Bannerafbeelding voor blogpost: Alles Wat Je Moet Weten over de Noorse Boskat

Alles Wat Je Moet Weten over de Noorse Boskat

9 sep. 2024.


De Noorse Boskat is geliefd om hun mooie, dikke vacht, grote formaat en nog grotere persoonlijkheden! Deze beeldschone kat, ook wel de skogkatt genoemd (wat ‘boskat’ betekent) in Noorwegen, heeft een kanon van een kattenhistorie die helemaal terugleidt tot aan de Vikingen! Benieuwd naar de achtergrond, persoonlijkheid en verzorging die hoort bij de Noorse Boskat? Lees dan verder in de uitgebreide gids van Cat in a Flat over deze Scandinavische kat!

Waar komt de Noorse Boskat vandaan?

Nou, het antwoord zit in de naam. Jazeker, dit schitterende ras komt uit Noorwegen. Nog ver voordat ze tam waren en we ze in onze huizen (en harten) namen, wandelde de skogkatt door de Scandinavische bossen. Volgens de legende stammen deze katjes af van Freyja’s katten uit de Noorse mythologie. Hieraan hebben ze volgens de overlevering hun wilde en ruige voorkomen aan overgehouden. Deze stevige uiterlijke kenmerken maakt ze ideaal om per schip te reizen. Zo werd de Noorse Boskat dan ook meegenomen op de plundertochten van de Vikingen als ongediertebestrijding.

Een specifiek fascinerend feitje over dit ras is dat ze zich natuurlijk hebben geëvolueerd. Voor een lange periode heeft de Noorse Boskat zonder invloed van de mens zich ontwikkeld als gevolg van natuurlijke selectie. Dit leidde er echter toe dat deze katjes aan het begin van de 20e eeuw nagenoeg uitgestorven waren. Toen hebben fokkers zich ingezet om de Noorse Boskat te redden!

Norweger

Uiterlijk van de Noorse kat

  • Uiterlijk: Groot en gespierd met gepluimde oren en lange, borstelige staarten.
  • Levensduur: 12 tot 15 jaar. Noorse Boskatten bereiken pas hun volwassen grootte als ze 3 à 4 jaar oud zijn. Zodoende wordt gezegd dat deze pluizige poezenvrienden volwassen kittens zijn!
  • Gewicht: Gemiddeld weegt een Noorse Boskat rond de 5,8 kilogram. Sommige katjes wegen wel 10 kilo, maar dat komt zelden voor.
  • Vacht: Halflang. Deze katjes hebben een vacht met dubbele laag, bestaande uit een zachte oppervacht en een dikke ondervacht. In koud weer krijgen Noorse Boskatten een ‘kraagje’ rond de nek wat ze verder beschermt tegen bevriezen in de winterkou.
  • Kleur: Deze katjes zijn er in verschillende kleuren, met verschillende tekeningen (ja, ook met lapjes of tijgerprint) met uitzondering van chocoladebruin, lila of Siamese tekeningen.

Hebben Noorse Boskatten leuke persoonlijkheden?

Dit kattenras is sociaal en aanhalig, wat ze een perfecte keuze maakt voor onervaren kattenouders. Ze zijn werkelijk grote vriendelijke reuzen en houden ervan om bij hun mensen te zijn. Hoewel Noorse Boskatten graag naast je komen liggen, zijn het doorgaans geen schootkatten, omdat ze het al snel te warm krijgen. Ze zijn ook erg actief en intelligent, waardoor ze dagelijks stimulatie en speeltijd vereisen.
 
Het is belangrijk om te weten dat Noorse Boskatten van nature goede jagers zijn. Dit betekent dat ze geen goede combinatie vormen met andere kleine huisdieren als vogels, konijnen of cavia’s. 

Een Noorse Boskat

Hoe je een Noorse Boskat moet verzorgen

Borstelen

Vanwege hun lange, dikke vachten moeten deze kattenkameraden dagelijks geborsteld worden, zeker wanneer ze in de rui zijn. Lees je in over het borstelen van langharige katten en hoe je voorkomt dat Poekie oververhit raakt in de warme zomermaanden.

Activiteit

Ondanks dat Noorse Boskatten een ontspannen ras is, zijn ze ook erg actief. Maak je huis kattenvriendelijk met genoeg speeltjes voor je harige vriend. Deze katjes houden van jagen en spelen. Speel dagelijks meermaals met Poekie om ze gezond en gelukkig te houden.

Leefomgeving

Vanwege hun formaat gaat de Noorse Boskat niet goed samen met het leven in een appartement. Deze katten hebben ruimte nodig om te klimmen en te springen, evenals een veilige doorgang naar buiten. Van nature zijn het buitenkatten, dus daar zal je kattenkameraad ook tijd willen doorbrengen. Als je veel van huis bent, is het verstandig om een kattenoppas in te huren die je kat bij je thuis komt verzorgen. Als dit geen optie is, moet je de keuze voor de Noorse Boskat heroverwegen.

Voeding

Vanwege hun robuuste bouw wijken de voedingseisen van Noorse Boskatten weinig af van andere rassen. Kies een mix van kwalitatief goed zacht voer en brokken. Probeer je kat twee keer per dag te voeren – ‘s ochtends en ‘s avonds – en voorkom dat ze moeten grazen (een hoop voer neerzetten en je kat zelf laten kiezen wanneer ze ervan eten). Net als elk ander ras loopt de Noorse Boskat snel overgewicht op als ze kunnen eten wat ze willen.

Waar haal ik een Noorse Boskat?

Als je overweegt om een Noorse Boskat te nemen, moet je weten dat ze een duur ras zijn met hoge onderhoudskosten. Sommige van deze katten kosten € 1000 en zijn duur om te houden. Deze katjes zijn overigens alleen verkrijgbaar bij fokkers en met een gecertificeerde stamboom.

Als het kan raden we je aan om in plaats daarvan te adopteren. Er zijn zoveel katjes op zoek naar een thuis, je kunt bij het asiel op zoek naar een goede match! Wil je toch een Noorse Boskat hebben, zorg dan dat ze een stamboom hebben en je ze haalt bij een ethische fokker en niet bij een kattenfabriek.

Benieuwd naar andere rassen en hun eigenschappen? Bekijk onze blog over de populairste kattenrassen. Als je niet genoeg kan krijgen van katjes in het algemeen (wie wel?), dan houd je ook van onze blogs waarin we andere kattenvragen beantwoorden!

  • #catinaflat
  • Cat Care
  • large cat breeds
  • norse cat
  • Norwegian cat care
  • Norwegian forest cat
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT