Bannerafbeelding voor blogpost: Brengen Lapjeskatten Geluk? Leuke Feitjes over dit Charmante Kattenras

Brengen Lapjeskatten Geluk? Leuke Feitjes over dit Charmante Kattenras

6 sep. 2024.


Lapjeskatten zijn wereldwijd geliefde katten vanwege hun opvallende vacht en bijzondere persoonlijkheden. Ze hebben allemaal verschillende kleuren en patronen, en ook nog eens een fascinerende geschiedenis.

Geen enkele lapjeskat is hetzelfde en elk heeft zijn eigen unieke trekjes. Je weet nooit wat je kunt verwachten, waardoor het een van de populairste kattensoorten in Nederland is! Hoeveel weet jij over de lieve lapjeskat? Hieronder vertelt Cat in a Flat wat de deze kattenkameraadjes uniek maakt.

De origine van lapjeskatten

Wat is een lapjeskat?

Het komt vaak voor dat kattenouders de vraag over de ras van hun kat beantwoorden met ‘lapjeskat’. In tegenstelling tot de Siamese kat en de Britse Korthaar is de lapjeskat echter geen ras. In plaats daarvan verwijst het naar het unieke kleurenpatroon die sommige katjes op hun vacht hebben.

Om een lapjeskat genoemd te worden, moet je poezenvriend een driekleurige vacht hebben. Er moeten minstens drie kleuren vacht aanwezig van – vaak zwart, wit en oranje. Hoewel dit soort katjes ook vele andere kleurenvariaties kan hebben waaronder crème, blauwzwart en bruin.

Waar komen lapjeskatten oorspronkelijk vandaan?

Kattengeschiedenis is vaak een beetje mistig en mysterieus. De origine van de lapjeskat is geen uitzondering. Hoewel niemand zeker weet waar de voorouders van onze bonte boefjes vandaan komen, wordt er veelal beweerd dat ze voor het eerst aanwezig waren in Egypte. Vanaf daar zijn deze katjes per schip verspreid geraakt over het Mediterraans gebied, naar havens in Italië, Spanje en Frankrijk.

Redenen dat de lapjeskat uniek is

Lapjeskatten zijn werkelijk unieke katjes! Hier zijn enkele dingen die ze uniek maakt.

Lapjeskatten komen voor onder alle kattenrassen

Omdat de ‘lapjeskat’ verwijst naar een soort vacht en niet naar een ras, kunnen veel verschillende rassen lapjestekeningen vertonen. Perzische katten, de Maine Coon en de Japanse Bobtail zijn allemaal voorbeelden van kattenrassen die driekleurige kittens voortbrengen.

De meeste lapjeskatten zijn vrouwtjes

Een fascinerend kattenfeitje over dit soort kat is dat slechts een op de 3000 een kater is! De meeste lapjeskatten zijn vrouwtjes, omdat hun tekening wordt veroorzaakt door een dubbel X-chromosoom. Een XX-combinatie is nodig om de herkenbare driekleurige vacht te krijgen en als een kat XX-chromosomen heeft, betekent dit ook dat ze een poes zijn.

De uitzondering bij katten met XY-chromosomen (wat betekent dat ze man zijn) komt voor in het zeldzame geval dat ze een extra X-chromosoom hebben. De XXY-combinatie maakt dat deze katten biologisch gezien man zijn. Het extra X-chromosoom zorgt er echter wel voor dat mannelijke lapjeskatten steriel zijn en zich niet voort kunnen planten.

Een lapjeskat aan het chillen in de schaduw.

Lapjeskatten zijn poestige poezen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen pittige, temperamentvolle persoonlijkheden associëren met de lapjeskat. Doordat Poekie z’n persoonlijkheid afhangt van het ras, is er weinig bewijs dat er een verband is tussen de kleur van de vacht en het gedrag van de kat. Desalniettemin houden trotse ouders van lapjeskatten stellig vol dat hun katjes een stevige kattitude hebben!

Lapjeskatten zijn niet hetzelfde als een Schildpadkat

Vanwege hun vergelijkbare tekening worden lapjeskatten en schildpadkatten vaak met elkaar verward. Dit zijn echter twee verschillende soorten kat! Waar lapjeskatten vaak wit met gekleurde vlekken zijn, zijn Schildpadjes over het algemeen meer bruin met gekleurde vegen, zonder al teveel wit.

maneki Neko gelukskat

Lapjeskatten brengen geluk

In veel culturen gelooft men dat de lapjeskat een teken van voorspoed zijn! Ze worden ook wel ‘gelukskatten’ genoemd en in landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn lapjeskatten een teken van geluk. In Ierland zijn er hele volksverhalen rondom de geluksbrenger geschreven. Zo zouden wratten volgens overleveringen verdwijnen wanneer je er met de staart van een lapjeskat overheen wrijft!

Japan heeft echter de hechtste band met dit katachtige klavertje vier. Zo heb je vast wel eens de zwaaiende Maneki neko of geldkat gezien. Dit beeldje komt uit het Japan van eind negentiende eeuw en is gebaseerd op de lapjeskat. Winkeleigenaren plaatsen een Maneki neko bij de ingang van hun winkeltje of restaurant om voorspoed en geluk te geven. Omdat ze zo zeldzaam waren, brachten Japanse scheepsvaarders ze ook mee aan boord tijdens zeereizen. Ze geloofden dat deze katten geluk zouden brengen, boze geesten zouden kalmeren en een veilige reis zouden garanderen!

Wat te verwachten van een lapjeskat

Omdat lapjeskatten onder veel kattenrassen voorkomt, is het beter als je overal op bent voorbereid wanneer je er eentje in huis neemt. Neem de tijd om je katje en hun unieke behoeftes te leren kennen. Ook al is de ene lapjeskat anders dan de andere, de basis van kattenverzorging verandert niet. Pas deze tips aan op je persoonlijke poezenvriend.

Als je kleurige kattenkameraad bijvoorbeeld makkelijk aankomt, moet je de voeding van je kat aanpassen en voldoende speeltijd inplannen. Als ze lange haren hebben, moet je ze mogelijk meerdere keren per week borstelen. Daartegenover hebben kortharige lapjeskatten slechts eens per week een borstelbeurt nodig. Als je lapjeskat van een ras is die snel eenzaam raakt, is het wijs om een kattenoppas in te huren die meerdere keren per dag langskomt. Wees flexibel met de behoeftes van je kat! Een gezonde, blije lapjeskat brengt je uren aan vermaak en een verrijking van je leven.

Ben je de kattenouder van een pittige, praatgrage poezenvriend? Leer hier meer over waarom katten kwetteren naar vogels en wat de miauw van je kat betekent!

  • #catinaflat
  • calico cat
  • lucky cat
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT