Bannerafbeelding voor blogpost: De Britse Korthaar Kat. Alles wat Je Moet Weten over dit Populaire Kattenras

De Britse Korthaar Kat. Alles wat Je Moet Weten over dit Populaire Kattenras

2 okt. 2024.


Overweeg je het nemen van een nieuw katje in je leven? De Britse Korthaar is een kat die zeker op je kandidatenlijst moet staan. Deze katjes zijn niet alleen schattig, maar vrije kattitude maakt ze ook nog eens een geschikt familielid. Denk je na over het nemen van een Britse Korthaar als kat, maar weet je niet zeker of dit het juiste ras voor jou is? Hieronder vertelt Cat in a Flat alles wat je moet weten over dit populaire kattenras!

Britse Korthaar kat

Wat zijn Britse Kortharen?

Een Britse Korthaar is een gemiddelde tot grote kat. Hun gewicht loopt tot een kilo of zeven en hebben een stevige bouw. Britse Kortharen zijn er in verschillende kleuren – maar de meest voorkomende soort heeft een blauwige vacht met opvallende oranje ogen.

Hun levensduur varieert en hangt af van of ze veel buiten of binnen zijn. Als ze goed beschermd tegen de gevaren binnen- en buitenshuis, dan kan een Britse Korthaar gemiddeld 12 tot 17 jaar oud worden.

Waar komen Britse Kortharen vandaan? 

De Britse Korthaar is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Een fascinerend feitje over ze is dat ze van origine uit het Rome van de eerste eeuw komen, ondanks hun misleidende naam. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, namen ze Britse Korthaar katten mee om te dienen als ongedierte bestrijding. Net als hun menselijke tegenhangers waren deze katjes taai en stug – meer dan geschikt om zware zeetochten te doorstaan en in een vreemd land te dienen als muizenjager.

Eenmaal in Groot-Brittannië werden deze beestjes populair om ronde kopjes en aanhankelijke karakter. In 1870 vinden we de eerste verwijzing naar de naam Britse Korthaar en sindsdien zijn het een van de populairste kattenrassen over de hele wereld, dus ook hier in Nederland.

Voordelen van een Britse Korthaar kat

Onafhankelijk. Ondanks dat ze loyaal en aanhankelijk zijn, vinden ze het niet erg om alleen gelaten te worden. Omdat ze zo gemakkelijk in de omgang zijn, gebeurt het niet snel dat dit kattenras snel nerveus wordt als je de hele dag van huis bent voor werk. Echter, is regelmaat belangrijk voor elke kat. Lees je dus goed in over hoe je om moet gaan met verlatingsangst bij je kat als er ineens een grote verandering komt in je aanwezigheid thuis.

Blije binnenkatten. Zolang je je kat laat castreren of steriliseren, gebeurt het niet snel dat je Britse Korthaar aan de wandel gaat. Ze houden van korte periodes van activiteit, gevolgd door lange dutjes. Dit maakt dit kattenras ideaal voor het appartementsleven, gezien ze genieten van het leven binnenshuis.

Vriendelijk naar andere huisdieren. Britse Korthaar katten kunnen goed door een deur met elk lid van de familie – zo ook met andere pluizige vrienden. Als ze goed sociaal opgevoed zijn, maakt dit kattenras gemakkelijk vrienden met andere katten in huis en kun je ze zelfs kennis laten maken met honden!

Gezond. Ze zijn een van de gezondste rassen die bestaan. Een aandoening waar ze wel aanleg voor hebebn is hypertrofische cardiomyopathie – een verdikking van de spieren rond het hart. Lees je goed in over deze ziekte, zodat je goed voorbereid bent in het geval dat je pluizige poezenvriend symptomen vertoond. Daarentegen, zolang je Poekie jaarlijks voor controle bij de dierenarts brengt en een gezond dieet met voldoende beweging aanhoudt, gebeurt het niet zo snel dat hij snel ernstige kwalen krijgt.

Nadelen van een Britse Korthaar kat

Niet altijd kindvriendelijk. Ook al hebben Britse Kortharen doorgaans een kalm karakter, dit soort kat kan niet ideaal zijn voor families met kleine kinderen. Ze doen het wel goed in kinderloze gezinnen of die met oudere kinderen. Waarom? Kleine kinderen hebben nog moeite met het respecteren van de grenzen van je huisdier. Britse Korthaar katten kunnen een kort lontje hebben wanneer je kind over hun grenzen gaat.

Overgewicht. Britse Kortharen hebben een stevige bouw en zijn vaak wat dikker. Dit betekent dat ze regelmatig beweging nodig hebben, evenals een zorgvuldig dieet om op een gezond gewicht te blijven. Houd je aan een voedingsschema en speel dagelijks met je Britse Korthaar kat om ze in vorm te houden.

Dikke vacht. Vanwege hun rijke vachten hebben Britse Kortharen wat meer aandacht nodig in de dagelijkse verzorging vergeleken met andere rassen. Je moet je poezenkind regelmatig borstelen. Doe dit ‘s winters dagelijks wanneer zijn of haar vacht dikker wordt. Houd eens of tweemaal per week aan in de zomer wanneer de vacht weer dunner wordt.

Geen schootkatten. Ze zijn toegewijd en liefdevol, maar niet het soort kat dat graag op je schoot slaapt. Wil je een knuffelkat die bij je op schoot komt chillen? Dan is de Britse Korthaar niet wat je zoekt.

Een slapende Britse Korthaar kat

Moet ik een Britse Korthaar nemen? 

Een kat in huis is een grote verantwoording en geen beslissing die je zomaar moet nemen. Denk goed na of de Britse Korthaar kat de juiste keuze is voor jou. Passen ze bij je levensstijl? Is het qua persoonlijkheid een goede match? Ben je in staat om de verzorging te bieden dat dit ras nodig heeft?

Als je toch beslist een Britse Korthaar te nemen, zorg er dan voor dat ze uit een goed nest of bij een degelijke fokker vandaan komen. Vermijd verdachte fokkers, want dit kan resulteren in een katje met gezondheidsproblemen of ernstige beperkingen veroorzaakt door slechte fokmethoden.

Of je nu een Britse Korthaar ka\t hebt of een ander ras, het is zeker dat je pluizige poezenvriend het beste verdient. Bekijk onze posts over het worden van een geweldige kattenouder en hoe je ziet of je kat blij of ongelukkig is.

  • #catinaflat
  • british shorthair
  • Cat Care
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT