Bannerafbeelding voor blogpost: Beroemde Katten: Alles Wat Je Moet Weten over de Schotse vouwoorkat

Beroemde Katten: Alles Wat Je Moet Weten over de Schotse vouwoorkat

22 okt. 2024.


Je kent vast de Schotse vouwoorkat (of Scottish Fold) wel. Hoewel deze katjes een vrij korte kattengeschiedenis hebben, zijn ze tegenwoordig een van de populairste (en beroemdste) rassen ter wereld! Denk je dat een Scottish Fold een goede toevoeging aan je leven is (en misschien wat extra glamour toevoegt)? Cat in a Flat vertelt je alles wat je moet weten over de Schotse vouwoorkat, zodat je kunt beslissen of dit kattenras bij je past.

Waar komt de Schotse vouwoorkat vandaan?

Voor de origine van dit katje hoef je alleen maar naar de naam te kijken. Dit ras is ontstaan in Schotland en is vernoemd naar de unieke vouw in de oortjes. Hoewel katten met gevouwen oren al bestonden in de 18e eeuw, werd het pas een trend in het fokken vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw.

In 1961 sprong een kitten met gevouwen oortjes in een worp van katjes met rechte oortjes in het oog bij een Schotse herder. Hij noemde de kitten Susie en besloot haar te adopteren en haar te laten fokken met een Britse Korthaar. Het resulteerde in het schattige kattenras met gevouwen oortjes die vandaag de dag kennen! Een bijzonder kattenweetje over dit ras is dat alle Schotse vouwoorkatten terug te leiden zijn naar de kleine Susie.

Een Schotse vouwoorkat met blauwe ogen

Algemene informatie over de Schotse vouwoorkat

  • Het ras wordt ongeveer 11 tot 15 jaar oud.
  • Ze hebben een gemiddeld formaat en wegen 2,4 à 6 kilo. De gemiddelde lengte ligt tussen de 25 en 30 centimeter met een gemiddelde hoogte van 21 tot 25 centimeter.
  • De Scottish Fold wordt bestempeld als ‘mollig’. Ze hebben een rond kopje, grote ronde ogen en een rond lichaam. Hun gevouwen oortjes laten hun hoofd er vaker nog ronder (en schattiger) uitzien!
  • De meest voorkomende Scottish Fold heeft een korte vacht, hoewel er ook langharige soorten zijn.
  • Deze katjes hebben verschillende kleuren en vachtsoorten. Er zijn witte, zwarte, crème of grijze Schotse vouwoorkatten of zelfs als cyper of lapjeskat!
  • Dankzij hun dikke vacht is de Scottish Fold NIET hypoallergeen. Als je allergisch bent voor katten, is het beter als je voor een hypoallergeen ras kiest.

Interessante weetjes over de Scottish Fold

Ze zijn vriendelijk

Schotse vouwoorkatten staan bekend als sociale en vriendelijke katten. Wat wellicht verklaard waarom de Scottish Folds van Taylor Swift het niet zo erg vinden om af en toe een wandelingetje langs de paparazzi te maken! Hoewel de meeste Schotse vouwoortjes van aandacht houden en zich snel aanpassen aan nieuwe situaties, is de persoonlijkheid van elke kat anders. Sommige Scottish Folds zijn misschien extravert, anderen genieten weer liever van een dutje op schoot bij hun favoriete mens.

Ze hebben een dubbele vacht

Schotse vouwoorkatten hebben een dubbele vacht die bestaat uit een zachte, dikke onderlaag en een langere, ruigere oppervacht. Deze dubbele vacht is het resultaat van evolutie om deze katjes warm te houden in de koude Schotse winters! Let op dat je ze daardoor regelmatig moet borstelen.

Scottish Folds worden geboren met rechte oren

Alle Scottish Folds worden geboren met rechte oren en ontwikkelen de gevouwen oortjes pas 18 tot 24 dagen na de geboorte. Dan nog draagt slechts de helft van deze kittens het gen bij zich dat zorgt voor gevouwen oortjes.

Ze kunnen niet alleen overleven

De kenmerken die deze poezenvrienden zo uniek maken, betekenen ook dat ze niet in het wild kunnen overleven. Organisaties als de Dierenbescherming beschouwen het fokken van dieren met genetische mutaties die voor medische problemen en pijnlijke misvormingen dan ook als onethisch. De Schotse vouwoorkat valt hieronder, Dus denk goed na over het ethische aspect van de adoptie ervan.

Een Schotse vouwoorkat kitten

Hoe zorg je het beste voor Schotse vouwoorkatten?

Hoe verzorg ik mijn Scottish Fold? Het belangrijkste wat je moet weten voordat je een Schotse vouwoorkat neemt, is dat dit ras veel aandacht nodig heeft. Ook al zijn ze vriendelijk en extravert, behoeven ze ook veel liefde en zorg. Vanwege hun dubbele vacht en gevouwen oortjes moeten Scottish Folds wekelijks geborsteld worden.

Ook moet je je kat voeden volgens een specifiek dieet om ze gezond te houden. Tot slot hebben ze ook veel dagelijkse beweging en activiteit nodig. Als je niet de tijd of zin hebt om zoveel quality time door te brengen met je kat, dan is het misschien beter om een rustiger ras te kiezen als de Britse Korthaar.

Hier volgen nog meer tips over de verzorging van een Scottish Fold:

Borstelen

Vanwege hun dubbele vacht hebben Scottish Folds veel onderhoud nodig om blij en gezond te blijven. Als je ervoor kiest om dit ras te adopteren, moet je een frequent borstelschema aanhouden. Een langharige kat heeft minstens twee keer per week (of om de dag) een borstelbeurt nodig. Een kat met een kortere vacht heeft genoeg aan een wekelijkse borstelsessie.

Door de gevouwen oortjes moeten de oren van de Shotse vouwoorkat ook wekelijks gecontroleerd en regelmatig schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat je de basisverzorging ook niet vergeet, zoals het knippen van de klauwtjes en de tanden poetsen.

Voeding

Ondanks dat de oortjes van Scottish Folds zeker schattig zijn, leidt het ook tot zeer specifieke gezondheidsproblemen. Het zwakke kraakbeen wat voor de vouw in de oortjes zorgt, brengt ook zwakke gewrichten in de pootjes met zich mee bij dit ras.

Het is dus belangrijk om de gewrichten van je Schotse vouwoorkat gezond te houden door ze een eiwitrijk dieet te voeren en koolhydraten te vermijden. Dit ras komt ook snel aan. Om overgewicht bij je katje te voorkomen, moet je een voedingsschema aanhouden en zo min mogelijk snoepjes geven.

Activiteit

Scottish Folds hebben een flinke dosis aan dagelijkse beweging en stimulatie nodig. Dit ras is niet zo goed op zichzelf. Als ze voor langere tijd alleen gelaten worden, raken ze verveeld en misschien zelfs depressief. Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om meerdere keren per dag met je kat te spelen. Scottish Folds houden ervan om buiten te klimmen en te klauteren, dus een veilige tuin is zeker handig.

Als je elke dag veel op werk bent of veel moet reizen, dan is de Schotse vouwoorkat misschien niet voor jou. Een manier om verveling tegen te gaan is het inhuren van een kattenoppas om je kat te verzorgen, terwijl je op je werk bent. Dit zorgt ervoor dat je Schotse vouwoortje genoeg aandacht in stimulatie krijgt, zelfs wanneer je niet thuis bent.

Andere interessante Scottish Fold feitjes

Scottish Folds fokken nooit met elkaar

Het is interessant dat fokkers het onethisch vinden om twee Scottish Folds met elkaar te laten fokken. In plaats daarvan worden ze samen met de Britse of Amerikaanse Korthaar gemengd om de iconische gevouwen oortjes te krijgen. De reden hiervoor is dat het fokken van twee Schotse vouwoortjes kan leiden tot geboortegebreken. Wat een goede reminder is dat het ethischer is om een kat te adopteren dan dat je er een haalt bij een fokker.

Ze zijn beroemd!

Terwijl popster Taylor Swift zeker van zichzelf al beroemd is, kun je stellen dat haar katjes – Scottish Folds Meredith en Olivia – de echte starpower hebben. Dan heb je ook de poezenvriend van Claudia Schiffer, Chip. Hij heeft niet alleen een boek uitgebracht met de titel Blue Chip: Confessions of Claudia Schiffer’s Cat, maar schitterde ook in de film Argylle. EN in de ultieme cross-over, waarvan niemand wist dat we die nodig hadden, gaat het gerucht dat Taylor Swift de roman schreef die de inspiratie vormde voor Argylle. Het internet houdt nu eenmaal van kattengerelateerde complotten…

Gefascineerd geraakt door deze katjes? Dan vind je onze blogs over heldhaftige katten of de redenen dat katten goed zijn voor je mentale gezondheid vast ook leuk.

  • #catinaflat
  • scottish fold
  • scottish fold cat
  • scottish fold origin
  • Taylor Swift scottish fold
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT