak kan zijn en dan maar elders moet urineren.

Gedragsoorzaken

Als je dierenarts je kat gezond verklaart, dan zul je moeten zoeken naar andere redenen waarom je kat uit protest plast. Ongepast urineren kan aangeven dat je kat zich gefrustreerd, gestrest of nerveus voelt. Katten zijn gewoontedieren, dus elke verandering – van verhuizen, reizen met je kat tot het introduceren van een nieuwe kat in je huis – kan ertoe leiden dat je poezenvriend stress ervaart. Daarom is het mogelijk dat je kat zijn kont tegen de krib gooit en uit protest naast de kattenbak plast.

Wat te doen als mijn kat naast de bak piest

Boots de geur van je kat na

Wanneer je gecastreerde kat tegen de muur of het meubilair sproeit, markeert hij zeer waarschijnlijk zijn territorium omdat hij gespannen is. Hier zijn enkele manieren waarop je je kat kalmeert:

  • Maak het gemarkeerde gebied grondig schoon met een pH-neutraal schoonmaakmiddel.
  • Wrijf met een zachte doek over het gezicht van je kat om zijn unieke geur op te nemen. Wrijf daarna met het doekje over de plekken waar je kat sproeit. Doe dit dagelijks tot je kat stopt met sproeien.
  • Sproei met een feromonenspray als Feliway rond het gebied – dit bootst de geur van je kattenkameraad na, wat je kat kalmeert.

Verwissel de kattenbak

Je kat piest of poept misschien naast de bak omdat hij die niet fijn vindt of niet wilt delen. Dit kun je eraan doen:

  • Zorg dat je een kattenbak per kat hebt, plus eentje extra. Dit betekent dat je drie kattenbakken nodig hebt, als je twee poezenvrienden hebt.
  • Zorg ervoor dat overdekte kattenbakken groot genoeg zijn dat je katje erin kan staan. Onze pluizige vrienden houden van grote, open kattenbakken en een bak die te klein is, kan ervoor zorgen dat je kat uit protest plast op een plek waar dat niet hoort.
  • Zorg dat je de juiste kattenbakkorrels voor je katje hebt. Er zijn veel opties beschikbaar en het kan zijn dat je er een paar moet uitproberen om te zien wat je kat prettig vindt. Wees geduldig!
  • Zorg dat je de bak wekelijks vult met voldoende korreles om protestplasjes te voorkomen. Verschoon de bak ook eenmaal daags (tweemaal daags als het kan).
  • Straf je kat NOOIT voor plassen of poepen naast de bak. Dit schaadt niet alleen de relatie tussen jou en je kat, maar kan ook leiden tot meer protestplasjes.

Help je kat wennen aan veranderingen

Changes in a cat’s life can often lead to unhygienic behaviour such as protest peeing or pooping. Here are a few ways to help your kitty adjust to changes such as a move or a new pet in the home: 

Veranderingen in het leven van een kat leiden vaak tot onhygiënisch gedrag als plassen of poepen uit protest. Hier zijn een paar manieren waarop je kat kan helpen wennen aan veranderingen als een verhuizing of een nieuw huisdier:

  • Als het kan, pas veranderingen geleidelijk toe gedurende enkele weken.
  • Zorg ervoor dat je kat verstopplekken of verhoogde zitplekken heeft (zoals een kattenboom) waar ze zich veilig voelen. Katten houden van dozen, omdat het geweldige verstopplekjes zijn. Dus zet er een paar in je huis voor je pluizige vriend.
  • Knuffel je kat NIET dood. Hoewel het een ideale manier lijkt om je kat te troosten, kan het extra stress opleveren als je ze constant oppakt, vasthoudt of knuffelt. Het beste geef je je kat de ruimte om te wennen en te ontstressen.

Voorkom pestgedrag bij de kattenbak

Pestgedrag bij de kattenbak komt voor als je meerdere katten in huis hebt. Soms kan de ene kat de andere aanvallen terwijl die rustig gebruik wil maken van de kattenbak. Dit kan ervoor zorgen dat een kat de kattenbak associeert met slechte ervaringen en ertoe leiden dat ze naast de bak piesen of poepen. Dit kun je er tegen doen: 

  • Zorg dat er genoeg kattenbakken verdeeld door het huis staan, zodat iedere kat een eigen bak tot beschikking heeft (plus een extra).
  • Vermijd overdekte kattenbakken, omdat dit soort bakken maar een uitweg hebben. Wanneer ze kunnen zien wie eraan komt terwijl ze op de bak zitten, laat dat ze veiliger voelen. Overweeg dus open kattenbakken.
  • Plaats kattenbakken NIET in het midden van de kamer. De ideale plek voor de bak is in de hoek van de ruimte. Daardoor kan Poekie het toilet gebruiken met zijn gezicht naar de kamer toe, terwijl de achterhoede veilig blijft.

N.B. Veel katjes raken gestrest wanneer hun baasje van huis is. Als je kat vaak uit protest plast wanneer je weg bent, zoek dan een kattenoppas die ervaring heeft met nerveuze katten. Overweeg ook om een kattenoppas te boeken voor twee bezoekjes per dag. Zo voelt Poekie minder stress terwijl je weg bent.

Wil je meer leren over de communicatie van een kat? Bekijk dan onze blogs over wat kattenstaarten je vertellen en een gids voor gezichtsuitdrukkingen bij katten!

  • #cat behaviour
  • #catinaflat
  • #catsitting
  • cat behaviour
  • cat protest pissing
  • Kat Plast uit Protest
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT