Bannerafbeelding voor blogpost: De Tsaar onder de Katten: Wat Je Moet Weten over de Blauwe Rus

De Tsaar onder de Katten: Wat Je Moet Weten over de Blauwe Rus

28 jun. 2024.


Een kat in je leven doet wonderen voor je mentale welzijn. Het is echter geen simpele beslissing. Persoonlijkheid, activiteitsniveau en lifestyle moet je allemaal overwegen voordat je een nieuw huisdier neemt. Misschien heb je wel eens gehoord van de Blauwe Rus en heb je het idee dat dit een geweldige toevoeging aan je leven kan zijn. Weet je nog niet zeker of dit ras bij je past? Lees de gids van Cat in a Flat hieronder en leer alles wat je moet weten over het Blauwe Russenras.

Waar komt de Blauwe Rus vandaan?

Er is weinig bekend over dit zeldzame ras, maar er wordt gedacht dat het is ontstaan in het noorden van Rusland. Het gerucht is zelfs dat de Blauwe Rus daadwerkelijk afstamt van katten die door de Russische tsaars werden gehouden. Je zou kunnen zeggen dat er daadwerkelijk sprake is van blauw bloed!

Daarentegen komen we Blauwe Russen in de geschiedenisboeken pas tegen vanaf de 19e eeuw. Dit ras maakt voor het eerst furore in 1875 in het Londense Crystal Palace, waar het de ‘Aartsengel Kat’ werd genoemd. Dat lijkt me een passende koninklijke introductie voor de tsaar onder de katten!

Eigenschappen van de Blauwe Rus

  • Grootte: Blauwe Russen hebben een gemiddelde grootte variërend van 23 – 28 centimeter hoog en 38 – 46 centimeter lang.
  • Gewicht: 4,5 – 5,5 kg (mannetje) en 3,2 – 4,5 kg (vrouwtje).
  • Vacht: De Blauwe Rus heeft een korte, volle vacht.
  • Kleur: Er is maar een soort vacht bij Blauwe Russen. Ze zijn medium zilvergrijs van kop tot staart – zonder verdere tekening. Hun ogen zijn groen.
  • levensduur: 10 – 15 jaar.

Wat kan ik verwachten van Blauwe Russen?

Dit kattenras is zeer intelligent en heeft daarom een flinke hoeveelheid fysieke en mentale stimulatie nodig. Dit maakt Blauwe Russen een kat die in deze zin veel aandacht vereist. Je moet tijd maken om elke dag met je kattenvriend te spelen en ervoor zorgen dat er voldoende veilige kattenspeeltjes zijn voor solovermaak. Hoewel ze tam zijn, hebben ze het sterke jagersinstinct van hun grote kattenvoorouders behouden, dus hengels met verschillende veertjes erop zijn een must voor de actieve Blauwe Rus!

Voordelen van Blauwe Russen

  • Minimaal borstelen. Vanwege hun korte vacht hoef je je kattenkameraad maar weinig te borstelen. Maak er een gewoonte van om je Blauwe Rus minstens eens per week te borstelen tezamen met andere basale kattenverzorging.
  • Aanhankelijk. Blauwe Russen komen vaak afstandelijk of zelfs schuw over wanneer je ze voor het eerst ontmoet, maar dit komt doordat ze je eerst willen leren kennen! Heb je eenmaal Poekie z’n vertrouwen gewonnen, dan kom je erachter dat het zeer aanhankelijke katjes zijn. Je Blauwe Rus zal je overal waar je gaat volgen (ja, zelfs naar het toilet), op je schoot slapen en tijd met je door willen brengen.
  • Geweldig voor beginnende kattenbaasjes. Dit kattenras is speels, liefdevol en over het algemeen niet veeleisend. Dit maakt ze ideaal voor onervaren kattenouders!
  • Stil en kalm. Een tevreden Blauwe Rus kan een kalmerende aanwezigheid in je huis vormen. Deze katjes wisselen gemakkelijk tussen tijd met je door willen brengen en het opzoeken van een rustig plekje voor hun dagelijkse kattendutjes.
  • Zelfstandig. Blauwe Russen kunnen zeer zelfstandig zijn en tevreden zijn om de tijd alleen door te brengen. Ze zullen het niet erg vinden als je de hele dag op werk zit (al zal Poekie wel een hoop aandacht en liefde willen zodra je weer thuiskomt).

Nadelen van Blauwe Russen

  • Past niet in het gezinsleven. Blauwe Russen houden van rust en houden niet zo van de drukte van kinderen. Toch een kinderwens? Het is mogelijk om je kat veilig kennis te laten maken met een nieuwe baby. Maar bedenk dat je Blauwe Rus geen zin heeft in ruige spelletjes met kinderen, dus laat nooit je baby en katje alleen achter.
  • Zeer actief. Afhankelijk van je levensstijl kan dit zowel een voor- als een nadeel zijn. Blauwe Russen zijn een kalm kattenras, maar ze hebben een hoop dagelijkse stimulatie nodig. Zorg voor een kattenvriendelijke thuisomgeving en dagelijkse speeltijd. Als je een veilige, kattenproof buitenruimte hebt, zullen je Blauwe Russen het ook fijn vinden om buiten te spelen!
  • Komen snel aan. Dit ras HOUDT van eten, dus krijgt snel last van overgewicht. Houd ze aan een strikt dieet en voer je kat op vaste tijden. Blauwe Russen zullen meerdere malen per dag vragen om eten. We weten dat Poekie bijna onweerstaanbaar is, maar wees streng. Op die manier blijft je katje gezond, blij en in vorm.
  • Vrij vocaal. Net als hun Siamese familieleden zijn Blauwe Russen praatgraag. Ze zullen van alles met je bespreken – ze laten weten dat ze honger hebben of vertellen je wat er buiten allemaal gebeurt! Dit is iets om in gedachten te houden als je in een appartement woont met buren die niet van kattengejank houden.
  • Houden niet van verandering. De meeste katten passen zich moeilijk aan aan verandering (daarom is het inhuren van een kattenoppas aan huis beter dan je kat laten verblijven in een pension). Maar Blauwe Russen reageren al slecht op de kleinste verandering. Al zijn dit variërende voedertijden, vreemden in huis of een nieuwe katten in de familie. En doordat ze zo praatgraag zijn, laten ze je sowieso weten wat ze ervan vinden!

Moet ik een Blauwe Rus nemen?

Dus, moet je een Blauwe Rus nemen? Alleen jij weet of Blauwe Russen passen bij je levensstijl. Kun je echter geen stille, kalme thuisomgeving, een vast voedingsschema en een hoop dagelijkse speeltijd bieden, dan is het misschien beter om een ander ras te overwegen. Ondanks dat elke kat anders is, zijn er per ras enkele eigenschappen die ongeacht persoonlijkheid hetzelfde blijven. Denk hier goed over na voordat je wat voor kat dan ook adopteert. En onthoud dat er vele katjes op een nieuw thuis wachten in het asiel. Overweeg altijd een kat uit het asiel voordat je er een koopt (en als je er een koopt, zorg ervoor dat de kat bij een vooraanstaande fokker vandaan komt).

Ben je van plan om een Blauwe Rus te nemen, dan kun je een paar stappen nemen om ervoor te zorgen dat ze comfortabel en blij zijn. Overweeg de aanschaf van een voederbak met timer, zodat je katje altijd op dezelfde momenten van de dag eet, wat er ook gebeurt. Als je bang bent dat je kattenkameraad niet genoeg stimulatie krijgt terwijl je op werk bent, waarom zou je geen kattenoppas inhuren voor verzorging aan huis? Een betrouwbare kattenoppas kan gedurende de dag langskomen om je katje te vermaken, voeren en vergezellen. Maar onthoud dat de kattenoppas kanjers van Cat in a Flat uiteindelijk geen vervanging zijn voor jou, Poekie’s favoriete mens! Je zult alsnog tijd vrij moeten houden om met je kat te spelen en te knuffelen!

  • #catinaflat
  • russian blue
  • Russian blue cat
  • Russian blue cons
  • russian blue pros
  • russian cat
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT