Bannerafbeelding voor blogpost: 6 Dingen die Katten Haten en Hoe Je Ze Vermijdt

6 Dingen die Katten Haten en Hoe Je Ze Vermijdt

15 okt. 2024.


Katten lijken soms mysterieuze wezens – zelfs voor hun baasjes! Katten gebruiken soms gezichtsuitdrukkingen om je te vertellen hoe ze zich voelen, maar het is soms nog steeds moeilijk om te weten wanneer katten iets haten wat je doet (of niet doet).

Ondanks dat iedere kat uniek is en eigen smaak heeft, zijn er een paar irritaties die elke kat gemeen heeft. Wil je weten wat je moet vermijden rondom Poekie? Cat in a Flat bekijkt zes dingen die katten haten en vertelt je wat je moet doen om ze wel blij te maken.

1. Katten houden niet van vieze kattenbakken

Een vies toilet gebruiken is nooit fijn. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat een kat hetzelfde denkt over hun kattenbak. Hoewel je katten niet in bad hoeft te doen, blijven het zeer hygiënische dieren.

Onze kattenkameraden wassen zichzelf gemiddeld 50% van de tijd dat ze wakker zijn. Dus logisch dat katten het haten als hun kattenbak niet schoon is? Om je pluizige vriend blij te houden, moet je dagelijks de bak minstens een keer verschonen.

Don’t

  • Doe geen aannames over hoe een kattenbaasje het verschonen van de kattenbak wil hebben terwijl ze weg zijn.
  • Wacht niet met schoonmaken tot de kattenbak ‘vol’ is.

Do

  • Vraag om duidelijke instructies van het baasje van Poekie over het soort kattenbakvulling en hoe en wanneer het schoon te maken.
  • Schep alle poep en plas er eenmaal daags uit (of meer als daarom gevraagd wordt).
  • Kijk voor ‘ongelukjes’ buiten de kattenbak. Dit kan een teken van stress zijn bij katten. Stel het baasje meteen op de hoogte, zodat je de juiste stappen kunt nemen om het katje te kalmeren.

2. Katten zijn gevoelig voor sterke geuren

De reukzin van een kat is 9 tot 16 keer sterker dan dat van een mens. Geen wonder dat ze geuren opmerken die onze simpele mensenneuzen missen. Maar katten haten niet alleen hoe bepaalde dingen ruiken, sterke geuren kunnen ook gevaarlijk zijn voor onze kattenkameraden.

Het is belangrijk hier rekening mee te houden wanneer je langs je oppaskat gaat, want ze zullen met een boog om je heen lopen als ze een sterke geur ruiken. Geuren als sigarettenrook kan van je hand overgaan op hun vacht. Wanneer Poekie zichzelf wast, loopt hij het risico dat hij het binnenkrijgt, wat slecht is voor zijn gezondheid.

Don’t

  • Gebruik geen parfum of sigaretten voordat je langs gaat bij een oppaskat.
  • Steek geen kaarsen aan en neem geen essentiële oliën mee. Hoewel het een goed idee lijkt om de geur van de kattenbak te verdrijven met een kaars, irriteren deze geuren je poezenvriend intussen.

Do

  • Was je handen wanneer je thuis komt bij een kat. Dit helpt met het verwijderen van de geur van andere katten die je die dag hebt geaaid. Het helpt ook tegen voedselgeuren, sigarettenrook en andere sterke geuren.
Katten haten staren

3. Katten haten het als je naar ze staart

Als je ooit een staarwedstrijd bent aangegaan met een kat, weet je dat dit doorgaans niet goed eindigt. Waarom haten katten langdurig oogcontact? Omdat dit in kattenpraat dominantie of agressie uitstraalt. Je grootte is ook een van de redenen waarom je kat een hekel heeft als je naar ze staart. Het voelt intimiderend voor een kat en zorgt ervoor dat ze je gaan zien als een vijand in plaats van een vriend.

Don’t

  • Staar een kat niet aan, zeker niet als je ze niet goed kent.

Do

  • Kijk een andere kant op en geef de kat de ruimte om naar je toe te komen of weg te lopen.
  • Knipper langzaam terwijl je direct oogcontact mijdt. Zo zeg je ‘ik hou van jou’ tegen Poekie. Het is een goede manier om een relatie op te bouwen met een kat!

4. Katten haten te veel liefde

Katten zijn van nature zelfstandig en raken overrompeld of van de wijs als ze het gevoel hebben dat je over hun grenzen gaat. Te ruig aaien en vastgehouden worden in posities waarin ze zich machteloos voelen zijn twee vormen van affectie waar katten een hekel aan hebben.

Katten haten het ook als ze gestoord worden tijdens het slapen. Katten houden van slaap en doen dat een groot deel van hun dag. Pak een slapende kat nooit op en maak ze niet wakker, daardoor raken ze van slag.

Dwing je poezenvriend ook niet om tijd met je door te brengen – dit zet druk op jullie relatie. Probeer niet meteen de interactie aan te gaan wanneer je een nieuwe kitten of kat voor de eerste keer ontmoet. Dit kan ze wegjagen. Geef ze de ruimte om zelf te beslissen wanneer ze naar je toe komen.

Don’t

  • Aai een kat niet hard
  • Aai een kat niet over zijn buik zonder toestemming, hierdoor voelen ze zich kwetsbaar.
  • Houd een kat niet als baby vast. Katten haten dit, omdat ze zich gevangen voelen.
  • Maak een slapende kat niet wakker.

Do

  • Laat je kattenkameraad naar jou toe komen.
  • Krab een kat teder achter de oren of over de rug.
  • Stop als de kat de oren in de nek legt, uithaalt of blaast. Dit betekent dat ze niet leuk vinden wat je aan het doen bent!

5. Katten houden ook niet van te weinig aandacht

Ja, Poekie is een verwarrend beestje. Het ene moment haat hij aandacht, het andere moment komt ie erom vragen! Hoewel katten zelfstandige dieren zijn die hun grenzen bewaken, genieten ze ook van aandacht volgens hun eigen regels.

Wanneer je op een kat past, is het belangrijk dat je herkent en reageert op de hints van het katje. Hoewel ze soms afhankelijk lijken, haten katten het als ze vragen om liefde en het niet krijgen (wie niet?).

Don’t

  • Negeer je poezenvriend niet als ze kopjes geven of tegen je been aan wrijven – dit zijn tekenen dat Poekie aandacht wilt.

Do

  • Begrijp de signalen van de kat en reageer door te aaien op de manieren zoals eerder beschreven.

6. Katten begrijpen straf niet

Het lijkt misschien logisch om dezelfde strafmethodes te gebruiken bij Poekie zoals je dat bij Fikkie doet, maar katten zien straf heel anders dan honden dat doen. Honden willen hun baasjes tevreden maken en met de juiste training leren ze van hun fouten. Katten haten echter alle vormen van straf of training.

Je moet nooit je kat straffen door je stem te verheffen of door fysieke middelen te gebruiken. Ten eerste begrijpt een kat niet waarom je boos bent. Ten tweede, en nog erger, ontwikkelen ze een negatieve associatie met jou.

Katten hebben een hekel aan gecommandeerd worden en zijn van nature koppig. Dus de beste aanpak is om Poekie simpelweg te negeren wanneer hij zich misdraagt. Als katten zien dat hun gedrag geen reactie krijgt van jou, stoppen ze er uiteindelijk mee. Beloon vooral goed gedrag (bijvoorbeeld wanneer een kat stopt met krabben aan je meubels en in plaats daarvan de krabpaal gebruikt)!

Als ze blijven doorgaan met het slechte gedrag en je begrijpt niet waarom, neem dan contact op met het baasje voor advies. Het kan zijn dat Poekie zijn favoriete speeltje niet kan vinden of boos is omdat iemand ze favoriete slaapplekje heeft verplaatst. Het baasje kent zijn kat, dus zij weten het best hoe je het kunt oplossen.

Don’t

  • Straf een kat niet door tegen ze te schreeuwen.
  • Besproei een kat niet met water wanneer ze zich misdragen.

Do

  • Kijk of de kat genoeg eten en water heeft en of de kattenbak schoon is. Soms misdraagt een katje zich als ze honger hebben of zich niet fijn voelen.
  • Negeer een kat als ze zich zonder reden misdragen.
  • Bevorder positief gedrag met beloningen als snoepjes of speeltijd.

Nu je weet wat katten haten en waarom, wordt het makkelijker voor je om je poezenvrienden blij te maken. Vraag vooraf aan het baasje van de kat(ten) wat ze wel en niet leuk vinden. Zo blijf je op goede poot met je nieuwe kattenkameraad.

Als je meer wilt weten over het begrijpen van kattengedrag, vind je onze artikelen over de taal van de kattenstaart, waarom katten miauwen en de lichaamstaal van een kat vast interessant. 

  • #cat behaviour
  • #catinaflat
  • #catsitting
  • #pet care
  • #pet sitting
  • Cat Care
Payment Method Information

Betaal Veilig

American Express MasterCard Visa iDEAL IBAN SOFORT